Hoppa till huvudinnehåll
Kompetensutveckling

Äldre vill jobba på egna villkor

Inför brytpunkter i ett livslångt perspektiv. Det föreslår en ny rapport gjord av seniordoktorander som undersökt hur pensionärer tänker kring arbete och lärande på äldre dar.
Johanna Rovira Publicerad
Colourbox
Äldre vill gärna jobba, men på egna villkor, visar en studie från högskolan i Jönköping. Colourbox

Arbete och lärande kan spela en viktig roll för ett meningsfullt åldrande anser en majoritet av de pensionärer som deltagit i studien vid Högskolan i Jönköping. De främsta motiven för att plugga eller jobba senare i livet var enligt rapporten, behovet av att hålla sig aktiv och få en chans att träffa andra.

Men arbetet ska ske på pensionärens egna villkor – individen måste själv få styra över tiden och arbetet ska vara frivilligt, konstaterar rapportskrivarna.  Nästan ingen av de tillfrågade pensionärerna hade själva arbetat heltid efter pensionen utan i stället jobbat deltid eller ideellt.

Enligt seniordoktoranderna är begreppet arbete för snävt och risken att fastna i siffror stor – det är svårt att tala om pensionsålder när det finns vissa som är utslitna långt före 65 medan andra blir utsparkade från jobbet vid 67 fastän de vill stanna, skriver doktoranderna.

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Kompetensutveckling

Fortsatt lång väntan på omställningsstudiestöd

Nu kan du ansöka om omställningsstudiestödet, utan att behöva sitta uppe till midnatt. Men väntetiderna är fortsatt långa. Den som söker nu kan inte förvänta sig svar innan höstterminen drar igång.
Carolina Högling Publicerad 11 mars 2025, kl 12:03
En bild på papper och en bild på ett brev från CSN
Den som vill ansöka om omställningsstudiestöd kan till nästa ansökningsperiod den 1 april söka redan vid klockan 20:00 istället för midnatt. Foto: Colourbox/ Jessica Gow/TT

Från och med den 1 april 2025 öppnar ansökan för omställningsstudiestödet redan klockan 20:00. Tidigare har ansökan öppnat vid midnatt. 

Förändringen har efterfrågats av de sökande som velat få tillgång till ansökan tidigare på dygnet. CSN har därefter lämnat in ett önskemål till regeringen om att själva få bestämma vilken tid ansökan ska öppna vilket nu har godkänts. Eftersom ansökningarna prövas i den ordning som de kommer in, lönar det sig att vara tidig med att ansöka. 

Lång väntetid för omställningsstudiestöd

De långa handläggningstiderna för studiestödet har tidigare kritiserats. CSN skriver på sin hemsida att de som söker stödet under ansökningsomgången som öppnar den 1 april får räkna med att väntetiden kommer att vara minst lika lång som den är nu. De skriver även att man inte kan förvänta sig att få besked innan studiestarten för höstterminen. 

Ansökan om omställningsstudiestödet öppnar två gånger per år. Den 1 april för de som ska studera på hösten, och den 1 oktober för de som ska studera på våren. Av de cirka 14 100 ansökningar som kom in under ansökningsomgången som öppnade den 1 oktober 2024 är det just nu cirka 5 700 personer som väntar på besked, varav de flesta är under handläggning. 

CSN: Vi har gjort förbättringar

Annika Fahlhander, avdelningschef för utbetalningsavdelningen på CSN, säger att handläggningstiderna för omställningsstudiestödet under 2024 förbättrats successivt. 

– Våra förbättringar beror dels på att vi har jobbat vidare med att utveckla systemstödet för att handlägga ansökningar men också att vi under 2024 och 2025 har fått medel för att bli fler som handlägger omställningsstudiestödet. Från den 1 april får CSN också tillämpa förenklade regler, bland annat avseende etableringsvillkoret, vilket ytterligare kommer att effektivisera handläggningen, säger Annika Fahlander.