Hoppa till huvudinnehåll
Karriär

Plugga på distans - här är gratissajterna

Onlineutbildningar finns det mängder av. Även för dig som inte är beredd att offra stora summor på din kompetensutveckling. På de här sajterna kan du plugga på distans helt gratis.
Niklas Hallstedt Publicerad 18 februari 2021, kl 08:40
Kvinna sitter med laptop i knät.
Det finns mängder av kurser och utbildningar att plugga på distans. Foto: Shutterstock

Coronapandemin innebär förändringar för alla. Kanske har den skapat extra tid för vardagslivet, antingen det beror på permitteringar eller annat. Kanske har den gett dig nya tankar på livet och din egen utveckling.

Kanske är det just nu du ska ta det där steget och lära dig något nytt. Onlineutbildningar har den stora fördelen att de i allmänhet kan bedrivas var som helst och i många fall också när som helst. Det räcker med att ha tillgång till en dator, surfplatta eller mobiltelefon.

MOOC

Varför inte läsa en kurs i urologi? Det kan låta udda, men är en av de kurser på Karolinska institutet som ingår bland de så kallade Moocs (Massive Open Online Courses), nätkurser öppna för alla. Syftet med kurserna är att öka möjligheterna att studera vidare eller byta karriär. Kurserna är gratis, däremot kan man behöva betala en avgift för att få ett utbildningsbevis.

De svenska kurserna finns här: Nätkurser för alla - moocs (studera.nu)

Mooc-kurser ges också av en mängd utländska universitet och högskolor, bland annat prestigeuniversitet som Harvard och Berkeley. Sammanlagt handlar det om över 2 900 kurser som går att välja.

MOOC.org | Massive Open Online Courses | An edX Site
 

Google Digitalakademi

Lär dig mer om digital marknadsföring, karriärutveckling eller data och teknik. Det går att göra via Googles så kallade digitalakademi. Här kan man välja enskilda moduler eller en hel kurs.

Kurslista (learndigital.withgoogle.com)

 

Yrkeshögskolan

Möjligheten finns också att läsa en utbildning på Yrkeshögskolan som även har en hel del kortare kurser i sitt utbud. Här kan man exempelvis läsa en åttaveckorskurs på halvfart i hållbar digital transformation. Målet är att man efter utbildningen ska kunna öka en organisations digitala mognad.

För att söka YH-utbildningar krävs ofta särskilda förkunskaper. Utbildningarna ges också under särskilda perioder. 

Utbildning inom Korta Yh-utbildningar, Distans

 

Learning for professionals

Jobbar du inom industrin? Då kan det finns goda skäl att titta på den här sajten med deltagande av bland annat Linnéuniversitetet och Mälardalens högskola. Här hittar du högskolekurser för yrkesverksamma. Här finns kurser utvecklade just för att tillgodose kompetensutvecklingsbehovet under coronapandemin.

Courses | Learning for Professionals (learning4professionals.se)

 

TED-Ed

Här kan man på några minuter få lära sig om så skilda saker som hur investerarna väljer aktie att satsa på till varför färgen blått inte nämns i antika texter. Detta med vidhängande frågebatteri och fördjupningsuppgifter. Ofta kul och förhoppningsvis användbart, även om det inte kommer att ge dig nytt jobb.

Lessons Worth Sharing | TED-Ed

 

Teknikföretagen

Arbetsgivarorganisationen har en kursportal med länkar till olika slag av teknikutbildningar lämpliga som kompetensutbildning. Vissa kurser riktar sig i första hand till företaget, andra kan du som individ söka.

Tips på kompetensutveckling (teknikforetagen.se)

 

Unionens studiestöd

Som medlem i Unionen har du möjlighet att få ersättning för bland annat kursavgift, litteratur och materialkostnader med upp till 3 425 kronor per termin. Förmånen är dock på väg att tas bort. Sista ansökningsdag 31 maj 2021.

Studiestöd | Unionen

Karriär

Det här irriterar när tjänstemän söker jobb

En av tre tjänstemän tycker att det är svårt att hitta relevanta tjänster när de söker jobb. Det visar en undersökning från TRR. Jenny Lindahl Nyberg från Hässleholm varit med om många märkliga rekryteringsprocesser.
Lina Björk Publicerad 4 mars 2024, kl 14:51
rekrytering
Jenny Lindahl Nyberg tycker att rekryteringsprocesser skulle kunna skötas mycket bättre. Foto/Shutterstock/privat

Det är tufft att vara mellan jobb. Och rekryteringsprocesser kan dra ut på tiden. Det visar Trygghetsrådets nya rapport om jobbsökande. Där svarar fyra av tio tjänstemän att de tycker att det tog lång tid innan processen var färdig. Jenny Lindahl Nyberg från Hässleholm bytte jobb för att komma närmare sina barn, men efter fyra år som administratör skulle företaget omorganisera och hennes tjänst försvann. 

– Det var tufft att bli arbetslös som 50-åring mitt i pandemin, säger hon. 

Jenny Lindahl

Här startar Jennys jobbsökande – och erfarenheter av rekryteringsprocesser, som många gånger gav mer att önska. Hon har varit med om IQ-tester, språktester och självskattningstester som egentligen inte haft något med hennes arbetsuppgifter att göra. 

– Jag har suttit och flyttat fyrkanter, undersökt mönster och logik. Det är långa processer och man lägger mycket tid på det, för att i slutändan kanske inte ens få ett svar tillbaka. Det är förnedrande.

Dock var majoriteten av tjänstemännen i TRR:s undersökning nöjda med den återkoppling de fått av rekryteraren efter tester och intervju. Endast 12 procent var missnöjda. Jenny Lindahl Nyberg uppskattar att ungefär 50 procent av de företagen hon sökt jobb hos, inte återkommit med svar efter att hon skickat in sina uppgifter. 

– Grovhugget kanske en fjärdedel återkommer under rimlig tid. Sedan är det en balansgång att ligga på själv, utan att bli påstridig och besvärlig. 

 

Svårt att skriva personligt brev

I själva rekryteringsprocessen tyckte många i undersökningen att det svåraste momentet var att skriva det personliga brevet. Andra saker upplevs betydligt enklare, som exempelvis att hämta in referenser och skriva CV. Jenny Lindahl Nyberg upplever att hon gör sig bäst öga mot öga med en rekryterare. 

– Det är något annat att ses och få en bild över personen, jämfört med att skicka in ett test, säger hon. 

Efter några jobbvändor och flera ansökningsprocesser fick hon hjälp av sin omställningsorganisation TRR, som tipsade henne om en YH-utbildning. Nu pluggar hon till Hotell Supervisor, ett val hon inte har ångrat. 

– Jag gör praktik nu och det känns helt rätt. I juni blir jag färdig. 

Om undersökningen

TRR är en omställningsorganisation som arbetar för företag och tjänstemän i den privata sektorn. 

Enkäten genomfördes mellan december 2023 och januari 2024.
Sammanlagt svarade 1403 personer.