Hoppa till huvudinnehåll
Kompetensutveckling

5 poddar om arbetslivet

Hösten är en bra tid att skaffa sig nya vanor. Här är en handfull poddar som ger dig bra koll på arbetslivet.
David Österberg Publicerad
Lyssna dig till koll på arbetslivet.

Tack för din ansökan

Av rekryteringsföretaget TNG

Den här podden ger tips och råd om att söka jobb. Något oregelbunden utgivningstakt men oftast kommer ett nytt tiominutersavsnitt i månaden. Har bland annat diskuterat headhunting, klädval vid anställningsintervjun, om det är möjligt att vara överkvalificerad och hur man väljer referenspersoner.

 



Health for wealth
Av hälsostrategen Ann-Sofie Forsmark
och förläggaren Boel Stier

En podd om hållbar hälsa i arbetslivet. Nya avsnitt släpps varje torsdag och är ungefär 45 minuter långa. Programledarna diskuterar hälsa i arbetslivet med forskare, debattörer och arbetsgivare med målet att skapa fler hälsosamma arbetsplatser. Hittills har podden exempelvis tagit upp ämnen som ”störande ljud på jobbet”, ”bättre möten”, ”så är du ledig på allvar” och ”vart tog lekfullheten vägen?”. Här får dessutom arbetsgivare som lyckats skapa hälsosamma arbetsplatser berätta hur de gjort.





Framtidens färdigheter
Av tankesmedjan Futurion

Digitaliseringen förändrar arbetslivet och den som vill stå rustad för framtidens arbetsmarknad måste fundera över vilken kompetens som kommer att efterfrågas. Det var utgångspunkten när tankesmedjan Futurion drog i gång sin podd, som bland annat har gästats av beteendevetaren Petra Krantz Lindgren, som diskuterade empati och självkänsla, och forskaren Carl Benedikt Frey, som pratade teknikskiften. Nya avsnitt släpps varje månad och är ungefär 30 minuter långa.





Svenska nomader
Av Svenska nomader

På den digitala mötesplatsen Svenska nomader diskuterar medlemmarna hur man gör för att jobba på distans – och hur digitaliseringen påverkar företag och samhälle. Svenska nomader har dessutom en podd. I den pratar programledarna med digitala nomader – människor som använder tekniken för att arbeta från vilken plats som helst – och arbetsgivare för att belysa olika perspektiv på den förändrade arbetsmarknaden. Hittills har avsnitten bland annat handlat om att vara digital nomad på deltid, om gigekonomin, om att frilansa i Los Angeles och om vilket ansvar privilegierade västerlänningar har när vi reser. Varje avsnitt är runt en halvtimme, men utgivningen är oregelbunden.





Karriärpodden
Av Eva Ekedahl, medgrundare av
ledarprogrammet Women for Leaders

Podden, som startades redan 2014, har som syfte att få fler kvinnor att söka sig till ledande befattningar och att öka andelen kvinnor i företagsledningar. Programledaren Eva Ekedahl intervjuar framgångsrika kvinnor i långa och personliga samtal. Genom åren har podden gästats av allt från Googles Sverigechef Anna Wikland och kultur- och demokratiminister Alice Bah Kuhnke till författaren Viveca Sten och mediedrottningen Frida Boisen.

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Kompetensutveckling

Fortsatt lång väntan på omställningsstudiestöd

Nu kan du ansöka om omställningsstudiestödet, utan att behöva sitta uppe till midnatt. Men väntetiderna är fortsatt långa. Den som söker nu kan inte förvänta sig svar innan höstterminen drar igång.
Carolina Högling Publicerad 11 mars 2025, kl 12:03
En bild på papper och en bild på ett brev från CSN
Den som vill ansöka om omställningsstudiestöd kan till nästa ansökningsperiod den 1 april söka redan vid klockan 20:00 istället för midnatt. Foto: Colourbox/ Jessica Gow/TT

Från och med den 1 april 2025 öppnar ansökan för omställningsstudiestödet redan klockan 20:00. Tidigare har ansökan öppnat vid midnatt. 

Förändringen har efterfrågats av de sökande som velat få tillgång till ansökan tidigare på dygnet. CSN har därefter lämnat in ett önskemål till regeringen om att själva få bestämma vilken tid ansökan ska öppna vilket nu har godkänts. Eftersom ansökningarna prövas i den ordning som de kommer in, lönar det sig att vara tidig med att ansöka. 

Lång väntetid för omställningsstudiestöd

De långa handläggningstiderna för studiestödet har tidigare kritiserats. CSN skriver på sin hemsida att de som söker stödet under ansökningsomgången som öppnar den 1 april får räkna med att väntetiden kommer att vara minst lika lång som den är nu. De skriver även att man inte kan förvänta sig att få besked innan studiestarten för höstterminen. 

Ansökan om omställningsstudiestödet öppnar två gånger per år. Den 1 april för de som ska studera på hösten, och den 1 oktober för de som ska studera på våren. Av de cirka 14 100 ansökningar som kom in under ansökningsomgången som öppnade den 1 oktober 2024 är det just nu cirka 5 700 personer som väntar på besked, varav de flesta är under handläggning. 

CSN: Vi har gjort förbättringar

Annika Fahlhander, avdelningschef för utbetalningsavdelningen på CSN, säger att handläggningstiderna för omställningsstudiestödet under 2024 förbättrats successivt. 

– Våra förbättringar beror dels på att vi har jobbat vidare med att utveckla systemstödet för att handlägga ansökningar men också att vi under 2024 och 2025 har fått medel för att bli fler som handlägger omställningsstudiestödet. Från den 1 april får CSN också tillämpa förenklade regler, bland annat avseende etableringsvillkoret, vilket ytterligare kommer att effektivisera handläggningen, säger Annika Fahlander.