Hoppa till huvudinnehåll
Ledare

Hög tid för chefen att skärpa sig

Skomakarens barn går i trasiga skor, lyder ett ordspråk som jag tror passar på många chefers läge nu. Chefer som lägger mycket fokus på medarbetarnas arbetsmiljö men glömmer sin egen.
Helena Ingvarsdotter Publicerad 10 december 2020, kl 11:22
Christopher Hunt
Helena Ingvarsdotter, chefredaktör och ansvarig utgivare. Christopher Hunt

Är du som jag mån om dina medarbetares arbetsmiljö och har lagt extra fokus på den saken under pandemin? Om ni har jobbat hemifrån har du kanske haft täta avstämningar om ergonomi och vikten av pauser. Du har pratat om att det kan kännas tungt psykosocialt i det här krisläget och diskuterat vilka åtgärder som behövs. Bra jobbat!

Men om jag får gissa har du inte varit lika duktig på att följa dina egna råd. Snarare har du suttit som ett kryss och struntat i extra skärm eller stol för din egen del. Jag misstänker att du misslyckats med att markera ett tydligt slut på arbetsdagen. Och de där mikroträningspauserna – hur ofta blir de av egentligen?

Det är hög tid att du skärper dig. Boka promenadmöten om det är din grej. Ta ordentlig lunch och pausa regelbundet för rörelse och frisk luft. Inse att det här är ditt nya nuläge och att du måste göra det hållbart för dig själv. Och till sist mitt bästa må-bra-tips: ring en kollega, vän eller bekant som också är chef och som kan säga: ”jag känner igen mig i det du berättar, du är inte ensam”.

Helena Ingvarsdotter
Helena Ingvarsdotter
[email protected]