Hoppa till huvudinnehåll
Krönika

Är kontrollbehov kvinnligt?

Förr var jag självutnämnd chef och ansvarig för hela familjens veckoschema, matinköp, föräldramöten och blomvattning. Jag var konstant irriterad för jag ansåg att familjen inte uppskattade denna min självuppoffrande arbetsinsats.
Anette Jernström Publicerad 17 december 2008, kl 13:48
Anette Jernström

Trots lappar och påminnelser hängde blombladen och trots att jag handlat frysen full av mat hittade jag tomma McDonalds-påsar när jag kom hem från mina flygningar. Jag planerade allt - från vad barnen skulle ha på sig på dagis, till julfirandet med exakta tider för julklappsöppning.

När jag sen gick upp i arbetstid blev situationen ohållbar. Hur skulle jag kunna ha koll på om barnen var klädda efter väder när jag satt på andra sidan jordklotet?

Kanske är det en kvinnlig sida att vilja ha kontroll på familjeangelägenheterna. Jag har funderat på hur jag skulle reagera till exempel om min man Tony en dag köpt och satt upp nya gardiner i vardagsrummet. Det är inte alltid han ens ser när jag gjort det, medan jag nog inte uppskattat det omvända alls.

Eller om han hade bjudit in några kompisar på middag på lördag. Hade jag uppskattat det utan att bli tillfrågad? Är det också ett kvinnligt behov, att ansvara för den sociala samvaron?

Förresten tittade Tony mig i ögonen en morgon och sa att han hade en överraskning till hemmet. Jag blev genast misstänksam.

- Har du inte sett det när jag kommer från jobbet i kväll ska jag berätta det, sa han.

- Sett vad?

- Nåt nytt i vardagsrummet, sa han, och jag sprang direkt uppför trappan och bara gapade. Ovanför kaminen hängde ett älghorn från den älg han skjutit tidigare under hösten. Hade man missat att se denna pjäs en hel dag hade man varit blind.

Jag bet mig i tungan. Delar av döda djur i vardagsrummet är inte riktigt min grej. Men det sa jag inte, jag gjorde bara ett ansiktsuttryck som visade det. (Älghornet hänger förresten kvar. I nöd och lust heter det, och kompromisser är inte att förakta, jag ser ju hur stolt han är över det.)

Lapparna jag fortfarande skriver och lägger på köksbordet är numera mest som hjälp att komma ihåg i "family-teamwork"-syfte.

"Fredag: Tony klipp 17.00" kan det stå till exempel.

Just till denna klippning hade jag också skickat ett par sms som påminnelse, köerna är långa till frisören och Tonys vecka fullbokad på jobbet, det kunde vara lätt att glömma, tänkte jag.

Denna fredagskväll var Tony sedan på nattlig vildsvinsjakt, och då ska man inte ringa och störa, för då skrämmer ringsignalen bort grisarna. Jag vet att man inte ska ringa, men när jag låg där på soffan började jag plötsligt undra om han hade kommit ihåg klippningen, och slog hans nummer. Många signaler gick fram, men ingen svarade.

Jag lät det gå en kvart, sen försökte jag igen. Då svarade han.

När han kom hem berättade han hur han suttit på passet och hört telefonen, som trots att den var på ljudlöst burrade tydligt i tystnaden. Andra gången det ringde hade grisarna just kommit tillbaka efter första ringsignalens skrämmande ljud, och nu hade han just en stor galt på kornet när den vettskrämd av burrandet sprang därifrån.

- Hej, jo jag undrar, kom du ihåg din klipptid i dag?

- Suck (viskande) ja, jag har klippt mig...

Grisen klarade livhanken. Grisen är säkert hemskt tacksam för det, och lite tacksam är jag också. För på vilken vägg skulle trofén med vildsvinsbetarna ha suttit?

Krönika

Nytt uppdrag - det är värt en after work!

När jag fått uppdraget att skriva krönikor i Kollega skulle det firas. Frun och jag gick därför på After Work vid halv fyra-tiden. Rött vin för henne på restaurang Absint i Gävle. Vitt vin för mig. Lite mesigt. Jag vet. Men migrän är ärftligt och jag får så himla ont i huvudet av rött.
Publicerad 3 mars 2014, kl 14:19
TT
TT

Konceptet after work är trevligt. En sorts ventil i vardagen och tillfälle att fira arbetsframgångar och med tanke på hur många man träffar på krogarnas olika after work jobbar många väldigt bra väldigt ofta.

Öl-Johan och Vin-Tage var två av profilerna under min upp­växt. Deras After Work började så att säga i 45-årsåldern och fortsatte livet ut, om jag förstått saken rätt.

”Ledighetskommittén”, fnyste de vuxna utan att jag förstod varför.

Jag har ingen aning om vilken livsväg de hade trampat, men den ledde till bänkar, bärs och fickljummen Beyaz. Hade de fått nya pengar från socialen en kvarting brännvin.
”Vi shottar lite”, skulle vi som tror vi är lyckade kalla det på After Work i dag, när vi står med kavajer från Filippa K eller trastrendiga jeans.

Öl-Johan och Vin-Tage var väl inte direkt heta på arbetsmarknaden. Rättare sagt fanns det ingen arbetsmarknad för dem till slut. Ingen ville ha dem. De var ratade. Fast det fattade inte vi barn. Vi hörde bara att Vin-Tage hade kommit full till jobbet. Mest reagerade vi på att de hade slitna kläder.

”De vill inte jobba”, fnyste de vuxna.

Och kanske var det så. Jag vet inte. Fast för att inte vilja jobba pratade de ovanligt mycket jobb måste jag säga. Den ene hade arbetat vid järnvägen, den andra var målare. Det var väl egentligen det enda de pratade med någon sorts stolthet om. Uppdragen hos SJ i Stockholm och ommålningen hos den där läkarfamiljen och personalfesterna och det där året då det var fotbolls-VM och alla i företaget samlades kring Berglunds radio… Och så barnen, förstås.

Det är ungefär som det är med de grava alkoholister jag känner till i dag också. Jobbet de inte har kvar och barnen de träffar för sällan är samtalsämnena när jag tar mig tid, eller mer ärligt, inte kommer undan någon minuts kallprat.

Öl-Johan och Vin-Tage levde i fel tid. Då var vin till lunchen och öl med kollegorna vid tretiden inte ett mått på framgång på arbetsplatsen. Och ingen fick cred för att man hade sliten jacka från Erikshjälpen.

När vi kommer hem från after work-firandet bläddrar jag i tidningen. En rubrik säger just ’Alla vill ha vintage nu’ och jag petar nöjt i mina trasiga jeans.

Tänk om han som arbetsmarknaden ratade fått höra det innan han av någon anledning tog vägen mot bänken. ’Alla vill ha Vin-Tage nu’.

Vad hade hänt då?

Ola Liljedahl