Hoppa till huvudinnehåll
Lön

Han fick ut sin lön med fackets hjälp

Kiarash Sabet blev uppsagd från sitt nya jobb på en företag efter bara några månader trots att han hade ett ettårskontrakt. Med fackets hjälp fick Kiarash ändå betalt för alla de månader som var kvar på kontraktet.
Johanna Rovira Publicerad 5 februari 2016, kl 08:00
Fredrik Sandberg / TT
Tack vare hjälp från Unionen fick Kiarash Sabets till slut ut sin lön. Fredrik Sandberg / TT

När en av Kiarash Sabets vänner fick jobb som verksamhetsansvarig på ett företag i Uppsala, anställde han Kiarash som samordnare och familjehemskonsult. Men efter ett tag skar sig vänskapen på något sätt och när chefen skulle knoppa av verksamheten och bilda eget, sades Kiarash Sabet upp med en månads varsel.

– Jag vet faktiskt inte varför. Jag har försökt prata med honom flera gånger om det är något personligt, men han förnekar att det är så.

När Kiarash Sabet kontaktade Unionens regionkontor i Uppsala för att han inte fått ut sin slutlön, uppgav hans arbetsgivare alla tänkbara skäl till uppsägningen. Arbetsgivaren påstod också att han varnat Kiarash Sabet, men kunde inte visa att han gjort det.

– Har man ett visstidskontrakt gäller det utom i undantagsfall. Men i det här fallet konstaterade vi att Kiarash Sabets kontrakt gällde och att arbetsgivarna inte hade fog för sina anklagelser som mer liknade fria fantasier, säger Thomas Fahrenholz, ombudsman på Unionen Uppland

Efter det första mötet drog ärendet ut på tiden. Vid övergång av en del av en verksamhet från en arbetsgivare till en annan, övergår också ansvar och skyldigheter gentemot de anställda, men den nya arbetsgivaren bytte ideligen verksamhetschefer det blev svårt att få till möten. Till slut erbjöds Kiarash Sabet ett nytt jobb, med helt andra arbetsuppgifter.

– Egentligen ville jag bara jobba, men det jobb jag erbjöds var en helt annan tjänst än den jag haft, så jag tackade nej.

Ombudsmannen Thomas Fahrenholz såg till att företaget skulle betala ut Kiarash Sabets lön fram till det datumet Kiarash tackade nej till det nya jobbet.  Eftersom arbetsgivaren inte lyckades hålla den deadline som satts för att betala ut det överenskomna beloppet till Kiarash, enades man om att anställningen skulle fortsätta ticka på tills skulden var betald, dock längst till slutdatum på kontraktet.  

– Jag hade aldrig kunnat drömma om att det skulle bli så bra som det blev - jag fick betalt för all tid som var kvar på kontraktet och lite till och behövde egentligen inte lyfta ett finger – allt är Thomas Fahrenholz förtjänst, säger Kiarash Sabet.

Johanna Rovira
Johanna Rovira
[email protected]