Det är inte lönen som lockar de bästa medarbetarna längre. Åtminstone inte enbart.
Det märkte man på Anegy som jobbar med digital marknadsföring. Anegy, för tillfället med 19 anställda, befinner sig i stark tillväxt, enligt vd:n Jannice Borekull. I fjol ökade bolaget sin omsättning med cirka 40 procent.
– Vi letar efter senior kompetens, men det är huggsexa på området nu. När vi suttit i intervjuer med kandidater har vi förstått att det väger tungt för ett konsultbolag att ha kollektivavtal.
En rapport som Arbetsmarknadsekonomiska rådet, AER, släppte i förra veckan visade att företag som har kollektivavtal framför allt värdesätter två saker med att ha avtal: att avtalet ger företaget ett bra anseende och att det förbättrar relationen mellan företaget och de anställda.
– Ja, kollektivavtalet är ett bra fundament och bidrar förhoppningsvis till att man vill stanna kvar som anställd under en längre period, säger Jannice Borekull som tror att det framför allt är två saker som de seniora konsulterna lockas av.
– Dels en generell trygghet med tjänstepensionen ITP och andra försäkringar, extra dagar vid sjukdom och ekonomiskt tillskott vid föräldraledighet. Men också att man vet att allt sker rätt och riktigt. Utan avtal är det lätt att missa vad man ska göra för sina medarbetare.
Anegy har även tidigare haft en tjänstepensionslösning. Den lämnade dock över en stor del av ansvaret på den enskilde medarbetaren som själv fick avgöra hur mycket av lönen som skulle läggas till pensionssparandet. Något som inte alltid är självklart när man är i 30-årsåldern.
Ytterligare en fördel för de anställda är att de nu också har rätt till övertidsersättning.
För bolaget innebär avtalet en kostnadsökning, enligt Jannice Borekull.
– Men vi väljer att se det som en investering. Våra medarbetare ska kunna känna sig trygga hos oss.
I och med att Anegy nu har avtal skiljer sig bolaget från de flesta konkurrenterna. AER:s rapport visar att Information och kommunikation är den bransch med minst andel företag med kollektivavtal, bara runt 15 procent.
– Om man skulle göra en rejäl satsning från både arbetsgivare och fack på mindre företag som befinner sig i en tillväxtfas som vårt så finns det en jättepotential, säger Jannice Borekull som dock påpekar att resan fram till kollektivavtal skulle kunna göras betydligt smärtfriare än i dag.
– Processen från att vi officiellt blev medlemmar i arbetsgivarorganisationen Almega till att allt det praktiska vad gäller försäkringar och pension etcetera blev klart var en aning krånglig. Kommunikationen mellan Almega, Unionen och andra inblandade parter kan definitivt bli bättre.