Hoppa till huvudinnehåll
Karriär

Plugga på distans - här är gratissajterna

Onlineutbildningar finns det mängder av. Även för dig som inte är beredd att offra stora summor på din kompetensutveckling. På de här sajterna kan du plugga på distans helt gratis.
Niklas Hallstedt Publicerad
Kvinna sitter med laptop i knät.
Det finns mängder av kurser och utbildningar att plugga på distans. Foto: Shutterstock

Coronapandemin innebär förändringar för alla. Kanske har den skapat extra tid för vardagslivet, antingen det beror på permitteringar eller annat. Kanske har den gett dig nya tankar på livet och din egen utveckling.

Kanske är det just nu du ska ta det där steget och lära dig något nytt. Onlineutbildningar har den stora fördelen att de i allmänhet kan bedrivas var som helst och i många fall också när som helst. Det räcker med att ha tillgång till en dator, surfplatta eller mobiltelefon.

MOOC

Varför inte läsa en kurs i urologi? Det kan låta udda, men är en av de kurser på Karolinska institutet som ingår bland de så kallade Moocs (Massive Open Online Courses), nätkurser öppna för alla. Syftet med kurserna är att öka möjligheterna att studera vidare eller byta karriär. Kurserna är gratis, däremot kan man behöva betala en avgift för att få ett utbildningsbevis.

De svenska kurserna finns här: Nätkurser för alla - moocs (studera.nu)

Mooc-kurser ges också av en mängd utländska universitet och högskolor, bland annat prestigeuniversitet som Harvard och Berkeley. Sammanlagt handlar det om över 2 900 kurser som går att välja.

MOOC.org | Massive Open Online Courses | An edX Site
 

Google Digitalakademi

Lär dig mer om digital marknadsföring, karriärutveckling eller data och teknik. Det går att göra via Googles så kallade digitalakademi. Här kan man välja enskilda moduler eller en hel kurs.

Kurslista (learndigital.withgoogle.com)

 

Yrkeshögskolan

Möjligheten finns också att läsa en utbildning på Yrkeshögskolan som även har en hel del kortare kurser i sitt utbud. Här kan man exempelvis läsa en åttaveckorskurs på halvfart i hållbar digital transformation. Målet är att man efter utbildningen ska kunna öka en organisations digitala mognad.

För att söka YH-utbildningar krävs ofta särskilda förkunskaper. Utbildningarna ges också under särskilda perioder. 

Utbildning inom Korta Yh-utbildningar, Distans

 

Learning for professionals

Jobbar du inom industrin? Då kan det finns goda skäl att titta på den här sajten med deltagande av bland annat Linnéuniversitetet och Mälardalens högskola. Här hittar du högskolekurser för yrkesverksamma. Här finns kurser utvecklade just för att tillgodose kompetensutvecklingsbehovet under coronapandemin.

Courses | Learning for Professionals (learning4professionals.se)

 

TED-Ed

Här kan man på några minuter få lära sig om så skilda saker som hur investerarna väljer aktie att satsa på till varför färgen blått inte nämns i antika texter. Detta med vidhängande frågebatteri och fördjupningsuppgifter. Ofta kul och förhoppningsvis användbart, även om det inte kommer att ge dig nytt jobb.

Lessons Worth Sharing | TED-Ed

 

Teknikföretagen

Arbetsgivarorganisationen har en kursportal med länkar till olika slag av teknikutbildningar lämpliga som kompetensutbildning. Vissa kurser riktar sig i första hand till företaget, andra kan du som individ söka.

Tips på kompetensutveckling (teknikforetagen.se)

 

Unionens studiestöd

Som medlem i Unionen har du möjlighet att få ersättning för bland annat kursavgift, litteratur och materialkostnader med upp till 3 425 kronor per termin. Förmånen är dock på väg att tas bort. Sista ansökningsdag 31 maj 2021.

Studiestöd | Unionen

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Karriär

Hatet fick Lotta Vikström att lägga ned verksamheten

Linkedin-profilen Lotta Vikström har under flera år drivit ett rekryteringsbolag. Av branschkollegor har hon på senare tid fått så elaka kommentarer att hon tappat engagemanget och nu valt att lägga ned.
– Det finns nog ingen bransch där man pratar så illa om varandra som i rekryteringsbranschen, säger hon.
Carolina Högling Publicerad 12 mars 2025, kl 06:02
En bild på Lotta Vikström och en bild på en telefonskärm med apparna Facebook och LinkedIn.
Efter flera år i rekryteringsbranschen har Lotta Vikström valt att lägga ned sin verksamhet. Detta efter att under en längre tid ha fått elaka kommentarer och meddelanden från branschkollegor på sociala medier.
Foto: Carolina Högling/Colourbox

Lotta Vikström startade rekryteringsbolaget Be proud 2016. Ett företag som skulle se människan bakom cv:t och använda sig av personliga möten i stället för automatiserade tester. Hon har tidigare berättat för Kollega att hon inte tycker att personlighetstester är rätt väg att gå i rekrytering och att de snarare skrämmer bort lämpliga kandidater. 

Lotta Vikström 

Gör: Grundare av Be best som arbetar med utbildningar och rådgivning om arbetsmiljö. 

Ålder: 53 år. 

Bor: Stockholm. 

Lägger ned

Nu meddelar Lotta Vikström på Linkedin att hon lägger ned efter att motståndet med både hat och hot blivit för mycket. 

– Jag har känt under en tid att rekryteringsbranschen har väldigt stora utmaningar. Det har blivit en ganska bedrövlig bransch. Jag kände att jag inte vill vara en representant för den.  Jag fick hat i flöden och kommentarer. Människor har postat bilder på mig och jag har fått skärmdumpar från vänner och andra i branschen, säger hon. 

Lotta Vikström berättar att det är människor i samma bransch som skrivit om, och till henne och hon upplever att klimatet har förändrats. Samtidigt vill hon understryka att det också finns många som gör mycket bra i branschen. 

Det är inte som det varit förut när man hjälpte varandra och det fanns en gemensam tanke att vi ska hjälpa våra arbetssökande att hitta ett jobb. Det finns inte alls längre. 

Pågått i flera år

De elaka meddelandena och kommentarerna på sociala medier började redan för ett par år sedan när hon skrev inlägg om rekryteringstester och ifrågasatte hur bra de egentligen är. Då var tonen inte lika hård och Lotta Vikström upplevde att det var lättare att föra en diskussion. 

På senare tid har hatet eskalerat, hävdar hon. Lotta Vikström berättar att hon fått meddelanden och läst kommentarer som ”hur fan kan hon få plats i media?”, ”hon är en jävla amatör” och ”hon kan ingenting om forskning”. 

Efter jag skrivit en debattkrönika i Arbetsvärlden kände jag att jag inte orkar hålla på och försvara mig längre. En sådan här verksamhet bygger på att man själv vill och att det finns ett engagemang och driv och jag känner att det har tagit slut nu.

Under inlägget på Linkedin har Lotta Vikström fått mycket stöttning i form av positiva kommentarer vilket hon berättar har betytt mycket för henne. 

Framåt ska hon arbeta med sitt andra bolag Be best som hon tidigare har jobbat med parallellt med rekrytering. Be best arbetar med rådgivning och utbildningar om arbetsmiljö till chefer, medarbetare, elever och lärare.