Hoppa till huvudinnehåll
Karriär

Så tackar du nej till en befordran

Din chef har just befordrat dig och du borde hoppa högt av glädje. Men innerst inne vet du att den nya tjänsten är helt fel för dig. Så här tackar du nej på ett smart sätt.
Linnea Andersson Publicerad 14 februari 2019, kl 16:24
Colourbox
Känner du dig skeptisk till att klättra i karriären? Colourbox

Ibland tas det för givet att en person som är driven och ambitiös per definition vill klättra på karriärstegen och stiga i graderna.

Men handen på hjärtat, nog är vi många som inte alls känner en längtan efter att ta mer ansvar, att arbetsleda eller att motivera andra? Visst kan ett lönepåslag verka lockande men du kanske är tillfreds med din nuvarande situation, vill lägga mer tid på din hobby och familjen eller helt enkelt passar bättre som kreativ idéspruta än i den diplomatiska roll som chefskapet innebär? Och hur kul är det att ha utvecklingssamtal och planeringsmöten?

Läs också: Konsten att säga nej till chefen

Oavsett varför är en befordran ofta en form av belöning för att du gör bra ifrån dig så du vill varken verka otacksam eller lat. Företagspsykologen Patricia Thompson ger i Harvard Business Review sina bästa tips på hur du tackar nej utan att göra chefen alltför besviken.

Börja med att begrunda

Innan du helt och hållet bestämmer dig för att du inte har någon längtan efter att bli befordrad bör du noggrant tänka igenom varför du inte vill klättra. Är du rädd att misslyckas? Har du en fyrkantig inställning som får dig att rygga för utmaningar? Underskattar du kanske dig själv?

Är din egen osäkerhet främsta anledningen till att du vill fortsätta i din nuvarande roll bör du kanske börja med att be om feedback från andra. Fråga hur de uppfattar dig, dina styrkor och utvecklingsmöjligheter. Tycker de att du är redo för nästa steg? Genom att prata med andra kan du också få en bild av hur objektiv din bedömning av dig själv är.

Om det visar sig att andra känner tilltro till dig och att du har underskattat dig själv kan det vara en bra idé att ta fram en handlingsplan för hur du ska utveckla dina färdigheter. Din chef förväntar sig förmodligen inte att du ska kunna allt från början, utan den nya tjänsten innebär en inlärningsperiod.

Har du svårt att ta emot den positiva återkoppling du får av andra är det nog bra om du gräver djupare i varför ditt självförtroende vacklar. Går du runt och känner dig som en bluff kan en coach, mentor eller terapeut stärka ditt självförtroende och förebygga att du sabbar din utveckling för att du är osäker.

Å andra sidan kommer du kanske fram till att det faktum att du är nöjd med din nuvarande situation inte alls har med rädslor och osäkerhet att göra. Det kanske bara är fel tidpunkt, eller så är du helt enkelt inte beredd att ta på dig det ansvar och den stress som en högre tjänst kräver. Eller så har du turen att älska det du gör just nu. Och då krävs ett transparent samtal med chefen.

Gör så här:

Tacka din chef för att hen tror på dig. Förklara att du uppskattar att din chef visar intresse för dig och att du är tacksam att chefen ser potential i dig.

Förklara varför dina nuvarande arbetsuppgifter passar perfekt för dig. Dela med dig av vad du älskar med ditt jobb och varför det är som klippt och skuret för din kompetens och styrkor. Framhåll på vilka sätt det fortsätter att stimulera dig.

Berätta att du fortfarande är intresserad av att utvecklas. Visa att du är motiverad genom att förklara hur du fortsatt vill växa i din nuvarande roll. Var proaktiv och ge exempel på hur det skulle kunna ske. Hur kan du bli ännu bättre på det du gör i dag? Finns det några nya arbetsuppgifter eller projekt som du skulle kunna ta dig an? Kan dina färdigheter bidra till organisationen på andra sätt? Kan din chef bidra med kontinuerlig feedback och coachning för att du kan bli ännu bättre på det du redan gör?

Gör INTE så här:

Måla in dig i ett hörn. Även om du inte alls är intresserad av att avancera just nu vet du aldrig om dina intressen, din situation eller din strävan kan förändras. Förklara därför att det är så här du känner just nu, men att du är väldigt intresserad av att fortsätta förbättra dig. På så vis håller du dina dörrar öppna ifall du ändrar dig.

Låta dig övertalas. Patricia Thomson har sett många personer genom åren som, trots att de känt sig ytterst tveksamma till en befordran, tackat ja för att det var vad andra ville. Situationer som många gånger slutat illa. Till exempel en läkare som älskade det direkta i att ta hand om patienter, men som mot bättre vetande övertalades att tacka ja till en tjänst i sjukhusledningen. Trots att han uppskattade prestigen hatade han alla ideliga möten och saknade att praktisera medicin. Till slut sa han dock upp sig från ledningsgruppen och återgick till sina patienter.

Det finns ingen karriär som är rätt för alla. Din egen syn på framgång är det som avgör om det är rätt för just dig att klättra upp.

Karriär

Förmåner viktigt verktyg i jakten på kompetens

Numera räcker det inte enbart med hög lön, gratis frukt och friskvårdsbidrag för att locka till sig de bästa medarbetarna. Vilka förmåner har stora svenska företag? Vi har listan!
Lina Friberg Publicerad 31 mars 2023, kl 06:00
Till vänster en grupp äldre personer tränar på gym. Till höger en skål med frukt.
En ny undersökning visar att den förmån som svenska anställda anser viktigast är att få arbeta flexibelt. Även möjlighet till hybridarbete uppskattas av många. Foto: Colourbox.

Attraktiva arbetsförmåner har också  blivit ett smart sätt att stärka ett företags varumärke.

Personalförmåner är ett viktigt redskap för att kunna vara en attraktiv arbetsgivare och behålla vår personal långsiktigt, säger Anna-Karin Flygare, HR- strateg på gruvbolaget LKAB.

Flexibla arbetstider,  förmåner kring pension, ledighet samt möjlighet till hybridarbete är de förmåner som toppar svenskarnas lista över mest populära jobbförmåner.
Ett generöst friskvårdsbidrag är även en förmån som tilltalar många anställda.

Flexibilitet viktigast

I förmånsföretaget Benifys senaste rapport "Framtidens arbetsgivare: En plats i förändring", som är baserad på svar från 16 000 svenska medarbetare, framkom det att den förmån anställda anser viktigast är att få arbeta flexibelt. 

Även möjlighet till hybridarbete uppskattades av många anställda.71 procent av dem som deltagit i undersökningen svarar att de både vill arbeta hemifrån och från sin arbetsplats.

Många skulle tacka nej till ett jobb som inte erbjöd flexibilitet gällande arbetstider och placering

I bemanningsföretagets Randstads årliga rapport Workmonitor, baserad på svar från 1000 anställda i Sverige, framkommer det att jobbkandidater i högre utsträckning efterfrågar flexibilitet och en sund balans mellan jobb och fritid.

–  Vi ser väldigt tydligt i vår senaste undersökning att pandemiåren definitivt har satt sina spår när det gäller distansjobb. Många av kandidaterna uppger att de skulle tacka nej till ett jobb som inte erbjöd flexibilitet gällande arbetstider och placering, säger Camilla Campelo, HR-direktör hos Randstad.

Upplever ni att det har blivit allt viktigare att kunna locka kompetenta kandidater med andra förmåner än lön?

Absolut. I Sverige är lön och förmåner faktiskt inte det främsta skälet till att välja en arbetsgivare över en annan, utan det är många andra delar som spelar roll. I vår employer branding-undersökning är det exempelvis trevlig arbetsmiljö som år efter år är viktigaste kriteriet vid val av arbetsgivare, följt av intressanta arbetsuppgifter och balans mellan jobb och fritid, säger Camilla Campelo.

 Att just den balansen har blivit extra viktigt framkommer även i Benifys senaste rapport. Personalförmåner som till exempel rabatt på barnvakt och matkassar har blivit mer efterfrågat. En förklaring kan vara att många är tillbaka på jobbet efter pandemirestriktionerna.

Lön efterfrågas i svåra tider

Hos möbeljätten Ikea har lönen fått en större betydelse på senare tid, då levnadskostnaderna ökat. Även om ledighets- och arbetstidsförmåner var det som efterfrågades mest hos företagets personal, enligt Ikeas pressavdelning

Även musiktech-bolaget Epidemic Sound märker att lönen fortfarande har stor betydelse.

–  Om vi jämför med längre bak i tiden kan vi konstatera att förväntningarna och efterfrågan på ett bra anpassat och helst lite spännande förmånspaket ökar hela tiden. Däremot ser vi att lönen fortsatt är mycket viktig. Kandidater vill veta att de kommer att ha marginaler att klara högre elpriser eller en ränta som sticker iväg, säger Jasmin Holländer Pettersson, talesperson på Epidemic Sound.

Betalt volontärsarbete

På läkemedelsföretaget AstraZeneca erbjuds anställda bland annat  förmåner  kring hälsa, pension, transport och försäkring men även möjlighet till betalt volontärarbete. 

– Möjligheten att volontärjobba har varit väldigt uppskattad och populär bland våra medarbetare. Många väljer att göra det tillsammans i teamen för att stärka lagkänslan och göra en meningsfull insats som gör skillnad på ett positivt sätt utanför den vardagliga arbetsmiljön, säger Karl-Johan Karlsson, presschef för AstraZeneca.  

Kollega har tittat på vilka förmåner som erbjuds de anställda, på några av företagen i Unionens branschområden

AstraZeneca

 • Försäkringar och pension
 • Träningsanläggningar på arbetsplatsen
 • Digitala hälso-och träningstjänster
 • Transportförmåner
 • Möjlighet att volontärjobba åtta timmar per år på betald arbetstid

Epidemic Sound

 • 30 semesterdagar
 • Extra ersättning vid föräldraledighet
 • Friskvårdsbidrag
 • Pension och försäkringar
 • Kostnadsfria terapitimmar
 • Flexibel arbetstid
 • 3-dagars betalt volontärarbete per år
 • Konsertbiljetter, interna musik-och storytelling event
 • Gratis användning av vår spelare

Ericsson

 • Extra ersättning vid föräldraledighet
 • Volontärarbete varje år
 • Lunchförmån
 • Friskvårdsbidrag
 • Aktiesparprogram
 • Ersättning för läkarbesök
 • Terminalglasögon
 • Möjlighet till ett hybridjobb
 • Interna utvecklingsmöjligheter

Ikea

 • Årlig Ikea-bonus för alla medarbetare
 • Friskvårdsbidrag
 • Personalrabatt på 15 procent
 • Medarbetare får upp till 1 500 kr i Ikea kontobidrag per verksamhetsår
 • Webbaserad individuell pensionsrådgivning via rådgivningstjänsten Lifeplan

LKAB

 • Tillgång till utvalda gym- och motionsanläggningar
 • Friskvårdsbidrag
 • Studiestöd
 • konstförening och fritidsförening, som bland annat ger tillgång till fjällstugor och möjlighet att delta i familjeaktiviteter
 • Motivationsprogram - framgångar ska belönas
 • Medarbetare som varit anställda i minst ett år får förstärkt föräldrapenning, upp till 90 procent av ordinarie lön i upp till sex månader
 • Många av LKAB:s  tjänster möjliggör flexibla arbetsmöjligheter
 • Företagshälsovård 
 • Tandvård- och glasögonförmån
 • Anställda har möjlighet att ansöka om stipendier vid studier både för sig själv och sina barn
 • Pension och försäkring 
   

Scania

 • Vinstdelning i Scania Resultatbonus
 • Löneväxling
 • Personalbil
 • Friskvårdsbidrag
 • Anställda har möjlighet att jobba fyra veckor per år från utlandet
 • Flexibel arbetstid

SJ

 • Friskvårdsbidrag
 • Utökad föräldrapenning
 • Löneväxling
 • Fri expertrådgivning kring alkohol och droger, juridik och ekonomi
 • Förmånliga priser på tågresor
 • Personalrabatt på bistroutbudet ombord på tågen
 • Pensionsrådgivning 

TUI

 • Friskvårdsbidrag
 • Gratis gym
 • Internationella möjligheter inom TUI
 • Rabattförmåner via Benify
 • Firandepolicy för jubileer
 • Hybridarbete
 • Produktionsutforskningsturer om samtliga destinationer och produkter
 • Pension och försäkringar
 • Terminalglasögon
 • Evenemang som frukost, företagsfester och afterwork
 • 40 timmars möjlighet till utbildning
 • 40-50 procent SuperTravel rabatt på resor
 • Flexibel arbetstid

Volvo Cars

 • Rabatter vid bilköp
 • Möjlighet till förmånsbil
 • Volvo-bonus till alla anställda
 • Extra ersättning från Volvo i samband med föräldraledighet
 • Extra tjänstepension
 • Företagshälsovård
 • Flexibla arbetstider
 • Vid särskilda tillfällen kan anställda beviljas betald ledighet, till exempel vid flytt eller i samband med vissa högtidsfiranden
 • Friskvårdsbidrag
 • Nyanställda erbjuds förskottssemester
 • Rabatter och förmåner via Benify

Mest eftertraktade förmånerna:

1. Arbetstid och ledighet(2)
2. Friskvård (3)
3. Pensions-förmåner (1)
4. Sjukvård (5)
5. Hushållsnära tjänster(10)
6. Försäkringar (4)
7. Transport (8)
8. Kompetensutveckling (6)
9. Rabatter (ny för i år)
10. Klimatsmarta förmåner (9) 

Förra årets placering inom parantes.

Källa: Benify