Hoppa till huvudinnehåll
Jobbrelationer

Hälften väljer bort sin kollega

Närmare hälften anser att gemenskapen med kollegor inte är lika viktig nu som innan pandemin. Det visar en ny undersökning.
Lina Björk Publicerad 22 november 2021, kl 10:35
Shutterstock
I stället för kollegor. Hemmakontoret kan ha annat som lockar. Shutterstock

Under coronapandemin har många arbetat hemmavid och börjat vänja sig vid sitt eget sällskap. Så till den grad att gemenskapen med andra på jobbet inte är lika viktig längre. 

Det är Kantar Sifo som på uppdrag av konsultföretaget Kvadrat har frågat över 2 000 personer hur de värderar kollegor, fritid, arbetsbörda och gemenskap på jobbet nu – jämfört med innan pandemin. Resultatet visar att många klarar sig utan arbetskamraterna. Totalt svarade 45 procent att de värderar sin kollegor lägre nu än innan coronapandemin. Var tredje person värderade även kunskapsutbytet med kollegorna lägre.

Men det är inte alla som tröttnat på sina kollegor. 19 procent svarar att arbetskamraterna blivit viktigare nu och 35 procent anser att de fyller samma funktion som tidigare. Framför allt bland yngre i åldrarna 18 till 34 år har arbetskamraterna stigit i värde.

Även balans i livet är någonting som många ser annorlunda på jämfört med tidigare. Totalt svarade 35 procent att balansen värderas högre. Bland småbarnföräldrarna är andelen ännu högre, sammanlagt 46 procent tycker att de uppskattar möjligheten att klara av livspusslet bättre. 

Frågor som inte förändrats så mycket av pandemin är anställningstrygghet, kompetensutveckling och viljan att byta jobb. Där svarade majoriteten att läget var lika som tidigare och att de inte hade funderat på att byta karriär.

Om undersökningen

  • Undersökningen genomfördes i Kantar Sifos webbpanel under perioden 19-27 augusti 2021. 
  • Totalt intervjuades 2385 personer i åldern 18-65 år och i sysselsättning. Av dessa är 449 personer egenföretagare. Webbpanelen är riksrepresentativt rekryterad utifrån slumpmässiga urval. 
Jobbrelationer

Julfesterna som spårade ur

Årstiden är här för en av årets jobbhöjdpunkter: Julfesten. Men tänk på att festa ansvarsfullt – det finns fler än ett tillfälle när det gått över styr.
Oscar Broström Publicerad 9 december 2022, kl 06:00
Till vänster: Fotbollsspelaren Dietmar Hamann. Till höger: Personer skålar vid julfest.
Fotbollsspelaren Dietmar Hamann deltog i en omskriven julfest där han fick Adolf Hitlers "Mein Kampf" i julklapp. Foto: Paul Ellis/AP och Shutterstock.

Chefen som gjorde ”ligglista” över anställda

Ett stort callcenter i Sverige laddade för julfest. Då gjorde en av cheferna på företaget en lista över vad som skulle hända, vilka som skulle hångla och vilka som skulle ligga.

– Vi skrev om det som vi trodde oss kunna förutspå skulle hända på julfesten, kommenterade chefen listan, när den blev känd.

Listan blev inte särskilt populär bland de anställda.

– Man gör inte så här som medmänniska och särskilt inte som chef. Det är omoget och väldigt kränkande, sa en medarbetare till Aftonbladet.

Premiärministern hade julfest under lockdown

Huruvida själva julfesten var något över det vanliga lämnar vi därhän, men få julfester har fått så mycket uppmärksamhet som den som ägde rum på 10 Downing Street i London i december 2020.

Samtidigt som Storbritannien var i så kallad ”lockdown” – nedstängning – på grund av pandemin, var det julfest i premiärminister Boris Johnsons boning. När ”partygate” uppdagades blev det en stor skandal som bidrog till att Boris Johnson tvingades avgå som det konservativa partiets ledare och Storbritanniens premiärminister.

Stripshow på äldreboende

Efter sillen, grönkålen och skinkan dök den manliga strippan upp och utförde sin lättklädda show, skriver Hallands-Posten, i en beskrivning av vad som skedde på julfesten för anställda på ett äldreboende.

När bilder från stripshowen på äldreboendet spreds i sociala medier, tog de flesta inblandade avstånd från händelsen.

– Jag tycker inte det är något som hör hemma på en julfest, speciellt inte när man jobbar med vård och omsorg, säger en anställd.

”Någon bajsade i en vask”

Det hör inte till ovanligheterna att polisens julfester blir stökiga, om man ska lita på antalet artiklar som handlar om just det.

Ett exempel är Stockholmspolisens julfest 2016 som ägde rum på personalrestaurangen Plommonträdet.

– Några var uppe i ledningskorridoren och suddade ut direktiv som var skrivna på tavlan. Någon bajsade i en vask inne på damtoaletten och använda kondomer hittades vid ett skrivbord där alla saker var undankastade, säger en anställd.

Fotbollsfesterna

Några av de mest infamösa julfesterna har Premier Leagues välbetalda fotbollsspelare stått för. Under 90- och 00-talet var det nästan regel att de brittiska tabloiderna skrev spaltmeter i december om fylla, slagsmål och tveksamt beteende efter att lagen tagit på sig tomteluvor och härjat runt. Här är några exempel från fotbollstidskriften Four Four Two:

  • Chelsea, 1994: Laget lekte kast med kortväxt person: ”Tanken var att plocka upp en dvärg och kasta iväg honom så långt du kunde”, berättade spelaren Tony Cascarino.
  • Newcastle, 1998: Spelarna gav varandra julklappar. Den tyska spelaren Dietmar Hamann fick Hitlers ”Mein Kampf”. En annan spelare fick ett fårhjärta.
  • West Ham 2001: Den australiensiske spelaren Hayden Foxe klättrar upp på baren, drar ner byxorna och urinerar på alla nedanför.

Spex med automatkarbin

Det kan vara kul med att skämta med varandra och varför inte gå all-in på julfesten?

Det verkar i alla fall ha varit inställningen hos en anställd på en skola i en kranskommun till Malmö. Mannens skämt med en kvinnlig kollega gick ut på att han gömde en automatkarbin-attrapp i hennes bil, hävdade att hon svävade i livsfara och fick henne att följa med till Malmöstadsdelen Rosengård för att göra en vapenaffär med ”juggemaffian”.

Mannen åtalades därefter för bland annat grovt olaga hot mot kvinnan.