Hoppa till huvudinnehåll
Jämställdhet

Svårare för kvinnor att jobba hemifrån

Fler män än kvinnor får lov att jobba hemifrån. Och fler chefer än vanliga anställda har möjligheten att slippa släpa sig till jobbet för att arbeta. Det visar en ny undersökning gjord bland tjänstemän i Sverige.
Johanna Rovira Publicerad

Att slippa krånglande tåg, långa restider och jobbiga medpassagerare är det främsta skälet till att både män och kvinnor vill jobba hemifrån, visar en undersökning ett dokumenthanteringsföretag låtit göra bland 1 000 tjänstemän i Sverige. Men kvinnorna har inte samma möjlighet som männen att stanna hemma och jobba, trots att de också i någon högre grad än sina manliga kollegor upplever att de är mer effektiva när de distansarbetar hemifrån.

Medan tre av fyra män inom tjänstesektorn har möjlighet att jobba hemifrån är det bara 60 procent av kvinnorna i undersökningen som svarar att de slipper ta sig till kontoret för att arbeta.  Detta trots att kvinnor troligtvis skulle ha störst behållning av att kunna jobba hemifrån eftersom andra undersökningar visar att kvinnor fortfarande tar större ansvar för barn och obetalt arbete i hemmet.

- Det är svårt att bedöma varför kvinnliga tjänstemän har sämre möjligheter att arbeta hemifrån än manliga kollegor.  Kanske kan det bero på att männen har befattningar som gör det möjligt att arbeta hemifrån i större utsträckning? säger Sonja Hallsten, likabehandlingsexpert på Unionen.

Någon förklaring till varför det är så stor skillnad mellan könen ges inte i undersökningen, men en av orsakerna till att många av de tjänstemän som skulle kunna jobba hemifrån, oavsett kön, fortfarande får det, beror enligt Eva Fors, affärs- och marknadsdirektör på Microsoft, på att chefer har för lågt förtroende för att de anställda verkligen jobbar när de inte är på kontoret.

- Jag tror att en anledning till att inte fler distansarbetar är att många chefer har för stort kontrollbehov därför att de är osäkra i sin roll, sade Eva Fors i en artikel i Kollega i samband med Jobba hemma dagen  i januari.

Cheferna har dock inga problem när det gäller förtroendet för den egna prestationen hemifrån. Enligt undersökningen har chefer nämligen större möjlighet att distansjobba än tjänstemän utan personalansvar.

- Att chefer har större möjligheter att jobba hemifrån än sina medarbetare, tror jag beror på felaktiga attityder och uppfattningar om att chefen har förmåga till att kunna ha frihet under ansvar, det vill säga, det förutsätts att chefen, som ju oftare är en man, kan ta ansvaret det innebär att arbeta hemifrån, säger Sonja Hallsten.

- Unionen är positivt till att medarbetare och chefer har möjlighet att arbeta hemifrån, inte minst när det gäller att vobba. Men det måste vara tydligt vad som förväntas av medarbetaren, hur och när man förväntas vara tillgänglig och vilka riktlinjer som finns för distansarbete.

 

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning
C&K 2-25

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Jämställdhet

7 sätt att öka jämställdheten

Ett lyckat jämställdhetsarbete leder till bättre rekryteringar och högre lönsamhet. Här är sju tips som får jämställdheten att blomstra på din arbetsplats.
Publicerad 15 maj 2025, kl 09:30
En nyckel för att lyckas skapa en jämställd arbetsplats är att jobba med normer och beteenden. Foto: Colourbox
  1. Börja prata om företagets jämställdhetsmål och gör en bedömning om det finns ojämställdhetsproblem på arbetsplatsen. Prioritera ett par av dessa problem och upprätta en plan för hur de ska åtgärdas. Följ upp arbetet för att säkerställa att förändring sker. Om inte, gör ett omtag.
     
  2. Granska de normer som finns på arbetsplatsen, och förändra om det behövs. Var aktiv och visa vilka beteenden som inte är önskvärda, säg ifrån.
     
  3. Bestäm vilka regler som gäller och hur ni som medarbetare är mot varandra. Föregå själv med gott exempel.
     
  4. Jämställdheten börjar med chefen. Satsa på att utbilda ledarna, normer och beteenden skapas uppifrån och går nedåt i organisationen. Chefer kan behöva hantera motstånd mot jämställdhetsarbetet. Det betyder att kunna kommunicera och motivera varför företaget arbetar med jämställdhet.
     
  5. Kommunicera er vision. Det går inte att bara tänka ut ändrade normer kring jämställdhet utan att kommunicera dem. Hitta informella ledare som är intresserade av jämställdhet.
     
  6. Ett företag som vill rekrytera mer jämställt måste börja med jämställdhetsarbetet och ändra normer kring jämställdhet internt i företaget – innan man börjar rekrytera. Att enbart anställa några kvinnor på en mansdominerad arbetsplats löser inte jämställdheten.
     
  7. Glöm inte: Håll ut – förändringsarbete tar tid.

Källa: Jämställdhetsmyndigheten/Sara Nilsson, senior utredare.

Text: Teres Hallman

Läs mer

Foto: Erik Abel

Mansdominerade Norra Skog följde tipsen och fick högre lönsamhet och bättre rekryteringar på köpet. Läs artikeln här.