Hoppa till huvudinnehåll
Jämställdhet

Unionen för öronmärkt föräldramånad

Den första januari 2016 reserveras ytterligare en månad inom föräldrapenningen för vardera föräldern, om regeringen får som den vill. En bra idé anser Unionen, men understryker att förslaget inte per automatik medför att diskrimineringen av kvinnor på arbetsmarknaden upphör.
Lina Björk Publicerad
Hasse Holmberg/TT
Regeringen har skickat ut ett förslag om ytterligare en månad reserverad för vardera förälder på remiss. Ett förslag som Unionen tror kommer att få positiva effekter, även om det inte räcker för att nå en jämställd arbetsmarknad. Hasse Holmberg/TT

I sin budgetproposition för 2015 aviserade regeringen att de skulle återkomma till riksdagen med lagförslag om att reservera ytterligare en månad inom föräldraförsäkringen för respektive förälder. Det har man nu gjort i ett förslag som gått ut på remiss.

I dag tar kvinnor ut betydligt högre andel av föräldrapenningen än män och jobbar dessutom deltid i större utsträckning, vilket får följder på både karriär, löneutveckling och pension.  Föräldraledigheten och hur den fördelas har därför en betydande påverkan på hur jämställdheten på arbetsmarknaden utvecklas. Mot den bakgrunden föreslår regeringen därför att ytterligare 30 dagar reserveras för vardera föräldern, dagar som inte kan avstås till varandra.

 Unionen tror att förslaget kommer att få positiva effekter.

- Ett jämnare uttag av föräldrapenningen kommer att flytta fram positionerna för ett jämställt arbetsliv, säger Peter Tai Christensen, utredare för likabehandling, jämställdhet och mångfald på Unionen.

Man har också tittat på ändringar av jämställdhetsbonusen.  I dag omfattar inte bonusen de första 60 dagarna, som är reserverade för pappan. Enligt förslaget ska antalet bonusdagar nu minska, som en konsekvens av att antalet reserverade pappamånader ökar till 90 dagar. Det innebär att det maximala bonusbeloppet blir 10 500 kronor.

I förslaget hävdar man att några effekter av jämställdhetsbonusen inte kunnat uppmätas. Men när Försäkringskassan frågade nyblivna föräldrar om de var villiga att dela mer på ledigheten om de fick en bonus svarade 90 procent att de var positivt inställda till en bonus som uppmuntrar till ett jämnare uttag av föräldrapenningen. Det är inte belagt att 90 procent kan tänka sig att dela mer lika på grund av bonusmöjligheten och en majoritet svarade samtidigt att man saknade kunskaper om hur bonusen fungerar.

- Vi har en positiv inställning till att använda ekonomiska incitament för att fördela föräldraledigheten jämnt.  Det behövs dock informationskampanjer om hur bonusen fungerar så att fler förstår vad den innebär, innan man kan utvärdera dess effekter, säger Peter Tai Christensen.

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning
C&K 2-25

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Jämställdhet

7 sätt att öka jämställdheten

Ett lyckat jämställdhetsarbete leder till bättre rekryteringar och högre lönsamhet. Här är sju tips som får jämställdheten att blomstra på din arbetsplats.
Publicerad 15 maj 2025, kl 09:30
En nyckel för att lyckas skapa en jämställd arbetsplats är att jobba med normer och beteenden. Foto: Colourbox
  1. Börja prata om företagets jämställdhetsmål och gör en bedömning om det finns ojämställdhetsproblem på arbetsplatsen. Prioritera ett par av dessa problem och upprätta en plan för hur de ska åtgärdas. Följ upp arbetet för att säkerställa att förändring sker. Om inte, gör ett omtag.
     
  2. Granska de normer som finns på arbetsplatsen, och förändra om det behövs. Var aktiv och visa vilka beteenden som inte är önskvärda, säg ifrån.
     
  3. Bestäm vilka regler som gäller och hur ni som medarbetare är mot varandra. Föregå själv med gott exempel.
     
  4. Jämställdheten börjar med chefen. Satsa på att utbilda ledarna, normer och beteenden skapas uppifrån och går nedåt i organisationen. Chefer kan behöva hantera motstånd mot jämställdhetsarbetet. Det betyder att kunna kommunicera och motivera varför företaget arbetar med jämställdhet.
     
  5. Kommunicera er vision. Det går inte att bara tänka ut ändrade normer kring jämställdhet utan att kommunicera dem. Hitta informella ledare som är intresserade av jämställdhet.
     
  6. Ett företag som vill rekrytera mer jämställt måste börja med jämställdhetsarbetet och ändra normer kring jämställdhet internt i företaget – innan man börjar rekrytera. Att enbart anställa några kvinnor på en mansdominerad arbetsplats löser inte jämställdheten.
     
  7. Glöm inte: Håll ut – förändringsarbete tar tid.

Källa: Jämställdhetsmyndigheten/Sara Nilsson, senior utredare.

Text: Teres Hallman

Läs mer

Foto: Erik Abel

Mansdominerade Norra Skog följde tipsen och fick högre lönsamhet och bättre rekryteringar på köpet. Läs artikeln här.