Hoppa till huvudinnehåll
Jämställdhet

Så stöttar du den som vill komma ut

- Att ta steget ut känns som att hoppa från tiometerssvikten. Men i allmänhet går det bra, säger Angelica Löwdin som kom ut som transperson efter hustruns bortgång.
Här ger hon tips för hur man kan bära sig åt när man kommer ut på jobbet. Och hur man ska hantera situationen som kollega.
Niklas Hallstedt Publicerad
Janerik Henriksson/TT
Även som kollega till någon som vill komma ut kan man hjälpa till. Janerik Henriksson/TT

Själv kom Angelica Löwdin, i dag 77 år, aldrig ut på jobbet. Det var först efter pensioneringen från jobbet som professor i tyska som hon tog steget.

- Så länge min hustru levde var det en hemlighet mellan oss. När hon inte längre fanns kunde jag inte vara ensam med det här. Men sedan dess har jag varit tillbaka på min gamla arbetsplats utan att det hade varit något konstigt.

Det var inget litet steg att ta.

Ofta är det den egna nojan som hindrar en.

- När jag kom ut hade jag hjärtat i halsgropen många gånger, men det var så gott som alltid obefogat. Ofta är det den egna nojan som hindrar en, man har en överdriven fruktan för vad omgivningen ska säga.

I dag är Angelica Löwdin 77 år, medlem i Göteborgs Stads hbtq-råd och ofta ute och föreläser. Hon poängterar att det faktiskt inte är alla som vill eller känner ett behov av att komma ut på jobbet. Men för den som funderar på att göra det finns några goda råd.

- Se till att du inte är ensam. Ha ett nätverk av arbetskamrater som du har förtroende för omkring dig.

Se till att du inte är ensam.

  • Ha med dig din närmaste chef och helst förankra det hos personalchefen.
  • Ett bra tillfälle att göra det på är vid en arbetsplatsträff. Berätta själv för kollegorna.
  • Nästa dag bör du komma i din andra gestalt.
  • Var beredd på att det ställer till lite turbulens och uppmärksamhet, men det går över på någon vecka. Det är inget farligt, det är bara människors ovana.

- Man hör aldrig talas om någon komma ut-process på jobbet som gått på tok. Det finns nämligen ingen som gör det utan att vara tämligen säker på att det ordnar sig. Vet man att det finns trångsynta och elaka människor som man har kontakt med i arbetet då gör man det kanske inte. Gör man det ändå får man ofta majoriteten med sig. Människor i allmänhet är hyggliga. De flesta tycker att man ska låta folk göra vad de vill så länge de inte begår brott eller förstör för andra, säger Angelica Löwdin.

Även som kollega till någon som vill komma ut kan man hjälpa till.

  • Känner du till det kan du säga: Du kan till lita på mig. Skulle det behövas ställer jag självklart upp för dig.
  • Däremot kan du inte bereda marken för din kollega. Du kan inte prata om en annan person och känsliga saker i personens frånvaro. Det är bara vanligt folkvett.
  • Du kan ställa upp och försvara din kollega. Du kan säga att du tycker att alla ska få vara sig själva. Du kan också säga att det är samma person som för fem minuter sedan, fast med den skillnaden att personen har visat oss ett förtroende och visat sidor av sig själv som vi inte kände till tidigare.
  • Tänk på vad du säger, alltid. Ingen vet vem av ens kompisar som är träffad och inte vill eller vågar ta fajten, och sitter där och mår dåligt i stället.

Olika begrepp

  • Transperson – samlingsbegrepp som brukar avse den som genom sitt könsuttryck eller sin köns identitet skiljer sig från normen för det kön som registrerades vid födseln.
  • Transsexuell – upplever sig ha ett annat mentalt kön än sitt biologiska och juridiska kön.
  • Transvestit – den som mer eller mindre ofta använder ett annat köns uttryck, som kläder, röstläge och kroppsspråk.
  • Intergender – definierar sig mellan, i båda eller bortom de traditionella könen.
  • Bigender – definierar sig omväxlande som man eller kvinna.
  •  Nongender – anser sig inte tillhöra något kön alls.

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning
C&K 2-25

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Jämställdhet

7 sätt att öka jämställdheten

Ett lyckat jämställdhetsarbete leder till bättre rekryteringar och högre lönsamhet. Här är sju tips som får jämställdheten att blomstra på din arbetsplats.
Publicerad 15 maj 2025, kl 09:30
En nyckel för att lyckas skapa en jämställd arbetsplats är att jobba med normer och beteenden. Foto: Colourbox
  1. Börja prata om företagets jämställdhetsmål och gör en bedömning om det finns ojämställdhetsproblem på arbetsplatsen. Prioritera ett par av dessa problem och upprätta en plan för hur de ska åtgärdas. Följ upp arbetet för att säkerställa att förändring sker. Om inte, gör ett omtag.
     
  2. Granska de normer som finns på arbetsplatsen, och förändra om det behövs. Var aktiv och visa vilka beteenden som inte är önskvärda, säg ifrån.
     
  3. Bestäm vilka regler som gäller och hur ni som medarbetare är mot varandra. Föregå själv med gott exempel.
     
  4. Jämställdheten börjar med chefen. Satsa på att utbilda ledarna, normer och beteenden skapas uppifrån och går nedåt i organisationen. Chefer kan behöva hantera motstånd mot jämställdhetsarbetet. Det betyder att kunna kommunicera och motivera varför företaget arbetar med jämställdhet.
     
  5. Kommunicera er vision. Det går inte att bara tänka ut ändrade normer kring jämställdhet utan att kommunicera dem. Hitta informella ledare som är intresserade av jämställdhet.
     
  6. Ett företag som vill rekrytera mer jämställt måste börja med jämställdhetsarbetet och ändra normer kring jämställdhet internt i företaget – innan man börjar rekrytera. Att enbart anställa några kvinnor på en mansdominerad arbetsplats löser inte jämställdheten.
     
  7. Glöm inte: Håll ut – förändringsarbete tar tid.

Källa: Jämställdhetsmyndigheten/Sara Nilsson, senior utredare.

Text: Teres Hallman

Läs mer

Foto: Erik Abel

Mansdominerade Norra Skog följde tipsen och fick högre lönsamhet och bättre rekryteringar på köpet. Läs artikeln här.