Hoppa till huvudinnehåll
Kompetensutveckling

Så fixar du utvecklingssamtalet

Vissa gillar det, andra vill helst få det överstökat så snabbt det går. Vi talar om det årliga utvecklingssamtalet. Vi har letat fram de bästa tipsen och pratat med Unionens coach Johan Fogelberg om hur utvecklingssamtalet blir så lyckat att både du och chefen känner sig som vinnare.
Petra Rendik Publicerad

Varför utvecklingssamtal?
Jo, för att utvecklingssamtalet är din chans att synas, höras och bli bekräftad. Det här är ett gyllene tillfälle att få marknadsföra dig själv för arbetsgivaren. Nu kan du lyfta det som fungerar bra eller mindre bra med arbetsuppgifterna, arbetsmiljön, kollegor och ledarskap. Och vill du kompetensutvecklas, så är det läge att berätta det nu.

Får du aldrig feedback från chefen annars så borde du få det här. Och känner du dig lite osäker på företagets visioner och vilken som är din roll i det stora sammanhanget så kan du få svar här. Utvecklingssamtalet ska leda till tydlighet och det tjänar chef såväl som medarbetare på.

Med andra ord, den där årliga timmen inne hos chefen kan göra det roligare och mer meningsfullt att gå till jobbet.

Så här förbereder du dig!
Förberedelser är a och o för ett lyckat utvecklings­samtal. Genom att förbereda dig visar du arbetsgivaren att det här är viktigt för dig. Det blir också lättare att leda in samtalet på det du vill fokusera på, särskilt om du råkar ha en chef som gillar att hålla mono­loger.

Fundera på hur det gångna året varit, hur det är nu och vad du vill ska hända på jobbet sedan.  Gör anteckningar som du kan ha med som stöd under utvecklingssamtalet.

Vad kom ni överens om på det förra utvecklings­samtalet och vad har hänt sedan dess?  Har du uppfyllt målen ni satte då? Om inte, varför?

Och nuet, vad fungerar bra just nu och vad funge­rar inte? Trivs du med kollegorna, arbetsuppgifterna och chefen?  Om inte, vad kan göras så det blir bättre? Fokusera sedan framåt. Hur vill du ha det? Vilka utvecklingsområden finns och hur uppnår du dessa?

Själva samtalet
Både du och chefen ansvarar för att ni möts i ett konstruktivt samtal och att ni pratar om rätt saker i rätt sammanhang. Din chef ska ha sett till att du fått diskussions­underlag i god tid innan utvecklingssamtalet och att ni kan sitta och prata i lugn och ro utan att bli avbrutna.

Under samtalet ger chefen dig feedback och berättar om sina förväntningar på dig men ger också en bild av företagets utveckling och mål. Var öppen för feedback du får och ge chefen feedback tillbaka. Kom med konstruktiva förslag på hur du bäst vill bli ledd av chefen. Försök alltid att komma med egna lösningar på eventuella problem.

Tala inte i allmänna ordalag som "man" eller "de", utan var tydlig med vad DU själv vill eller upplever.

Nu är det också guldläge att prata om den där kursen du vill gå. Berätta vad du, men framför allt företaget, skulle tjäna på om du fick kompetens­utveckla dig.

Är det något jag inte ska prata om?
Utvecklingssamtalet är din chans att prata om det som är viktigt för dig, menar Unionens coach Johan Fogelberg . Men skippa ändå:
1. ...sådant som varken du eller din chef kan göra något åt, det är bara bortkastad tid.

2. ...att kritisera någon eller något utan att själv komma med konstruktiva lösningar på hur du skulle vilja ha det i stället.

3. ... att prata lön, det ska ske i ett lönesamtal vid ett annat tillfälle. Men passa på att fråga vilka utvecklings­insatser som belönas.

Och sen då?
Förhoppningsvis har ni upprättat en individuell handlingsplan gällande din utveckling för det kommande året.  Chefen ansvarar för att de insatser ni kommit överens om att han eller hon ska göra också blir gjorda. Chefen ser till att det ni kommit fram till också följs upp.

Boka gärna ett uppföljningssamtal direkt. Men allt hänger inte på chefen, du har också ett eget ansvar så att målen ni kommit överens om uppfylls. Har du till exempel fått okej att gå en utbildning, gör det också.

Kom ni inte överens i utvecklingssamtalet?
Det kan vara som så att samtalet i sig var bra men att du och chefen vill olika saker. Känns det inte bra, prata med ditt fackombud eller HR som kan ge dig ett annat perspektiv eller råd hur du går vidare.

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning
C&K 2-25

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Kompetensutveckling

Lista: Utbildningar som ger jobb direkt

Fler söker sig till yrkeshögskolor vars koncept är att ha utbildningar som utgår från marknadens behov. Här är ett urval utbildningar på yrkeshögskola där det är störst chans att få jobb efter examen.
Johanna Rovira Publicerad 9 juni 2025, kl 06:00
Man skriver ut något på 3D-skrivare
95 procent av alla automationtekniker fick jobb inom ett år efter avslutad utbildning på yrkeshögskola. Foto: Colourbox

Vill du snabbt ut i arbetslivet utan att lägga flera år på studier? Då kan en yrkesutbildning vara rätt väg att gå. Många korta utbildningar leder direkt till jobb – ofta inom branscher där det råder stor efterfrågan på arbetskraft. Här är några av de mest eftertraktade yrkena.

Bank och försäkring

Kan du tänka dig att jobba på bank eller på ett försäkringsbolag har du stora möjligheter att få jobb efter yrkeshögskolan. 98 procent av alla som utexaminerades 2023, hade jobb året därpå. I år är antalet utbildningsplatser på yrkeshögskolorna 165, men trycket på utbildningen är betydligt högre än vad det finns platser. 2024 var det 2486 sökande till 170 platser. 

Arbetsmiljö och arbetsskydd

Till denna utbildningsinriktning hör till exempel arbetsmiljöingenjörer, som också har lätt att få jobb enligt Myndigheten för yrkeshögskolans senaste statistik. Även här fick nästan alla, 98 procent, som tagit examen, jobb efter avklarad utbildning. I år finns dock bara 87 utbildningsplatser. 

Logistik, spedition och transport

Jobb inom detta utbildningsområde finns det behov av över hela landet. 97 procent av de nybakade logistikerna och speditörerna fick jobb efter avslutad utbildning. I år finns 195 utbildningsplatser. 

Drifttekniker 

Drifttekniker kan få jobb både inom den kommunala sektorn och i det privata näringslivet. 96 procent av de som gått programmet svarar att de fått jobb efter sin examen 2023. Antalet utbildningsplatser i år är 271. 

Kyl- värmepumps- och ventilationstekniker

Kommer du in på en av de 251 utbildningsplatserna inom denna utbildningsinriktning kommer du sannolikt att ha lätt att få jobb framöver.  96 procent av alla som gick ut 2023 fick jobb.

CAD-tekniker/konstruktör

Den som har håg för teknisk design kan bli CAD-ritare eller 3D-tekniker som det också kallas.  95 procent av de nyblivna CAD-konstruktörerna fick jobb vid senaste mätningen och antalet utbildningsplatser i år är 345. 

Produktionstekniker

95 procent av samtliga som gick ut 2023 fick jobb efter examen inom denna utbildningsinriktning. Men alla jobbar nödvändigtvis inte inom det område de utbildats för. När de gäller just de nybakade produktionsteknikerna uppskattar närmare en femtedel att deras nuvarande jobb inte överensstämmer med det yrke de utbildats för. Det finns ändå fortsatt stort behov av produktionstekniker – i år finns 496 utbildningsplatser. 

Automationstekniker

95 procent i jobb efter avklarat program. Här är det högt söktryck på platserna. Förra året gick det 12, 7 sökande på varje plats inom utbildningsinriktningen robot- och automationstekniker, i år har man utökat antalet platser till 641.

Bonusutbildningar

Om man inte hittar sitt blivande drömyrke i urvalet ovan finns det fortsatt stora behov av bland annat lokförare, tandsköterskor och experter på IT-säkerhet. 

– Utbildningar inom industrin ser vi fortsatt höga behov av. Anläggningssektorn tuffar också på eftersom det finns stora behov av underhåll, säger Matilda Bölling, omvärldsanalytiker på Myndigheten för yrkeshögskolan. 

Så funkar yrkeshögskolan 

  • Alla yrkeshögskolans program ska möta arbetslivets behov av arbetskraft. Utbildningar tas fram i samråd med arbetslivet, som också är med och finansierar eller medverkar på annat sätt.   
  • Även regionala behov ska beaktas, och myndigheten samlar regelbundet in information om regionernas kompetensbehov,
  • Programmen inom yrkeshögskolan är eftergymnasiala och tar i regel mellan ett och två år samt ger rätt till studiemedel från CSN.
  • Antalet sökande ökade 2024 till den högsta nivån hittills – drygt 104 000 personer sökte till minst ett program förra året. 
  • Här hittar du utbudet av utbildningar på yrkeshögskolan och kan ansöka till kurser.