Hoppa till huvudinnehåll
Kompetensutveckling

Så fixar du utvecklingssamtalet

Vissa gillar det, andra vill helst få det överstökat så snabbt det går. Vi talar om det årliga utvecklingssamtalet. Vi har letat fram de bästa tipsen och pratat med Unionens coach Johan Fogelberg om hur utvecklingssamtalet blir så lyckat att både du och chefen känner sig som vinnare.
Petra Rendik Publicerad

Varför utvecklingssamtal?
Jo, för att utvecklingssamtalet är din chans att synas, höras och bli bekräftad. Det här är ett gyllene tillfälle att få marknadsföra dig själv för arbetsgivaren. Nu kan du lyfta det som fungerar bra eller mindre bra med arbetsuppgifterna, arbetsmiljön, kollegor och ledarskap. Och vill du kompetensutvecklas, så är det läge att berätta det nu.

Får du aldrig feedback från chefen annars så borde du få det här. Och känner du dig lite osäker på företagets visioner och vilken som är din roll i det stora sammanhanget så kan du få svar här. Utvecklingssamtalet ska leda till tydlighet och det tjänar chef såväl som medarbetare på.

Med andra ord, den där årliga timmen inne hos chefen kan göra det roligare och mer meningsfullt att gå till jobbet.

Så här förbereder du dig!
Förberedelser är a och o för ett lyckat utvecklings­samtal. Genom att förbereda dig visar du arbetsgivaren att det här är viktigt för dig. Det blir också lättare att leda in samtalet på det du vill fokusera på, särskilt om du råkar ha en chef som gillar att hålla mono­loger.

Fundera på hur det gångna året varit, hur det är nu och vad du vill ska hända på jobbet sedan.  Gör anteckningar som du kan ha med som stöd under utvecklingssamtalet.

Vad kom ni överens om på det förra utvecklings­samtalet och vad har hänt sedan dess?  Har du uppfyllt målen ni satte då? Om inte, varför?

Och nuet, vad fungerar bra just nu och vad funge­rar inte? Trivs du med kollegorna, arbetsuppgifterna och chefen?  Om inte, vad kan göras så det blir bättre? Fokusera sedan framåt. Hur vill du ha det? Vilka utvecklingsområden finns och hur uppnår du dessa?

Själva samtalet
Både du och chefen ansvarar för att ni möts i ett konstruktivt samtal och att ni pratar om rätt saker i rätt sammanhang. Din chef ska ha sett till att du fått diskussions­underlag i god tid innan utvecklingssamtalet och att ni kan sitta och prata i lugn och ro utan att bli avbrutna.

Under samtalet ger chefen dig feedback och berättar om sina förväntningar på dig men ger också en bild av företagets utveckling och mål. Var öppen för feedback du får och ge chefen feedback tillbaka. Kom med konstruktiva förslag på hur du bäst vill bli ledd av chefen. Försök alltid att komma med egna lösningar på eventuella problem.

Tala inte i allmänna ordalag som "man" eller "de", utan var tydlig med vad DU själv vill eller upplever.

Nu är det också guldläge att prata om den där kursen du vill gå. Berätta vad du, men framför allt företaget, skulle tjäna på om du fick kompetens­utveckla dig.

Är det något jag inte ska prata om?
Utvecklingssamtalet är din chans att prata om det som är viktigt för dig, menar Unionens coach Johan Fogelberg . Men skippa ändå:
1. ...sådant som varken du eller din chef kan göra något åt, det är bara bortkastad tid.

2. ...att kritisera någon eller något utan att själv komma med konstruktiva lösningar på hur du skulle vilja ha det i stället.

3. ... att prata lön, det ska ske i ett lönesamtal vid ett annat tillfälle. Men passa på att fråga vilka utvecklings­insatser som belönas.

Och sen då?
Förhoppningsvis har ni upprättat en individuell handlingsplan gällande din utveckling för det kommande året.  Chefen ansvarar för att de insatser ni kommit överens om att han eller hon ska göra också blir gjorda. Chefen ser till att det ni kommit fram till också följs upp.

Boka gärna ett uppföljningssamtal direkt. Men allt hänger inte på chefen, du har också ett eget ansvar så att målen ni kommit överens om uppfylls. Har du till exempel fått okej att gå en utbildning, gör det också.

Kom ni inte överens i utvecklingssamtalet?
Det kan vara som så att samtalet i sig var bra men att du och chefen vill olika saker. Känns det inte bra, prata med ditt fackombud eller HR som kan ge dig ett annat perspektiv eller råd hur du går vidare.

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Kompetensutveckling

Chefer får utbildning – medarbetarna blir utan

Sju av tio företagsledare har skaffat sig kompetensutveckling det senaste året. Men deras anställda blir utan. Det visar en undersökning som Unionen har gjort.
David Österberg Publicerad 8 oktober 2024, kl 15:29
Chefer får utbildning – medarbetarna blir utan: En ny undersökning från Unionen visar att sju av tio företagsledare har fått kompetensutveckling det senaste året, medan många anställda saknar samma möjligheter. Kompetensbrist hindrar Sveriges tillväxt.
Kompetensutveckling för chefer, inte för anställda. Unionens undersökning avslöjar att 70% av företagsledarna har vidareutbildat sig, men endast 41% av tjänstemännen i privat sektor har fått samma chans. Brist på rätt kompetens är ett stort tillväxthinder i Sverige. Foto: Colourbox.

Varje år gör fackförbundet Unionen en undersökning om vilka möjligheter tjänstemännen har att få kompetensutveckling. Den återkommande slutsatsen är att möjligheterna är små men behovet stort.

I den senaste undersökningen svarade sex av tio att de måste få vidareutbildning för att de ska fortsätta vara attraktiva på arbetsmarknaden. En av tre tror att de kommer att behöva öka sin kompetens genom utbildning de inte kan få via sin arbetsgivare.

Samtidigt visar flera undersökningar att brist på rätt kompetens är det största hindret för tillväxt i Sverige. 

Höga chefer får mer utbildning

I en ny undersökning har Unionen frågat företagsledare om de har skaffat sig kompetensutveckling det senaste året. Enligt den svarar sju av tio att de har det. Motsvarande siffra för tjänstemän i privat sektor är 41 procent.

– Det är så klart positivt att företagsledare har förstått att man på dagens arbetsmarknad ständigt måste kompetensutveckla sig, men för att bygga en organisation som är redo för framtiden måste det även investeras i anställdas kompetens. Frågan är inte längre om företag har råd att satsa på kompetensutveckling – utan om de har råd att låta bli, säger Peter Hellberg, Unionens ordförande, i ett pressmeddelande.

Anställda med låg lön får mindre kompetensutveckling

Redan 2019 visade en rapport från den fackliga organisationen PTK att arbetsgivare snålar på kompetensutveckling. Under ett år deltog ungefär hälften av de anställda i en kurs. En fjärdedel av kurstimmarna lades på obligatoriska kurser i hälsa och säkerhet, varav somliga är lagstadgade.

De med lägre löner och osäkra anställningsvillkor får i genomsnitt mindre kompetensutveckling än de med högre lön och tillsvidareanställning. Chefer eller anställda med längre utbildning får mer kompetensutveckling än andra, enligt rapporten.

Unionens tips till företagsledare 

  • Se löpande över företagets kompetensbehov.
  • Säkerställ att anställda har rätt färdigheter för att möta dagens och framtidens behov.
  • Ta höjd för kompetensutveckling i budgetarbetet.
  • Se till att anställda får utvecklingstid under ordinarie arbetstid, och justera arbetsbelastningen därefter.
  • Se till att anställda efter längre frånvaro får kompetensutveckling.
  • Erbjud kompetensutveckling på lika villkor för alla anställda.