Hoppa till huvudinnehåll
Jämställdhet

Svenska villkor för Spotify-föräldrar

Företaget bakom den globala musikdelningstjänsten Spotify erbjuder alla heltidsanställda sex månaders föräldraledighet med full lön. I Silicon Valley har ”svenska villkor” blivit ett av arbetsgivarnas verktyg för att attrahera den bästa kompetensen.
Gabriella Westberg Publicerad 25 november 2015, kl 14:00
Holmberg/TT
Amerikanska arbetsgivare lockar talanger med svenska villkor. Holmberg/TT

Sex månaders föräldraledighet kanske inte låter så märkvärdigt ur ett svenskt perspektiv, men i USA:s Silicon Valley - där det ursprungligen svenska bolaget framför allt finns i dag - är det en förmån som slår ganska högt.

Normalt har en amerikansk arbetstagare ingen lagstadgad rätt till ersättning för föräldraledighet – dock erbjuder många stora bolag omkring tre månaders obetald frånvaro från jobbet i samband med bebis.

- Vi har fått ett väldigt positivt bemötande, måste jag säga, både från amerikanska medier men inte minst från Valerie B Jarett, en av Barack Obamas närmaste rådgivare.  Valerie medverkade även på plats när vi presenterade vår uppdaterade policy kring föräldraledighet, säger Spotifys globala HR-chef Katarina Berg.

Spotify är inte först att slå den amerikanska arbetsmarknadens nyblivna föräldrar med häpnad, i augusti aviserade filmdelningstjänsten Netflix att deras anställda ska få upp till ett års betald föräldraledighet och Google har tidigare erbjudit sina kvinnliga anställda 18 månaders mammaledighet, med full lön.

Jakten på talanger är hård i USA:s tech-kluster och ”svenska villkor” har blivit ett sätt för arbetsgivarna att attrahera de bästa.

- Vi tror att det här är vårt sätt att bana vägen för större jämställdhet för både mammor och pappor på arbetsmarknaden. Våra värderingar kommer givetvis mycket utifrån vår svenska kultur och vår förhoppning är att detta kan driva vidare den globala jämställdhetsdiskussionen på arbetsmarknaden, säger Katarina Berg.

- Att inte erbjuda vår föräldraledighet till endast mammor utan även pappor samt inte göra skillnad för adoption eller surrogatföräldrar var en självklarhet.

Utvecklingen inom den innovationsdrivna tech-branschen är snabb och konkurrensen är hård. Hur tar ni hand om dem som kommer tillbaka efter ett halvårs föräldraledighet?  

- För att överlätta övergången tillbaka till arbetet erbjuder vi en ”Välkommen tillbaka-månad”, vilket ger återvändande anställda möjlighet att till exempel arbeta flexibla arbetstider eller arbeta hemifrån för att underlätta vägen tillbaka.

Spotifys nya, globala föräldrapolicy:

  • Upp till sex månaders föräldraledighet med full lön för alla heltidsanställda, över hela världen.
  • Föräldrar kan ta ut sin föräldraledighet fram till barnets treårsdag, vilket innebär att anställda som fött barn från 2013 också omfattas.
  • Både mammor och pappor uppmuntras att ta ut full föräldraledighet, men kan också välja att dela upp ledigheten i perioder.
  • En ”Välkommen tillbaka-månad” underlättar återgången till arbetet efter föräldraledigheten. 

Svenska villkor tar storslam även i PR-världen. I förra veckan tog TCO:s reklamfilm "Like a Swede" silver i PR-tävlingen Spinn 15, i kategorin årets samhällsinformation.  Se TCO:s film "Like a Swede"  här. 

Jämställdhet

Kvinnor missgynnas under föräldraledighet

Var tredje kvinna har känt sig missgynnad av sin arbetsgivare under sin föräldraledighet. Det visar en undersökning som Unionen har låtit göra.
Publicerad 8 mars 2024, kl 06:01
Till vänster en hög med mynt, till höger en föräldraledig mamma med sitt barn.
Jämställt var det - inte - här. Var tredje kvinna upplever lönemässig diskriminering i samband med föräldraledighet. Det visar en undersökning från Unionen och Novus. Foto: Colourbox/Martina Holmberg/TT.

Vad krävs egentligen för att ett arbetsliv ska vara föräldravänligt? Den frågan har Unionen, med hjälp av Novus, ställt till drygt 1 000 tjänstemän i privat sektor som har barn mellan 0–11 år. Svaren visar att det mest avgörande för att arbetslivet ska fungera med att vara förälder är en chef som har förståelse och en positiv inställning till föräldraskap och arbetsliv.

Undersökningen visar att jämställdheten på svensk arbetsmarknad har en bit kvar. Var tredje kvinnlig tjänsteman uppger att hon på något sätt ha blivit missgynnad av sin arbetsgivare under sin föräldraledighet. 
Många anser vidare att de inte fått tillräcklig kompetensutveckling, att de gått miste om chans till befordran eller att man blivit tilldelad sämre arbetsuppgifter på grund av sin föräldraledighet. 

Lönekartläggning nyckel till jämställdhet

Svaren visar även att många av de tillfrågade kvinnorna inte ingått i den årliga lönerevisionen. Det är allvarligt, anser Unionens förbundsordförande Peter Hellberg.

− Vi har haft ett förbud mot missgynnande av föräldralediga i snart 20 år, men fortfarande är det här något som drabbar tjänstemän, det är inte okej, säger han och fortsätter:

− Många känner sig missgynnade lönemässigt, att man har halkat efter i löneutvecklingen I många av våra kollektivavtalsskrivningar är det bestämt att man ska ingå i lönerevisionen. Om det är under ett sådant avtal, då bryter man mot det,

Enligt Unionens är de årliga lönekartläggningarna en viktig nyckel för att komma till rätta med oskäliga löneskillnader.

− Det är alldeles för många arbetsgivare som inte gör de här årliga lönekartläggningarna som det faktiskt finns lagkrav på. En tredjedel av lönekartläggningarna visar på osakliga löneskillnader som då rättas till. Vår erfarenhet visar att när man väl upptäcker löneskillnaderna och får diskutera det så brukar det faktiskt rättas till. Lönekartläggningar gör verkligen skillnad, säger Peter Hellberg.

Unionen arbetar aktivt för att det måste bli tydligare konsekvenser för företag som inte genomför lönekartläggningar.

− Idag är uppföljningen från myndigheter och Diskrimineringsombudsmannen för sällan förekommande, och sanktionerna för små. Då blir det inte några incitament för arbetsgivarna att följa lagen som vi ser det, och det måste det bli en förändring på, säger Peter Hellberg.

Text: Sylvester Löfström