Jag var nästan färdig journalist och hoppade in på lokal-tv. Jag jobbade med ett inslag men strax innan sändning insåg jag att jag hade missförstått en sak och att reportaget inte höll.
Att misslyckas är verkligen inte kul. Instinkten säger ”sopa under mattan”, känslor av skam och otillräcklighet dyker upp. Desto viktigare att stämningen på arbetsplatsen är sådan att det är okej att göra fel. Att chefen inte skäller, utan lugnt accepterar läget. Det är snällt. Men framförallt är det smart. För tänk om jag inte hade vågat berätta. Då hade en nyhet som saknade täckning gått ut i rutan och chefen hade fått betydligt större bekymmer.
Efter det där tillfället har jag såklart fortsatt att göra fel, många gånger – inte minst i min chefsroll. Men jag har övat mig på att vara öppen med mina missar. Testa du också – börja med dig själv. Berätta om felbeslut och klavertramp. Erkänn när du inte vet.
Ett klimat där det är tillåtet främjar dessutom innovation och kreativitet. Det säger psykologen Samuel West, som vi intervjuat i det här numret.
– Du måste våga visa dig sårbar och vara öppen med dina egna misslyckanden, det finns inget annat sätt. Att aldrig erkänna fel och brister är svagt ledarskap, säger han.