Hoppa till huvudinnehåll
Jämställdhet

Utredare föreslår årliga lönegranskningar

Lönekartläggningar ska göras varje år. Det föreslår en statlig utredning som nu, efter många förseningar, är klar. Utredningen går därmed på riksdagens linje om att återinföra kravet om årliga granskningar av lön utifrån kön.
Sandra Lund Publicerad

Under tisdagen lämnade utredaren, Cathrine Lilja Hansson, som till vardags är ordförande och chef för Arbetsdomstolen, över den 467 sidor långa rapporten med sina förslag om vad som bör förbättras i diskrimineringslagen när det gäller det förebyggande arbetet till regeringen.

Det handlar bland annat om lönekartläggningar och jämställdhetsplaner. En utredning som blivit uppskjuten flera gånger vilket Kollega tidigare skrivit om.

Ett av förslagen är att återinföra lönekartläggningar varje år, i stället för vart tredje år som det blev när lagen ändrades senast 2008. Ett krav som även en majoritet i riksdagen ställde för ett år sedan. Däremot anser utredningen inte att det finns något behov av särskilda planer för jämställda löner.

Ett annat förslag som utredningen tagit ställning till är om kartläggningarna enligt lag ska ske i samband med den årliga lönerevisionen. Men i och med att det kan finnas flera kollektivavtal - och därmed olika tidpunkter för lönerevisioner – på en och samma arbetsplats anser utredningen att det inte är lämpligt.

Alla arbetsgivare är skyldiga att kartlägga löner på arbetsplatsen (även om undersökningar visar att få gör det). Men kravet på skriftlig dokumentation ska dock enligt utredningen bara gälla arbetsplatser med fler än 25 anställda. Orsakerna sägs vara två. Dels att bördan blir för stor för mindre arbetsplatser. Dels att DO, som är den myndighet som ansvarar för tillsynen av det förebyggande arbetet mot diskriminering, inte har resurser att granska så många arbetsplatser. Även om utredningen föreslår ökade resurser till DO, så räknar man med att inte heller det skulle räcka.

Hela utredningen: Aktiva åtgärder mot diskriminering SOU 2014/41

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning
C&K 2-25

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Jämställdhet

7 sätt att öka jämställdheten

Ett lyckat jämställdhetsarbete leder till bättre rekryteringar och högre lönsamhet. Här är sju tips som får jämställdheten att blomstra på din arbetsplats.
Publicerad 15 maj 2025, kl 09:30
En nyckel för att lyckas skapa en jämställd arbetsplats är att jobba med normer och beteenden. Foto: Colourbox
  1. Börja prata om företagets jämställdhetsmål och gör en bedömning om det finns ojämställdhetsproblem på arbetsplatsen. Prioritera ett par av dessa problem och upprätta en plan för hur de ska åtgärdas. Följ upp arbetet för att säkerställa att förändring sker. Om inte, gör ett omtag.
     
  2. Granska de normer som finns på arbetsplatsen, och förändra om det behövs. Var aktiv och visa vilka beteenden som inte är önskvärda, säg ifrån.
     
  3. Bestäm vilka regler som gäller och hur ni som medarbetare är mot varandra. Föregå själv med gott exempel.
     
  4. Jämställdheten börjar med chefen. Satsa på att utbilda ledarna, normer och beteenden skapas uppifrån och går nedåt i organisationen. Chefer kan behöva hantera motstånd mot jämställdhetsarbetet. Det betyder att kunna kommunicera och motivera varför företaget arbetar med jämställdhet.
     
  5. Kommunicera er vision. Det går inte att bara tänka ut ändrade normer kring jämställdhet utan att kommunicera dem. Hitta informella ledare som är intresserade av jämställdhet.
     
  6. Ett företag som vill rekrytera mer jämställt måste börja med jämställdhetsarbetet och ändra normer kring jämställdhet internt i företaget – innan man börjar rekrytera. Att enbart anställa några kvinnor på en mansdominerad arbetsplats löser inte jämställdheten.
     
  7. Glöm inte: Håll ut – förändringsarbete tar tid.

Källa: Jämställdhetsmyndigheten/Sara Nilsson, senior utredare.

Text: Teres Hallman

Läs mer

Foto: Erik Abel

Mansdominerade Norra Skog följde tipsen och fick högre lönsamhet och bättre rekryteringar på köpet. Läs artikeln här.