Hoppa till huvudinnehåll
Ledare

Bästa ledarskapstipset: erkänn dina fel

Bland det smartaste du kan göra som chef är att vara öppen med dina egna fel och missar. Då skapar du ett tryggt klimat, men framför allt lägger du grunden för utveckling och kreativitet.
Helena Ingvarsdotter Publicerad 9 februari 2022, kl 06:00
Helena Ingvarsdotter.
Helena Ingvarsdotter, chefredaktör och ansvarig utgivare för Chef & Karriär samt Kollega. Foto: Klas Sjöberg

Jag var nästan färdig journalist och hoppade in på lokal-tv. Jag jobbade med ett inslag men strax innan sändning insåg jag att jag hade missförstått en sak och att reportaget inte höll.

Att misslyckas är verkligen inte kul. Instinkten säger ”sopa under mattan”, känslor av skam och otillräcklighet dyker upp. Desto viktigare att stämningen på arbetsplatsen är sådan att det är okej att göra fel. Att chefen inte skäller, utan lugnt accepterar läget. Det är snällt. Men framförallt är det smart. För tänk om jag inte hade vågat berätta. Då hade en nyhet som saknade täckning gått ut i rutan och chefen hade fått betydligt större bekymmer.

Efter det där tillfället har jag såklart fortsatt att göra fel, många gånger – inte minst i min chefsroll. Men jag har övat mig på att vara öppen med mina missar. Testa du också – börja med dig själv. Berätta om felbeslut och klavertramp. Erkänn när du inte vet.

Ett klimat där det är tillåtet främjar dessutom innovation och kreativitet. Det säger psykologen Samuel West, som vi intervjuat i det här numret.

– Du måste våga visa dig sårbar och vara öppen med dina egna misslyckanden, det finns inget annat sätt. Att aldrig erkänna fel och brister är svagt ledarskap, säger han.

Ledare

Mörka moln på solig himmel när Unionen höll kongress

Unionen har hållit kongress och där diskuterades AI, arbetstid, hållbarhet, löner och en massa annat som rör jobbet. Med på kongressen fanns också fackliga ledare från Belarus som blivit fängslade och förföljda – en påminnelse om att aldrig ta demokratin för given.
Helena Ingvarsdotter Publicerad 16 november 2023, kl 06:01
Helena Ingvarsdotter
Helena Ingvarsdotter, chefredaktör Kollega och Chef & Karriär. Foto: Klas Sjöberg

Votering! Det efterfrågades flitigt i soliga Karlstad där Unionens nyligen höll kongress. Ordet betyder omröstning och ombuden kan begära det om det är osäkert hur många som ropade ja till det ena eller andra förslaget till beslut.

För den som inte brukar delta på liknande möten är ordet kanske inte välkänt. Så är det med så kallade fackuttryck – fiffiga för att de är exakta men ibland svåra för utomstående. Förmodligen använder du själv ett gäng sådana begrepp. Vi på Kollega har gjort ett ”knäck” (journalistord som betyder artikel) om fackord och förkortningar från arbetslivet – ta en titt här för att se hur många av dem du känner igen.

För kongressdeltagare krävs det tåligt sittfläsk, den saken är klar

Tillbaka till kongressen, som hålls vart fjärde år. Ombuden från hela landet diskuterade förbättringar av löner och arbetsmiljö och en mängd andra frågor som har med jobbet och facket att göra. Till exempel arbetstid, hållbarhetsarbete, AI:s påverkan på framtida jobb, behovet av fler unga på fackliga uppdrag och huruvida förbundet har gått för långt i digitaliseringen av fackliga kurser och evenemang. Engagemanget var stort och diskussionerna blev långa – för kongressdeltagare krävs det tåligt sittfläsk, den saken är klar.

Trots det soliga vädret var det också en kongress där de mörka molnen från övriga världen kom nära och vi påmindes om hur priviligierade vi är samt att vi aldrig kan ta demokratin för given. Flera gäster från Belarus berättade om hur fackligt aktiva döms till långa fängelsestraff, många av dem trots att de är gamla och sjuka. Att fängsla fackliga företrädare och ledare är ju förfärligt, och det händer alldeles nära oss – det är bara 80 mil mellan huvudstäderna Stockholm och Minsk.