Hoppa till huvudinnehåll
Karriär

Plugga på distans - här är gratissajterna

Onlineutbildningar finns det mängder av. Även för dig som inte är beredd att offra stora summor på din kompetensutveckling. På de här sajterna kan du plugga på distans helt gratis.
Niklas Hallstedt Publicerad 18 februari 2021, kl 08:40
Kvinna sitter med laptop i knät.
Det finns mängder av kurser och utbildningar att plugga på distans. Foto: Shutterstock

Coronapandemin innebär förändringar för alla. Kanske har den skapat extra tid för vardagslivet, antingen det beror på permitteringar eller annat. Kanske har den gett dig nya tankar på livet och din egen utveckling.

Kanske är det just nu du ska ta det där steget och lära dig något nytt. Onlineutbildningar har den stora fördelen att de i allmänhet kan bedrivas var som helst och i många fall också när som helst. Det räcker med att ha tillgång till en dator, surfplatta eller mobiltelefon.

MOOC

Varför inte läsa en kurs i urologi? Det kan låta udda, men är en av de kurser på Karolinska institutet som ingår bland de så kallade Moocs (Massive Open Online Courses), nätkurser öppna för alla. Syftet med kurserna är att öka möjligheterna att studera vidare eller byta karriär. Kurserna är gratis, däremot kan man behöva betala en avgift för att få ett utbildningsbevis.

De svenska kurserna finns här: Nätkurser för alla - moocs (studera.nu)

Mooc-kurser ges också av en mängd utländska universitet och högskolor, bland annat prestigeuniversitet som Harvard och Berkeley. Sammanlagt handlar det om över 2 900 kurser som går att välja.

MOOC.org | Massive Open Online Courses | An edX Site
 

Google Digitalakademi

Lär dig mer om digital marknadsföring, karriärutveckling eller data och teknik. Det går att göra via Googles så kallade digitalakademi. Här kan man välja enskilda moduler eller en hel kurs.

Kurslista (learndigital.withgoogle.com)

 

Yrkeshögskolan

Möjligheten finns också att läsa en utbildning på Yrkeshögskolan som även har en hel del kortare kurser i sitt utbud. Här kan man exempelvis läsa en åttaveckorskurs på halvfart i hållbar digital transformation. Målet är att man efter utbildningen ska kunna öka en organisations digitala mognad.

För att söka YH-utbildningar krävs ofta särskilda förkunskaper. Utbildningarna ges också under särskilda perioder. 

Utbildning inom Korta Yh-utbildningar, Distans

 

Learning for professionals

Jobbar du inom industrin? Då kan det finns goda skäl att titta på den här sajten med deltagande av bland annat Linnéuniversitetet och Mälardalens högskola. Här hittar du högskolekurser för yrkesverksamma. Här finns kurser utvecklade just för att tillgodose kompetensutvecklingsbehovet under coronapandemin.

Courses | Learning for Professionals (learning4professionals.se)

 

TED-Ed

Här kan man på några minuter få lära sig om så skilda saker som hur investerarna väljer aktie att satsa på till varför färgen blått inte nämns i antika texter. Detta med vidhängande frågebatteri och fördjupningsuppgifter. Ofta kul och förhoppningsvis användbart, även om det inte kommer att ge dig nytt jobb.

Lessons Worth Sharing | TED-Ed

 

Teknikföretagen

Arbetsgivarorganisationen har en kursportal med länkar till olika slag av teknikutbildningar lämpliga som kompetensutbildning. Vissa kurser riktar sig i första hand till företaget, andra kan du som individ söka.

Tips på kompetensutveckling (teknikforetagen.se)

 

Unionens studiestöd

Som medlem i Unionen har du möjlighet att få ersättning för bland annat kursavgift, litteratur och materialkostnader med upp till 3 425 kronor per termin. Förmånen är dock på väg att tas bort. Sista ansökningsdag 31 maj 2021.

Studiestöd | Unionen

Niklas Hallstedt