Hoppa till huvudinnehåll
Ledare

Våga stäng av mobilen

Våga ta ansvar för din egen hälsa genom att välja när du är tillgänglig. En avstängd telefon kan vara början på vägen till en bättre balans i livet.
Susanna Lundell Publicerad 11 april 2012, kl 15:09
Det är vardagskväll och ditt barn frågar dig om du vill spela spel. "Vänta, jag ska bara ...", svarar du och kollar jobbmejlen för femte gången den kvällen.

Hur blev det egentligen med gränsdragningen mellan jobb och fritid och hur mycket kan den nya smarta tekniken göras ansvarig för våra nya "ovanor"?


När arbetsgivarna gav sina anställda mobiltelefoner var det väl få som tänkte på konsekvenserna. De flesta var glada över att arbetsplatsen stod för både telefon och samtalskostnad. Drygt två decennier senare är läget ett annat. De smarta telefonerna gör det möjligt att läsa e-post och vara nåbar dygnet runt. Den som glömmer att stänga av sin telefon är aldrig mer än en armlängd bort från sitt arbete oavsett om det är vardagskväll, helg eller semester.

Naturligtvis finns det också fördelar med att kunna svara på mejl och samtal på väg till eller från förskolan. Det är när du upplever att du inte själv kan välja om du vill göra det efter arbetstid som det är dags att fundera över hur du vill ha det.

Det var länge sedan man efter semestern möttes av en stor posthög med alla brev som samlats medan man var borta. Nej, nu går det att beta av både mejl och fakturor med några enkla knapptryckningar i sommarstugan. Även de små mikropauserna  - på väg till och från jobbet eller i en paus på en konferens  - äts upp av att vi ständigt är uppkopplade. Tiden för återkoppling och reflektion blir samtidigt mindre och mindre. Kort sagt riskerar arbetet att mumsa i sig alltmer av privatlivet genom smarta tekniska lösningar.

Den nya tekniken ställer därför helt andra krav på tjänstemännen att själva ta ansvar för när man vill vara på- eller avkopplad.
Att ibland att stänga av sin telefon och inte alltid vara anträffbar kan vara ett steg på vägen. Risken för ohälsa är annars överhängande på längre sikt. Vill du undvika att bränna ut dig själv är det klokt att ta befälet över din egen tid.

Så - om din arbetsgivare förutsätter att du ska vara tillgänglig året runt dygnet runt och dessutom jobba när dina barn är sjuka, vad göra för att inte bli slav under tekniken? Ett framgångskoncept är att själv ta makten över din egen tid och bestämma dig för när du är ledig och när du är anträffbar. Att inte göra det är att förskjuta balansen mellan arbete och fritid så långt att det kan vara svårt att hitta tillbaka. Det är bara du som kan stänga av mobilen på kvällen, införa mobilfritt i vardagsrummet eller bestämma dig för att stänga av funktionen att läsa e-posten på din mobiltelefon. Och kanske spela det där partiet Fia med knuff med ditt barn.

Susanna Lundell
[email protected]