Hoppa till huvudinnehåll
Ledare

Bästa ledarskapstipset: erkänn dina fel

Bland det smartaste du kan göra som chef är att vara öppen med dina egna fel och missar. Då skapar du ett tryggt klimat, men framför allt lägger du grunden för utveckling och kreativitet.
Helena Ingvarsdotter Publicerad 9 februari 2022, kl 06:00
Helena Ingvarsdotter.
Helena Ingvarsdotter, chefredaktör och ansvarig utgivare för Chef & Karriär samt Kollega. Foto: Klas Sjöberg

Jag var nästan färdig journalist och hoppade in på lokal-tv. Jag jobbade med ett inslag men strax innan sändning insåg jag att jag hade missförstått en sak och att reportaget inte höll.

Att misslyckas är verkligen inte kul. Instinkten säger ”sopa under mattan”, känslor av skam och otillräcklighet dyker upp. Desto viktigare att stämningen på arbetsplatsen är sådan att det är okej att göra fel. Att chefen inte skäller, utan lugnt accepterar läget. Det är snällt. Men framförallt är det smart. För tänk om jag inte hade vågat berätta. Då hade en nyhet som saknade täckning gått ut i rutan och chefen hade fått betydligt större bekymmer.

Efter det där tillfället har jag såklart fortsatt att göra fel, många gånger – inte minst i min chefsroll. Men jag har övat mig på att vara öppen med mina missar. Testa du också – börja med dig själv. Berätta om felbeslut och klavertramp. Erkänn när du inte vet.

Ett klimat där det är tillåtet främjar dessutom innovation och kreativitet. Det säger psykologen Samuel West, som vi intervjuat i det här numret.

– Du måste våga visa dig sårbar och vara öppen med dina egna misslyckanden, det finns inget annat sätt. Att aldrig erkänna fel och brister är svagt ledarskap, säger han.

Ledare

Chef: Sluta mikrostyra

Vilken typ av ledare är du? Om du är sorten som vill peta i detaljer kan det vara fiffigt att öva på att släppa på kontrollen. Både för verksamsamhetens och din egen skull.
Helena Ingvarsdotter Publicerad 30 maj 2023, kl 09:00
Helena Ingvarsdotter.
Helena Ingvarsdotter, chefredaktör och ansvarig utgivare för Chef & Karriär samt Kollega. Foto: Klas Sjöberg

Mina söner är vuxna och det är underbart men det finns sådant jag saknar från åren när de var yngre. Till exempel att stå vid – oftast blåsiga men emellanåt också soliga – konstgräsplaner och titta på ungdomsfotboll. Nåja, allt var ju inte kul, det fanns hetsiga föräldrar och tyvärr barn som hamnade i kläm när elittänkandet fick för stor plats. Men de allra flesta som engagerade sig var toppen.

En av de saker man blir observant på som förälder till idrottande barn är vilken ledarstil tränare och ledare har. När det handlar om att coacha ett lag under en match finns det två huvudspår. Den ena sortens tränare är aktiv vid sidlinjen och ropar instruktioner hela tiden och den andra håller sig mer i bakgrunden, pratar bara taktik före matchen och i pausvilan.

En ledare som mikrostyr får kanske goda resultat på kort sikt

Jag kom att tänka på det när jag läste vår artikel om kontrollbehov. En ledare som mikrostyr får kanske goda resultat på kort sikt, men det kan också hämma utveckling. När en chef deltar i alla små beslut riskerar medarbetarna att bli passiva. Vilken sort tillhör du?

Om du misstänker att du är lite för kontrollerande i ditt ledarskap ska du inte misströsta, det går att öva sig på att släppa. Något som också kan minska pressen och stressen för din egen del.