Hoppa till huvudinnehåll
Ledarskap

3 som loggar av

Publicerad 23 maj 2016, kl 12:48
Illustration: Lindalovisa Fernqvist
Mobilfria möten gynnar kreativitet och koncentration. Illustration: Lindalovisa Fernqvist

Amelia Adamo, chefredaktör M-Magasin
”Jag kollar inte mejlen hela tiden. Och så har jag slutat fippla med mobilen och smyga in på toa och kolla mejlen när jag är med barnbarnen. Enda problemet är att allt ligger kvar – jag vet inte vilken stressfaktor som är värst.

Jag har svårt för det allmänna beteendet att hålla på med mobilen hela tiden. Och att det uppmuntras, till exempel med hashtaggar, det är idiotiskt. Det är inte bara otrevligt och oartigt att oavsett sammanhang kolla mobilen hela tiden, det är också farligt för koncentrationen.”
 


Emil Vinterhav, CTO, ÅAC Microtec
”För två månader sedan tog vi bort alla stora skärmar hemma: tv och två datorskärmar. Tv:n och datorn dominerade hela ljudmiljön. Det var stundens ingivelse. Många tycker att det är ett drastiskt drag, men vinsterna är många: vi är tillsammans mer, lägger oss och vaknar tidigare och är piggare. Vi är på bättre humör och får mer gjort.

Barnen har kvar sina smarta mobiler och min fru och jag har var sin jobb-laptop. Men vi försöker undvika att kolla mejlen hemma och jag har stängt av notiserna.”
 

Karina di Lucia, konsult personligt ledarskap
”Jag blev stressad av mobilen när jag umgicks med barn och barnbarn. Jag tog bilder på middagarna och var inte ’här och nu’ – fast jag till och med jobbar med mindfulness! Jag var ständigt uppkopplad och kollade Facebook och Instagram sent på kvällen.

Nu gör jag mer medvetna val, och använder mobilen olika beroende på hur dagen ser ut. Vid middagar har jag inte längre med mig mobilen och när jag umgås med mina tonårsbarnbarn är det också mobilfritt.

 

CAJSA HÖGBERG

Mest läst just nu

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Omslag Kollega 5 2024

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning
Chef & Karriär nummer 3 2024 omslag

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Ledarskap

Företaget där du måste vara snäll för att få jobb

På it-konsultbolaget Visionite krävs en särskild sak av de anställda: snällhet. Vd Mattias Matsson berättar hur han vet vem som är schysst.
Noa Söderberg Publicerad 13 september 2024, kl 06:01
Visionite i Umeå har utsetts till Årets bästa arbetsplats av Great Place to Work. Vd Mattias Matsson ser snällhet som nyckeln till framgång.
Visionite i Umeå har utsetts till Årets bästa arbetsplats av Great Place to Work. Vd Mattias Matsson ser snällhet som nyckeln till framgång. Genom att rekrytera människor med goda intentioner skapar företaget en positiv och hållbar arbetsmiljö. Foto: Lovisa From/Colourbox.

It-konsultbolaget Visionite har vunnit utmärkelsen Årets bästa arbetsplats, som delas ut av hr-företaget Great place to work. Bakom utmärkelsen ligger vd Mattias Matssons särskilda ledarskapsfilosofi: han vill bara rekrytera snälla personer.

Mattias Matsson, Visionite.
Mattias Matsson. Foto: Lovisa From.

– När jag gick i skolan fick alla människor något epitet – ”sportig”, ”snabb”, ”duktig på matte”. Den som var sist kvar fick ”snäll”. Det är en egenskap som alltid har värderats lågt, och i min värld är det absurt. När man ser sig om bland vänner och arbetskollegor så märker man att det absolut viktigaste är att omge sig med människor som är snälla, säger han när Kollega ringer upp.

Hur vet man att någon är snäll?

– Vår definition handlar om personens intention. Alla ens handlingar kan omöjligen uppfattas som snälla, men intentionen bakom dem ska kunna förklaras och motiveras som snäll. Sedan är det ibland upp till mottagaren att välja hur man reagerar. Det är den andra delen av vår definition: att man ska snälltolka människor när man inte håller med dem.

Hur hittar man snälla människor i en rekryteringsprocess?

– Det är jättesvårt att avgöra genom intervjuer. Därför är det viktigaste för oss att ta referenser. Det ska inte vara två personer som har valts ut för att gå i god för någon, utan gärna människor som inte valts ut. Till exempel någon som du har jobbat med en längre tid och sedan gått skilda vägar från, av någon anledning.

– Det andra ledet handlar om dialog med den som rekryteras. Vi har ofta rekryteringsprocesser som pågår i 6, 12 eller 18 månader.

Många företag i just it-branschen, särskilt i USA, lyfter upp det motsatta: att man söker människor som är tuffa, som ska jobba hårt och slå sig fram. Kan inte det behövas?

– Att vara snäll är inte att vara mjuk eller rädd för att fatta beslut. Att vara snäll handlar om att alltid se saker från tre perspektiv: mitt, motpartens och bolagets. Ibland är det att vara snäll att förklara för en person som faktiskt inte fungerar på en arbetsplats att den kommer må bättre av att jobba någon annanstans. 

Fakta: Mattias Matsson

Vd på it-konsultbolaget Visionite. 36 år gammal, bosatt i Umeå. Grundade konsultbolaget Professionals Nord 2015 och One Group 2019, som bytte namn till Visionite i år. Har en bakgrund som professionell innebandyspelare.