Hoppa till huvudinnehåll
Kompetensutveckling

Glasögon vägen till framgång

Vill du framstå som mer kompetent och intelligent? Eller vinna valet till klubbordförande? Bär glasögon. Jobbar du framför dator kan du till och med få glasögonen bekostade av arbetsgivaren.
Johanna Rovira Publicerad 29 januari 2019, kl 11:36
Pablo Martinez Monsivais/AP Photo
Hade det gått bättre för Hillary Clinton i presidentvalet om hon oftare burit glasögon offentligt? Pablo Martinez Monsivais/AP Photo

Glasögon får oss att verka smarta, pålitliga, kapabla och framgångsrika – i alla fall till en början, enligt en mängd tidigare studier. Åtta nya undersökningar, utförda av forskare vid universiteten i Cologne, Tyskland och Groningen, Nederländerna, visar att glasögon också ökar chanserna för politiker att vinna val - i västvärlden.

Att ingen amerikansk president sedan Truman i mitten av förra seklet, har burit glasögon offentligt, beror enligt forskarna på att politiker inte vill framställa sig själva som svaga,  skröpliga och eventuellt fega. Forskarna menar dock att glasögon i själva verket signalerar kompetens och visdom och lät testpersoner välja kandidater med och utan glasögon. (En av kandidaterna var för övrigt den svenska politikern Agneta Gille).

Resultaten visade att testväljarna från USA föredrog politiker med glasögon i flertalet undersökningar. När samma undersökning gjordes på indiska testpersoner vann dock de glasögonlösa kandidaterna med knapp marginal och forskarna tror detta bland annat beror på att glasögon är relativt ovanliga i Indien – bara sju procent i Indien bär glasögon jämfört med 61 procent i USA.

Att bära glasögon är ett lätt och effektivt sätt att nå framgång, oavsett om du har synfel eller inte, summerar forskarna.

Så säger lagen:

Arbetar du mer än en timme om dagen har du enligt Arbetsmiljöverkets föreskrift  rätt till synundersökning regelbundet (vart femte år eller oftare om du har besvär) som bekostas av arbetsgivaren. Kommer optikern fram till att du behöver särskilda terminalglasögon måste arbetsgivaren stå för kostnaden av dessa (dock inte vilka bågar som helst).

Johanna Rovira
[email protected]