Annons
Annons
 • Enligt en undersökning bland de företag som hade bett medarbetarna att gå hem från jobbet lite tidigare, visade det sig att endast 11,2 procent hade gjort det på grund av hög arbetsbörda. Foto: Colurbox

Ledig måndag ska minska jobbstressen

Publicerad 24 september 2018, kl 10:27

Känns det tungt att gå till jobbet på måndag morgon? I Japan har man kommit på ett sätt att få överarbetade medarbetare att ta det lite lugnt. Nämligen att vara ledig på veckans första förmiddag.

För tre år sedan tog den unga reklamaren Matsuri Takahashi sitt liv efter att ha jobbat 100 timmar övertid månaderna innan. Självmordet klassades som ”karoshi” alltså död på grund av överarbete, vilket startade en diskussion om japanernas balans mellan fritid och jobb.

Regeringens senaste förslag för att få bukt på allt jobbande är enligt den brittiska tidningen The Guardian ”shining mondays” som går ut på att anställda får en ledig måndagsförmiddag, efter månadens sista helg, för att vila upp sig, vara med familjen och hinna med vardagens livspussel.


Foto: Colourbox

Idén kommer från ett tidigare försök att få japanerna att klocka ut tidigt på fredagar, för att få ut mer tid av helgen. Det försöket slutade dock i en besvikelse. När man gjorde en enkätundersökning bland de företag som hade bett medarbetarna att gå hem från jobbet lite tidigare, så visade det sig att endast 11,2 procent hade gjort det. De tillfrågade företagen berättade också att de hade så mycket jobb i slutet av månaden att det var svårt att låta de anställda få extra fritid.

Nu återstår att se hur många företag som nappar på lediga måndagsförmiddagar.

 • Läs även...

  Debatt: Ideella föreningar kan rädda liv

  En stor del av anställdas sjukskrivningar har koppling till psykisk ohälsa. Ideell sektor gör nytta för att stödja människor som mår dåligt, men måste ofta kämpa för sin egen existens, skriver Lotta Halvardsson Ekdahl och Magnus Werner.

 • Läs även...

  40 000 nya jobb för tjänstemän

  Det har blivit 100 000 färre arbetarjobb under pandemin. Samtidigt har tjänstemannajobben ökat med 40 000. Det visar Unionens nya konjunkturprognos, där de spår 4,2 procent tillväxt i år.

 • Läs även...

  Jobbade 464 timmar extra - utan betalning

  Arkitekten hade en deltidstjänst men beordrades att jobba heltid. De 464 timmarna som hon jobbade extra fick hon aldrig kompensation för och nu stämmer Unionen ingenjörsbyrån.