Hoppa till huvudinnehåll
Kompetensutveckling

Glasögon vägen till framgång

Vill du framstå som mer kompetent och intelligent? Eller vinna valet till klubbordförande? Bär glasögon. Jobbar du framför dator kan du till och med få glasögonen bekostade av arbetsgivaren.
Johanna Rovira Publicerad
Pablo Martinez Monsivais/AP Photo
Hade det gått bättre för Hillary Clinton i presidentvalet om hon oftare burit glasögon offentligt? Pablo Martinez Monsivais/AP Photo

Glasögon får oss att verka smarta, pålitliga, kapabla och framgångsrika – i alla fall till en början, enligt en mängd tidigare studier. Åtta nya undersökningar, utförda av forskare vid universiteten i Cologne, Tyskland och Groningen, Nederländerna, visar att glasögon också ökar chanserna för politiker att vinna val - i västvärlden.

Att ingen amerikansk president sedan Truman i mitten av förra seklet, har burit glasögon offentligt, beror enligt forskarna på att politiker inte vill framställa sig själva som svaga,  skröpliga och eventuellt fega. Forskarna menar dock att glasögon i själva verket signalerar kompetens och visdom och lät testpersoner välja kandidater med och utan glasögon. (En av kandidaterna var för övrigt den svenska politikern Agneta Gille).

Resultaten visade att testväljarna från USA föredrog politiker med glasögon i flertalet undersökningar. När samma undersökning gjordes på indiska testpersoner vann dock de glasögonlösa kandidaterna med knapp marginal och forskarna tror detta bland annat beror på att glasögon är relativt ovanliga i Indien – bara sju procent i Indien bär glasögon jämfört med 61 procent i USA.

Att bära glasögon är ett lätt och effektivt sätt att nå framgång, oavsett om du har synfel eller inte, summerar forskarna.

Så säger lagen:

Arbetar du mer än en timme om dagen har du enligt Arbetsmiljöverkets föreskrift  rätt till synundersökning regelbundet (vart femte år eller oftare om du har besvär) som bekostas av arbetsgivaren. Kommer optikern fram till att du behöver särskilda terminalglasögon måste arbetsgivaren stå för kostnaden av dessa (dock inte vilka bågar som helst).

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Kompetensutveckling

Fortsatt lång väntan på omställningsstudiestöd

Nu kan du ansöka om omställningsstudiestödet, utan att behöva sitta uppe till midnatt. Men väntetiderna är fortsatt långa. Den som söker nu kan inte förvänta sig svar innan höstterminen drar igång.
Carolina Högling Publicerad 11 mars 2025, kl 12:03
En bild på papper och en bild på ett brev från CSN
Den som vill ansöka om omställningsstudiestöd kan till nästa ansökningsperiod den 1 april söka redan vid klockan 20:00 istället för midnatt. Foto: Colourbox/ Jessica Gow/TT

Från och med den 1 april 2025 öppnar ansökan för omställningsstudiestödet redan klockan 20:00. Tidigare har ansökan öppnat vid midnatt. 

Förändringen har efterfrågats av de sökande som velat få tillgång till ansökan tidigare på dygnet. CSN har därefter lämnat in ett önskemål till regeringen om att själva få bestämma vilken tid ansökan ska öppna vilket nu har godkänts. Eftersom ansökningarna prövas i den ordning som de kommer in, lönar det sig att vara tidig med att ansöka. 

Lång väntetid för omställningsstudiestöd

De långa handläggningstiderna för studiestödet har tidigare kritiserats. CSN skriver på sin hemsida att de som söker stödet under ansökningsomgången som öppnar den 1 april får räkna med att väntetiden kommer att vara minst lika lång som den är nu. De skriver även att man inte kan förvänta sig att få besked innan studiestarten för höstterminen. 

Ansökan om omställningsstudiestödet öppnar två gånger per år. Den 1 april för de som ska studera på hösten, och den 1 oktober för de som ska studera på våren. Av de cirka 14 100 ansökningar som kom in under ansökningsomgången som öppnade den 1 oktober 2024 är det just nu cirka 5 700 personer som väntar på besked, varav de flesta är under handläggning. 

CSN: Vi har gjort förbättringar

Annika Fahlhander, avdelningschef för utbetalningsavdelningen på CSN, säger att handläggningstiderna för omställningsstudiestödet under 2024 förbättrats successivt. 

– Våra förbättringar beror dels på att vi har jobbat vidare med att utveckla systemstödet för att handlägga ansökningar men också att vi under 2024 och 2025 har fått medel för att bli fler som handlägger omställningsstudiestödet. Från den 1 april får CSN också tillämpa förenklade regler, bland annat avseende etableringsvillkoret, vilket ytterligare kommer att effektivisera handläggningen, säger Annika Fahlander.