Annons
Annons
 • Kommer parterna lyckas gå i mål i las-förhandlingarna den här gången? Foto: Anders Wiklund / TT

Las-förhandlingarna återupptas

Publicerad 14 oktober 2020, kl 09:48

PTK, LO och Svenskt Näringsliv återupptar förhandlingarna om las, lagen om anställningsskydd, i morgon torsdag. Det meddelar parterna i ett pressmeddelande.

Facken (LO och PTK) meddelar tillsammans med arbetsgivarsidan (Svenskt Näringsliv) att de från och med torsdag kommer återgå till förhandlingsbordet. Beskedet kommer knappt två veckor efter att las-förhandlingarna strandade.

Läs mer: "Politikerna kommer ge las-förhandlarna mer tid"

Trots att avtalsrörelsen pågår parallellt har parterna för avsikt att ge besked om förhandlingarna tidigast fredagen den 16 oktober klockan 13.00, alltså redan om två dagar. Det meddelar förhandlarna i ett gemensamt pressmeddelande.

Varför man väljer att återuppta samtalen framkommer inte av pressmeddelandet. 

Kollega har sökt representanter för PTK (där Unionen ingår) och Svenskt Näringsliv, som inte vill lämna några kommentarer utöver det gemensamma pressmeddelandet. 

 • Läs även...

  Kommunal och IF Metall med på las-uppgörelse

  LO-förbunden Kommunal och IF Metall vill också vara med på las-överenskommelsen mellan PTK och Svenskt Näringsliv. Förbunden har fått igenom justeringar i avtalet och kan nu stå bakom det.

 • Läs även...

  Nej från LO till las-uppgörelse

  Las-förhandlingarna misslyckades ännu en gång efter att LO sagt nej till slutbudet.
  – Det innehöll en del som var bra, men alldeles för många skulle stå utan anställningsskydd, sa Susanna Gideonsson, ordförande för LO, på en presskonferens.
  PTK var dock nöjda med förslaget.

 • Läs även...

  Las: Det förhandlar parterna om

  Slopa anställningsformen allmän visstid och tillåt undantag i turordningsreglerna baserat på antalet uppsagda. Det är två frågor som arbetsgrupperna i las-förhandlingarna mellan fack och arbetsgivarna tittar på.

 • Läs även...

  ”S ser inte LO som en del av den svenska modellen”

  Den omtvistade las-utredningen förpassas tillbaka till garderoben. Men nya utredningar väntar när regeringen i stället väljer att luta sig emot överenskommelsen mellan PTK och Svenskt Näringsliv, tror arbetsrättsexperten Mats Glavå.

 • Läs även...

  Slutspurt i las-förhandlingarna

  Om bara några få dagar måste fack och arbetsgivare vara överens om en ny modell för den svenska arbetsmarknaden, bland annat vad gäller las, lagen om anställningsskydd. Annars hotar lagstiftning.

 • Läs även...

  Las-förslag: Skyldighet att utbilda anställda

  Fler undantag från turordningslistan och lättare att säga upp den som missköter sitt jobb. Det är två av förslagen i las-utredningen. Utredaren vill också att arbetsgivare som inte erbjuder kompetensutveckling ska betala skadestånd.