Hoppa till huvudinnehåll
Ledare

"Resandets renässans"

Publicerad 11 mars 2019, kl 09:37
Christopher Hunt
Niklas Hallstedt, tf chefredaktör och ansvarig utgivare för Kollega och Chef & Karriär. Christopher Hunt

När jag var i tonåren var det tåget som gällde. Europa var ett äventyr. Vi sov över på Hamburg Hauptbahnhof, blev rånade i Villa Borghese och gick vilse på landsbygden utanför Patras i Grekland.

Sedan tog flyget över. Plötsligt skulle alla åka till andra sidan jorden och dit gick det inte att ta tåget. Dessutom kostade det inte särskilt mycket.

Efter att resan tidigare varit ett mål i sig blev den nu en trist transportsträcka fram till målet.

Men nu svänger pendeln tillbaka. Tack vare klimatdebatten har tåget fått en renässans. Privat är det allt fler som väljer tåget i stället för flyget om man ska ner i Europa. Det är visserligen fortfarande en aning krångligare att boka biljetter och resan tar längre tid. I gengäld: klimatpåverkan blir mindre, reseupplevelsen desto större.

Och ja, det går att ta tåget även om du ska på tjänsteresa till exempelvis Hannover. Det gjorde programmeraren Naomi Herzberg, något hon berättar om på sidan 18. Inte nog med att hon kunde jobba hela tågresan. På väg hem hann hon med att äta en syltmunk i Hamburg.

Europa kan fortfarande vara ett äventyr. I sommar tar jag tåget dit!

Niklas Hallstedt 
– Tf chefredaktör och ansvarig utgivare

[email protected]

Ledare

Hur nära ska chefen gå i utvecklingssamtalet?

Nu är tiden för utvecklingssamtalen på många arbetsplatser. Men hur personliga ska de vara egentligen?
Helena Ingvarsdotter Publicerad 13 februari 2024, kl 12:58
Helena Ingvarsdotter, chefredaktör och ansvarig utgivare för Chef & Karriär samt Kollega. Foto: Klas Sjöberg.

Så här års håller vi utvecklingssamtal. Följer upp tidigare mål och skapar nya samt listar behovet av kompetensutveckling. Men syftet är även att nå ökad arbetsglädje och då måste samtalet dessutom bli personligt. Det är inte alla bekväma med, att hamna i fokus. Man kan vara blyg. Eller motståndare till upplägget.

”Varför ska vi utvecklas hela tiden? Räcker det inte att vi gör det vi ska?” Ungefär så sa en medarbetare till mig för många år sedan. Bakom låg, tror jag, en önskan att ”få vara som man är”. 

Räcker det inte att vi gör det vi ska?

Ska chefer försöka ändra beteenden? Jag tycker att det finns något som skaver med det – vi människor är olika och det är bra. Ett korrigerande kan skapa en känsla av att inte duga. Å andra sidan påverkar vissa beteenden andras arbetsmiljö negativt och måste stävjas.

Som så mycket annat i ledarskapet är det en balansgång, och lätt att kliva fel. Jag tror ändå på att våga gå nära, för ibland är det först då de viktigaste sakerna uppdagas – som att någon innerst inne inte trivs i nuvarande roll eller är på väg mot överansträngning.