
Från att ha räknats som världen mest jämställda land år 2006 har Sverige halkat ned till en nuvarande fjärdeplacering medan tre av våra nordiska grannar (Island, Finland och Norge) gått upp på pallplats. Anledningen är enligt WEF att Nordens länder blivit bättre på jämställdhet, med undantag för Sverige vars utveckling stannat av.
En orsak till det är att Sverige är det enda land i Norden som aldrig har haft en kvinna som president eller statsminister, vilket övriga länder har haft. Att Rwanda hamnar högt upp i undersökningen beror till stor del på att kvinnor sitter på en majoritet av landets ministerposter.
Vad gäller arbetslivet ligger såväl Sverige som våra grannländer bra till när det gäller att få ut kvinnor och män på arbetsmarknaden. Däremot är Sverige sämst i Nordenklassen när det gäller lika lön för lika arbete och sett till hela undersökningen hamnar vi så lågt som på plats 71.
Rapporten visar att 105 länder har blivit mer jämställda sedan 2006. Sex länder har dock blivit sämre och i några, där ibland Sverige, står utveckling still. Med nuvarande fart och förutsatt att klyftorna mellan könen inte ökar, kommer det att dröja till 2095 innan vi lever i en jämställd värld. Det land som genom sin sistaplats är med och drar ner snittet betydligt är Jemen.
Tio-i-topp på jämställdhet:
Island
Finland
Norge
Sverige
Danmark
Nicaragua
Rwanda
Irland
Filippinerna
Belgien
Källa: WEF, Global Gender Gap Report 2014
Global Gender Gap Report
World Economic Forum är en stiftelse som förmodligen är mest känd för sin årliga konferens i Davos, Schweiz, som samlar några av världens mäktigaste beslutsfattare inom politik och näringsliv.
Global Gender Gap Report har genomförts årligen sedan 2006.
142 länder ingick i undersökningen som baseras på indikatorer som lön, utbildningsmöjligheter och representation i beslutsfattande.
Wikipedia & World Economic Forum