Hoppa till huvudinnehåll
Karriär

Plugga på distans - här är gratissajterna

Onlineutbildningar finns det mängder av. Även för dig som inte är beredd att offra stora summor på din kompetensutveckling. På de här sajterna kan du plugga på distans helt gratis.
Niklas Hallstedt Publicerad 18 februari 2021, kl 08:40
Kvinna sitter med laptop i knät.
Det finns mängder av kurser och utbildningar att plugga på distans. Foto: Shutterstock

Coronapandemin innebär förändringar för alla. Kanske har den skapat extra tid för vardagslivet, antingen det beror på permitteringar eller annat. Kanske har den gett dig nya tankar på livet och din egen utveckling.

Kanske är det just nu du ska ta det där steget och lära dig något nytt. Onlineutbildningar har den stora fördelen att de i allmänhet kan bedrivas var som helst och i många fall också när som helst. Det räcker med att ha tillgång till en dator, surfplatta eller mobiltelefon.

MOOC

Varför inte läsa en kurs i urologi? Det kan låta udda, men är en av de kurser på Karolinska institutet som ingår bland de så kallade Moocs (Massive Open Online Courses), nätkurser öppna för alla. Syftet med kurserna är att öka möjligheterna att studera vidare eller byta karriär. Kurserna är gratis, däremot kan man behöva betala en avgift för att få ett utbildningsbevis.

De svenska kurserna finns här: Nätkurser för alla - moocs (studera.nu)

Mooc-kurser ges också av en mängd utländska universitet och högskolor, bland annat prestigeuniversitet som Harvard och Berkeley. Sammanlagt handlar det om över 2 900 kurser som går att välja.

MOOC.org | Massive Open Online Courses | An edX Site
 

Google Digitalakademi

Lär dig mer om digital marknadsföring, karriärutveckling eller data och teknik. Det går att göra via Googles så kallade digitalakademi. Här kan man välja enskilda moduler eller en hel kurs.

Kurslista (learndigital.withgoogle.com)

 

Yrkeshögskolan

Möjligheten finns också att läsa en utbildning på Yrkeshögskolan som även har en hel del kortare kurser i sitt utbud. Här kan man exempelvis läsa en åttaveckorskurs på halvfart i hållbar digital transformation. Målet är att man efter utbildningen ska kunna öka en organisations digitala mognad.

För att söka YH-utbildningar krävs ofta särskilda förkunskaper. Utbildningarna ges också under särskilda perioder. 

Utbildning inom Korta Yh-utbildningar, Distans

 

Learning for professionals

Jobbar du inom industrin? Då kan det finns goda skäl att titta på den här sajten med deltagande av bland annat Linnéuniversitetet och Mälardalens högskola. Här hittar du högskolekurser för yrkesverksamma. Här finns kurser utvecklade just för att tillgodose kompetensutvecklingsbehovet under coronapandemin.

Courses | Learning for Professionals (learning4professionals.se)

 

TED-Ed

Här kan man på några minuter få lära sig om så skilda saker som hur investerarna väljer aktie att satsa på till varför färgen blått inte nämns i antika texter. Detta med vidhängande frågebatteri och fördjupningsuppgifter. Ofta kul och förhoppningsvis användbart, även om det inte kommer att ge dig nytt jobb.

Lessons Worth Sharing | TED-Ed

 

Teknikföretagen

Arbetsgivarorganisationen har en kursportal med länkar till olika slag av teknikutbildningar lämpliga som kompetensutbildning. Vissa kurser riktar sig i första hand till företaget, andra kan du som individ söka.

Tips på kompetensutveckling (teknikforetagen.se)

 

Unionens studiestöd

Som medlem i Unionen har du möjlighet att få ersättning för bland annat kursavgift, litteratur och materialkostnader med upp till 3 425 kronor per termin. Förmånen är dock på väg att tas bort. Sista ansökningsdag 31 maj 2021.

Studiestöd | Unionen

Karriär

Jobbsökarbuddy peppar dig i mål

Känns arbetssökandet motigt? Skaffa en jobbsökarkompis. Det gjorde Helena Tolf och Elisabeth de Brito efter en workshop för arbetssökande.
Publicerad 11 januari 2023, kl 16:00
Jobbsökarkompisarna Elisabeth de Brito och Helena Tolf framför en dator.
Elisabeth de Brito och Helena Tolf stöttar varandra i jobbsökandet. Foto: Fredrik Hjerling

På Linkedin hade Helena Tolf, som arbetat som Head of Category på en apotekskedja, sett ett inlägg om hur bra det var att skaffa en jobbsökarkompis, eller jobbsökarbuddy som det också kallas. Kort därefter lärde hon känna Elisabeth de Brito med ett förflutet som marknadsansvarig på ett stort byggbolag. Då kom hon att tänka på inlägget.

– Jag kände direkt att nu har jag hittat min jobbsökarkompis, säger Helena Tolf.

Elisabeth de Brito kände likadant och innan de skildes åt bytte de kontaktuppgifter.

Vi peppar ihop och växeldrar varandra i upp- och nedgångar. Det är toppen!

De bestämde att träffas ett par dagar i veckan på TRR:s kontor som båda har tillgång till.

– Vi börjar varje vecka med att sammanfatta vad som hänt och berätta vad vi har på gång. Sen jobbar vi med att leta annonser och uppdrag, skriva ansökningar och slipa på våra cv:n. Efter det lunchar vi ihop. Mellan träffarna hörs vi på telefon eller messar varandra.

Vara social viktigt när man är mellan jobb

Helena Tolf betonar hur viktig den sociala biten är när man befinner sig mellan jobb, att bara komma hemifrån, ha rutiner och träffa andra.

– Att vara mellan jobb är som att ha jobbsökarmotorn på 24/7. Känslomässigt är det en liten berg-och-dalbana och det förstår bara den som själv befinner sig där. Därför är det så bra med en jobbsökarkompis. Vi peppar ihop och växeldrar varandra i upp- och nedgångar. Det är toppen!

Helena Tolf och Elisabeth de Brito söker olika slags tjänster men tror att man kan vara jobbsökarkompisar även om man söker samma tjänst.

– Man måste se det från den positiva sidan. Att hjälpas åt och glädjas med varandra. Du får ju ett stort nätverk, för man vet aldrig var man hamnar i framtiden, resonerar Helena tolf.

Men vad händer den dagen någon av er hittar ett arbete?

– Jag kommer vara jätteglad om Elisabeth hittar ett arbete men samtidigt blir det tomt att förlora sitt bollplank.

Elisabeth de Brito håller med.

– Ja det kommer att vara dubbla känslor. Men vi kommer självklart att hålla kontakten.

Två kvinnor som skrattar och dricker kaffe ihop.
Paula Torberntsson och Sara Håff matchade ihop jobbsökarkompisar via sin podd "Hjälp jag är mellan jobb". Foto: Privat

Podd om jobbsökarbuddy

Paula Torberntssons och Sara Håff, personalansvarig respektive hälsocoach, har tidigare varit jobbsökarbuddies. De blev båda arbetslösa, en på grund av omorganisation den andra på grund av Coronapandemin.

Bristen på information om hur det är att vara mellan jobb gav Paula Torberntsson idén att starta podden ”Hjälp jag är mellan jobb”. I podden delar hon bland annat med sig av sin egen resa som arbetssökande.

– Jag bjöd in Sara till avsnitt 6 som handlade om fördelarna med en jobbsökarbuddy. I det avsnittet bad vi också poddens arbetssökande lyssnare att mejla in sina uppgifter så att även de fick en jobbsökarbuddy. Matchningen gjorde vi genom att de fick svara på ett antal värdebaserade frågor.

Paula Torberntsson berättar att de fick runt 40 anmälda deltagare som lärde känna varandra via zoom-möten.

I dag har både Paula och Sara hittat nya arbeten och podden produceras inte längre, men de välkomnar nya arbetssökande att höra av sig.

– Den som är intresserad och vill ta över stafettpinnen med podd och matchningar får gärna kontakta mig via Linkedin, säger Paula Torberntsson.

Katarina Markiewicz

Så skaffar du en jobbsökarkompis

Paula Torberntssons tips:

1. Efterlys på Linkedin. Skriv helt enkelt ”Jag är mellan jobb och söker en sparringpartner”.

2. Kolla på Facebook, där olika yrkeskategorier annonserar ut lediga jobb i så kallade grupper, och efterlys där.