Ibland tas det för givet att en person som är driven och ambitiös per definition vill klättra på karriärstegen och stiga i graderna.
Men handen på hjärtat, nog är vi många som inte alls känner en längtan efter att ta mer ansvar, att arbetsleda eller att motivera andra? Visst kan ett lönepåslag verka lockande men du kanske är tillfreds med din nuvarande situation, vill lägga mer tid på din hobby och familjen eller helt enkelt passar bättre som kreativ idéspruta än i den diplomatiska roll som chefskapet innebär? Och hur kul är det att ha utvecklingssamtal och planeringsmöten?
Läs också: Konsten att säga nej till chefen
Oavsett varför är en befordran ofta en form av belöning för att du gör bra ifrån dig så du vill varken verka otacksam eller lat. Företagspsykologen Patricia Thompson ger i Harvard Business Review sina bästa tips på hur du tackar nej utan att göra chefen alltför besviken.
Börja med att begrunda
Innan du helt och hållet bestämmer dig för att du inte har någon längtan efter att bli befordrad bör du noggrant tänka igenom varför du inte vill klättra. Är du rädd att misslyckas? Har du en fyrkantig inställning som får dig att rygga för utmaningar? Underskattar du kanske dig själv?
Är din egen osäkerhet främsta anledningen till att du vill fortsätta i din nuvarande roll bör du kanske börja med att be om feedback från andra. Fråga hur de uppfattar dig, dina styrkor och utvecklingsmöjligheter. Tycker de att du är redo för nästa steg? Genom att prata med andra kan du också få en bild av hur objektiv din bedömning av dig själv är.
Om det visar sig att andra känner tilltro till dig och att du har underskattat dig själv kan det vara en bra idé att ta fram en handlingsplan för hur du ska utveckla dina färdigheter. Din chef förväntar sig förmodligen inte att du ska kunna allt från början, utan den nya tjänsten innebär en inlärningsperiod.
Har du svårt att ta emot den positiva återkoppling du får av andra är det nog bra om du gräver djupare i varför ditt självförtroende vacklar. Går du runt och känner dig som en bluff kan en coach, mentor eller terapeut stärka ditt självförtroende och förebygga att du sabbar din utveckling för att du är osäker.
Å andra sidan kommer du kanske fram till att det faktum att du är nöjd med din nuvarande situation inte alls har med rädslor och osäkerhet att göra. Det kanske bara är fel tidpunkt, eller så är du helt enkelt inte beredd att ta på dig det ansvar och den stress som en högre tjänst kräver. Eller så har du turen att älska det du gör just nu. Och då krävs ett transparent samtal med chefen.
Gör så här:
Tacka din chef för att hen tror på dig. Förklara att du uppskattar att din chef visar intresse för dig och att du är tacksam att chefen ser potential i dig.
Förklara varför dina nuvarande arbetsuppgifter passar perfekt för dig. Dela med dig av vad du älskar med ditt jobb och varför det är som klippt och skuret för din kompetens och styrkor. Framhåll på vilka sätt det fortsätter att stimulera dig.
Berätta att du fortfarande är intresserad av att utvecklas. Visa att du är motiverad genom att förklara hur du fortsatt vill växa i din nuvarande roll. Var proaktiv och ge exempel på hur det skulle kunna ske. Hur kan du bli ännu bättre på det du gör i dag? Finns det några nya arbetsuppgifter eller projekt som du skulle kunna ta dig an? Kan dina färdigheter bidra till organisationen på andra sätt? Kan din chef bidra med kontinuerlig feedback och coachning för att du kan bli ännu bättre på det du redan gör?
Gör INTE så här:
Måla in dig i ett hörn. Även om du inte alls är intresserad av att avancera just nu vet du aldrig om dina intressen, din situation eller din strävan kan förändras. Förklara därför att det är så här du känner just nu, men att du är väldigt intresserad av att fortsätta förbättra dig. På så vis håller du dina dörrar öppna ifall du ändrar dig.
Låta dig övertalas. Patricia Thomson har sett många personer genom åren som, trots att de känt sig ytterst tveksamma till en befordran, tackat ja för att det var vad andra ville. Situationer som många gånger slutat illa. Till exempel en läkare som älskade det direkta i att ta hand om patienter, men som mot bättre vetande övertalades att tacka ja till en tjänst i sjukhusledningen. Trots att han uppskattade prestigen hatade han alla ideliga möten och saknade att praktisera medicin. Till slut sa han dock upp sig från ledningsgruppen och återgick till sina patienter.
Det finns ingen karriär som är rätt för alla. Din egen syn på framgång är det som avgör om det är rätt för just dig att klättra upp.