Hoppa till huvudinnehåll
Jämställdhet

Unionen säger nej till kvotering

En jämn könsfördelning är önskvärd, men kvotering är fel väg att gå. Det anser Unionen som motsätter sig regeringens förslag om att minst 40 procent av styrelseposterna i börsbolagen ska bestå av kvinnor.
Niklas Hallstedt Publicerad
Styrelserum med rosa och blåa stolar.

Det är inte statens uppgift att ”reglera könsfördelningen bland de av bolagsstämman valda styrelseledamöterna”, skriver Unionen om förslaget som just nu är ute på remissrunda.

– Unionen ställer sig självklart bakom målsättningen om det jämställdhetspolitiska målet och ambitionen att få en jämn könsfördelning i styrelserna. Men vi vänder oss mot metoden. Det är inte statens roll att via lagstiftning bestämma vilka som ska utses att representera ägarna i styrelserna, säger Henrik Ehrenberg, samhällspolitisk chef på Unionen.

– Det här är ett verktyg som staten inte bör använda. Om staten däremot själv bestämmer att man vill ha en jämn könsfördelning i sina egna bolag är det fullt rimligt att man visar vägen och föregår med gott exempel.

Enligt Henrik Ehrenberg handlar det om en grundläggande syn på statens uppgift. Därför tror han inte att Unionen kommer att ändra ståndpunkt oavsett vad som händer framöver.

– Man ska aldrig säga aldrig. Men jag har svårt att se vad som skulle få oss att byta fot. Allt tyder dessutom på att det går framåt och med andra insatser tror jag att det kan gå ännu fortare framåt.

Även andra åtgärder kan bidra till att målet uppnås, anser Unionen. Det kan exempelvis handla om att informera om affärsnyttan med en jämn könsfördelning.

– Jag tror inte att det är helt självklart för alla. Det är för få bolag som har med den aspekten som medskick till valberedningen när de ska leta upp rätt personer till styrelsen inför bolagsstämman, säger Henrik Ehrenberg.

Arbetstagarrepresentanterna i styrelserna omfattas inte av förslaget. Däremot ska de fackliga organisationerna vara skyldiga att sträva efter en jämn könsfördelning när representanterna utses. Även det förslaget avstyrker Unionen.

– Vi tycker inte det är statens uppgift, den diskussionen måste vi föra själva.Vi måste klara att utse representanter som speglar vår medlemskår och vår uppgift.

Inte enbart Unionen nobbar förslaget. Även TCO och Saco är kritiska, uppger TT. Detsamma gäller som väntat arbetsgivarorganisationerna och företagens företrädare. Däremot ställer sig LO och Ledarna bakom förslaget.

Blir kvoteringslagen verklighet ska nivån på styrelserepresentation vara uppnådd senast 2019, annars väntar böter på upp till fem miljoner kronor.

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning
C&K 2-25

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Jämställdhet

7 sätt att öka jämställdheten

Ett lyckat jämställdhetsarbete leder till bättre rekryteringar och högre lönsamhet. Här är sju tips som får jämställdheten att blomstra på din arbetsplats.
Publicerad 15 maj 2025, kl 09:30
En nyckel för att lyckas skapa en jämställd arbetsplats är att jobba med normer och beteenden. Foto: Colourbox
  1. Börja prata om företagets jämställdhetsmål och gör en bedömning om det finns ojämställdhetsproblem på arbetsplatsen. Prioritera ett par av dessa problem och upprätta en plan för hur de ska åtgärdas. Följ upp arbetet för att säkerställa att förändring sker. Om inte, gör ett omtag.
     
  2. Granska de normer som finns på arbetsplatsen, och förändra om det behövs. Var aktiv och visa vilka beteenden som inte är önskvärda, säg ifrån.
     
  3. Bestäm vilka regler som gäller och hur ni som medarbetare är mot varandra. Föregå själv med gott exempel.
     
  4. Jämställdheten börjar med chefen. Satsa på att utbilda ledarna, normer och beteenden skapas uppifrån och går nedåt i organisationen. Chefer kan behöva hantera motstånd mot jämställdhetsarbetet. Det betyder att kunna kommunicera och motivera varför företaget arbetar med jämställdhet.
     
  5. Kommunicera er vision. Det går inte att bara tänka ut ändrade normer kring jämställdhet utan att kommunicera dem. Hitta informella ledare som är intresserade av jämställdhet.
     
  6. Ett företag som vill rekrytera mer jämställt måste börja med jämställdhetsarbetet och ändra normer kring jämställdhet internt i företaget – innan man börjar rekrytera. Att enbart anställa några kvinnor på en mansdominerad arbetsplats löser inte jämställdheten.
     
  7. Glöm inte: Håll ut – förändringsarbete tar tid.

Källa: Jämställdhetsmyndigheten/Sara Nilsson, senior utredare.

Text: Teres Hallman

Läs mer

Foto: Erik Abel

Mansdominerade Norra Skog följde tipsen och fick högre lönsamhet och bättre rekryteringar på köpet. Läs artikeln här.