Hoppa till huvudinnehåll
Ledare

Hög tid för chefen att skärpa sig

Skomakarens barn går i trasiga skor, lyder ett ordspråk som jag tror passar på många chefers läge nu. Chefer som lägger mycket fokus på medarbetarnas arbetsmiljö men glömmer sin egen.
Helena Ingvarsdotter Publicerad 10 december 2020, kl 11:22
Christopher Hunt
Helena Ingvarsdotter, chefredaktör och ansvarig utgivare. Christopher Hunt

Är du som jag mån om dina medarbetares arbetsmiljö och har lagt extra fokus på den saken under pandemin? Om ni har jobbat hemifrån har du kanske haft täta avstämningar om ergonomi och vikten av pauser. Du har pratat om att det kan kännas tungt psykosocialt i det här krisläget och diskuterat vilka åtgärder som behövs. Bra jobbat!

Men om jag får gissa har du inte varit lika duktig på att följa dina egna råd. Snarare har du suttit som ett kryss och struntat i extra skärm eller stol för din egen del. Jag misstänker att du misslyckats med att markera ett tydligt slut på arbetsdagen. Och de där mikroträningspauserna – hur ofta blir de av egentligen?

Det är hög tid att du skärper dig. Boka promenadmöten om det är din grej. Ta ordentlig lunch och pausa regelbundet för rörelse och frisk luft. Inse att det här är ditt nya nuläge och att du måste göra det hållbart för dig själv. Och till sist mitt bästa må-bra-tips: ring en kollega, vän eller bekant som också är chef och som kan säga: ”jag känner igen mig i det du berättar, du är inte ensam”.

Ledare

Göra världen bättre

Vi har firat in det nya året men i världen är det samma gamla elände. Men det finns ljuspunkter. Till exempel Morgan Collin som bestämde sig för att göra nytta och tillverka kaminer för leverans till Ukraina.
Helena Ingvarsdotter Publicerad 18 januari 2023, kl 09:02
Helena Ingvarsdotter
Helena Ingvarsdotter, chefredaktör Kollega och Chef & Karriär. Foto: Klas Sjöberg

Snart har kriget i Ukraina pågått ett år. Vladimir Putin och hans militär gör sitt bästa för att knäcka motståndet, bland annat genom att slå ut kraftverk och eltillförsel för människor som lever där det blir väldigt kallt på vintern.

När konstruktören Morgan Collin hörde om detta på nyheterna bestämde han sig för att göra något. Han satte igång att designa och tillverka kaminer för leverans till Kiev. Ett antal Unionen-medlemmar hakade på och arbetsgivaren har upplåtit lokaler för arbetet. Jag rekommenderar dig att läsa vår artikel om Morgan och hans kollegor – deras insats sprider glädje och hopp mitt i allt elände.

Det är ju lätt att deppa ihop över att demokrati, fred och mänskliga rättigheter hotas och kränks

För elände finns det ju gott om. I Iran till exempel där människor fängslas och döms till döden för att de deltagit i demonstrationer mot att den 22-åriga Mahsa Zhina Amini greps av moralpolisen i Teheran och sedan dog i deras förvar. Hennes brott: hon ansågs inte bära sin huvudsjal på rätt sätt.

Och journalister som skriver om protesterna råkar illa ut. I december satt 62 journalister i fängelse i Iran, gripna för att de gör sitt jobb och rapporterar om den sanna verkligheten.

För övrigt slogs ett sorgligt rekord i slutet av förra året: 363 journalister satt fängslade runt om i världen, så många har det aldrig varit tidigare, enligt organisationen Committee to Protect Journalists. Fackligt arbete är också farligt på många håll i världen, till exempel i Myanmar som Kollega skrev om i höstas.

Då får man försöka ta sig i kragen

Det är ju lätt att deppa ihop över att demokrati, fred och mänskliga rättigheter hotas och kränks. Men då får man försöka ta sig i kragen och vara lite mer som Morgan Collin – han med kaminerna till Ukraina – tänker jag. Man får se till att agera för att göra världen lite bättre.

Jobba ideellt, skänk pengar till välgörande ändamål, engagera dig fackligt, säg ifrån mot rasism och sexism – alla kan vi göra något för ett mänskligare samhälle.