Hoppa till huvudinnehåll
Jämställdhet

Stärkt skydd för hbtq-personer

Var femte hbt-person i EU har blivit diskriminerad i samband med anställning eller arbete. Nu har Europaparlamentet röstat för en strategi för att skydda hbtq-personers grundläggande rättigheter.
Niklas Hallstedt Publicerad 5 februari 2014, kl 11:52
TT
Omröstning i EU-parlamentet. TT

Med röstsiffrorna 396 mot 176 antog Europaparlamentet på tisdagen en resolution som uppmanar EU att utarbeta en övergripande så kallad färdplan för att skydda mänskliga rättigheter för homosexuella, bisexuella, transpersoner och intersexuella1.

Bakgrunden är den utbredda diskrimineringen av hbt-personer i EU. En enkätundersökning som Europeiska unionens byrå för grundläggande rättigheter genomförde i fjol visade att varannan hbt-person att hade känt sig diskriminerad eller trakasserad under året som föregick undersökningen. Exempelvis hade var fjärde svarande utsatts för fysisk misshandel, men det handlar även om diskriminering i samband med köp av varor eller på jobbet.

Ledamöterna listade ett antal teman som bör tas upp i färdplanen, däribland sysselsättning, utbildning, yttrandefrihet och hatbrott.

I punkten Icke-diskriminering i arbetslivet ingår att Europeiska kommissionen bör lägga särskilt fokus på sexuell läggning i fråga om likabehandling, och på könsidentitet i fråga om lika möjligheter och likabehandling av kvinnor och män. Kommissionen bör också göra det tydligt att transpersoner och intersexuella omfattas av när det handlar om lika möjligheter och lika behandling av kvinnor och män. Dessutom bör jämställdhetsorgan uppmanas att informera hbtq-personer om deras rättigheter.

- Homofobi får inte tolereras i Europa längre. Så många av oss homosexuella, bisexuella, transpersoner och intersexuella har levt i skräck alltför länge. Rädsla för att hålla hand på gatan, rädsla för att bli kallad öknamn, rädsla för att bli utkastade från hem, skolor och arbeten. Min resolution säger att EU måste visa handlingskraft så att även vi kan åtnjuta de rättigheter som EU lovat alla sina medborgare, säger österrikiska Ulrike Lunacek (gröna gruppen), som lett arbetet med resolutionen, i ett pressmeddelande.

Fotnot1: Begreppet hbtq står för homo- och bisexuella, transpersoner och queer. I EU-resolutionen används istället begreppet hbti, som står för homo- och bisexuella, transpersoner och intersexuella.

Jämställdhet

Kvinnor missgynnas under föräldraledighet

Var tredje kvinna har känt sig missgynnad av sin arbetsgivare under sin föräldraledighet. Det visar en undersökning som Unionen har låtit göra.
Publicerad 8 mars 2024, kl 06:01
Till vänster en hög med mynt, till höger en föräldraledig mamma med sitt barn.
Jämställt var det - inte - här. Var tredje kvinna upplever lönemässig diskriminering i samband med föräldraledighet. Det visar en undersökning från Unionen och Novus. Foto: Colourbox/Martina Holmberg/TT.

Vad krävs egentligen för att ett arbetsliv ska vara föräldravänligt? Den frågan har Unionen, med hjälp av Novus, ställt till drygt 1 000 tjänstemän i privat sektor som har barn mellan 0–11 år. Svaren visar att det mest avgörande för att arbetslivet ska fungera med att vara förälder är en chef som har förståelse och en positiv inställning till föräldraskap och arbetsliv.

Undersökningen visar att jämställdheten på svensk arbetsmarknad har en bit kvar. Var tredje kvinnlig tjänsteman uppger att hon på något sätt ha blivit missgynnad av sin arbetsgivare under sin föräldraledighet. 
Många anser vidare att de inte fått tillräcklig kompetensutveckling, att de gått miste om chans till befordran eller att man blivit tilldelad sämre arbetsuppgifter på grund av sin föräldraledighet. 

Lönekartläggning nyckel till jämställdhet

Svaren visar även att många av de tillfrågade kvinnorna inte ingått i den årliga lönerevisionen. Det är allvarligt, anser Unionens förbundsordförande Peter Hellberg.

− Vi har haft ett förbud mot missgynnande av föräldralediga i snart 20 år, men fortfarande är det här något som drabbar tjänstemän, det är inte okej, säger han och fortsätter:

− Många känner sig missgynnade lönemässigt, att man har halkat efter i löneutvecklingen I många av våra kollektivavtalsskrivningar är det bestämt att man ska ingå i lönerevisionen. Om det är under ett sådant avtal, då bryter man mot det,

Enligt Unionens är de årliga lönekartläggningarna en viktig nyckel för att komma till rätta med oskäliga löneskillnader.

− Det är alldeles för många arbetsgivare som inte gör de här årliga lönekartläggningarna som det faktiskt finns lagkrav på. En tredjedel av lönekartläggningarna visar på osakliga löneskillnader som då rättas till. Vår erfarenhet visar att när man väl upptäcker löneskillnaderna och får diskutera det så brukar det faktiskt rättas till. Lönekartläggningar gör verkligen skillnad, säger Peter Hellberg.

Unionen arbetar aktivt för att det måste bli tydligare konsekvenser för företag som inte genomför lönekartläggningar.

− Idag är uppföljningen från myndigheter och Diskrimineringsombudsmannen för sällan förekommande, och sanktionerna för små. Då blir det inte några incitament för arbetsgivarna att följa lagen som vi ser det, och det måste det bli en förändring på, säger Peter Hellberg.

Text: Sylvester Löfström