Hoppa till huvudinnehåll
Ledarskap

Hur ska en bra chef vara?

En god lyssnare som är duktig på feedback, det är egenskaper som uppskattas hos en chef. Det tycker i alla fall några av Unionens medlemmar som fått svara på hur en bra chef ska vara.
Petra Rendik Publicerad

Läs mer: Alla har en åsikt om chefen

Jimmy Hägg, kemispecialist, Ringhals kärnkraftverk, Varberg.
– En bra chef är duktig på att lyssna och ser fördelar med att medarbetare faktiskt är olika. Jag tycker också det är viktigt att chefen kan ge feedback, personligen gillar jag när återkoppling sker direkt och lite spontant.

 



Sandra Salomon, VD, F1R Löneoutsourcing, Stockholm.
– En god chef är en ledare som har en god fart mot det uppsatta målet tillsammans med sina medarbetare. En bra chef är också en person som har förmågan att få sina medarbetare att vilja vara med på resan, men också har modet att agera när det är någon som inte vill vara det.

 


Henrik Nelson, designer, Veryday, Stockholm.
– En chef ska vara lyhörd och kunna visa uppskattning för det som varje individ är bra på. Samtidigt tycker jag att det ska finnas en trovärdighet, ärlighet och rakhet hos chefen för att inge ett visst mått av respekt.

 

 

Victoria Posazhennikova, projektledare, Atlas Copco, Fagersta.
– För mig ska en chef vara trygg, tro på sin personal och vara intresserad av deras utveckling. En av mina favoritchefer gav mig en svår uppgift en gång. Jag frågade vad jag gör om jag misslyckas? Han svarade” det gör ingenting, jag vill att du ska lära dig att fatta egna beslut. Gör du misstag då pratar vi igenom det och fixar till dem”.

 

Läs mer: 5 vanliga chefsmyter

#enbrachef

Oavsett om du är chef eller medarbetare vill vi veta vad en bra chef är för dig. Du kanske har exempel på när en chef utmärkt sig eller lyft dig? Och du som själv är chef - vilken typ av ledare eftersträvar du att vara? Dela med dig i sociala medier under #enbrachef.

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Ledarskap

Här finns inga chefer

Qamcom avskaffade alla chefer för att motivera medarbetarna och få en mer flexibel organisation. Man väntar dock fortfarande på att en viktig sak ska hända.
Publicerad 27 november 2024, kl 06:01
Tre män sitter runt ett bord på Qamcoms kontor.
150 anställda - och inga chefer. Vignesh Balu, Marcel Nogueira d'Eurydice och David Johansson på Qamcoms kontor i Göteborg. FOTO: Qamcom

Techbolaget Qamcom med bas i Göteborg har 150 anställda på sex orter – och noll chefspositioner. Den sista, som var vd-posten, avskaffades för sex år sedan.

– Jag upplever att många blir mer engagerade i arbetet, säger Johan Lassing som var med och grundade Qamcom 2001.

Hanterar förändringar bättre

Fler av grundarna hade dåliga erfarenheter av hierarkiska organisationer vilket gjorde att Qamcom – förutom vd-posten – till en början var ”helt anarkistiskt”, enligt Johan Lassing.

När antalet anställda gick över 60 krävdes dock en tydligare struktur. Då tog man inspiration från så kallade Teal-organisationer, ett system för självorganisering. Nu är medarbetarna med och tar fram förslag, skriver ramverk för bland annat lönesättning och bildar arbetsgrupper som sedan tar alla beslut, bland annat vilka medarbetare som ska leda olika projekt.

– Vi har några ansvarsområden som säkerhet och arbetsmiljö, i övrigt finns det få fasta roller. Syftet med det är att den som är mest lämpad för en viss uppgift ska kunna kliva fram och ta ledning för den.

Det innebär att det ständigt pågår små justeringar i företaget. Något som kan låta kaosartat, men som enligt Johan Lassing framför allt gör bolaget bättre på att hantera förändringar. Han anser att vanliga organisationer kan bli ”tröga”.

– Fasta chefspositioner kan trycka undan den rörlighet som är nödvändig i företag, konstaterar han.

Passar inte alla företag

Det finns en aspekt som grundarna är aningen besvikna över. Med noll fasta chefer hoppades de på att fler ”naturliga ledare” skulle ta chansen att kliva fram.

– Tanken var att de skulle ha lättare att hitta sina naturliga roller än i en traditionell organisation. Men så har det inte blivit fullt ut ännu.

Johan Lassing tycker att det chefslösa har varit en bra lösning för just Qamcom, men tror inte att modellen passar alla företag. Samtidigt vill han vända sig emot vanliga missuppfattningar, som att syftet skulle vara att få ta det lugnt på jobbet eller att alla måste vara överens.

– Vem som helst kan inte få en viss roll och det är inte konsensus vi är ute efter. Vi vill ju vara bäst på det vi gör så det är absolut inte något slags medelväg vi söker, säger han.

Text: John Palm