
Fortfarande går det åtta-nio killar på varje tjej på IT-utbildningarna på svenska högskolor och universitet. Bilden ovan visar könsfördelningen bland antagna till Datavetenskapliga program på tio svenska universitet och högskolor, höstterminen 2015. (I detalj se bilden nedan.) På utbildningar som programmering och spelutveckling är andelen kvinnor ännu lägre.
Läs mer: Trött på att spela gubbe
Det är en tydlig statistik som sedan fortsätter ut i arbetslivet. Där tillkommer andra faktorer, som normer och fördomar som ofta spelar in i till exempel rekryteringssammanhang, och bidrar till att än mer skikta uppgifter, lön och karrärsmöjligheter efter kön.
Läs mer: "Skriv av studielånen för kvinnor som pluggar IT"
”Vi tror på en kombination av förebilder och initiativ från branschen för att lyckas göra IT-branschen mer jämställd”, säger Johanna Snickars, kommunikationschef på Microsoft, som nu utlyser tävlingen om 2016 års IT-tjej.
För att ta hem utmärkelsen ska IT-tjejen plugga data eller IT-relaterade ämnen på universitet, högskola eller YH-utbildning och ha minst ett år kvar av studierna. Hon ska också vara initiativrik och inspirera till eller utveckla nya idéer, engagera sig också vid sidan av studierna och framför allt brinna för teknik och jämställdhet. Vinnaren får bland annat under året en egen mentor på Microsoft som stöttar hennes egna projekt och initiativ för att ytterligare lyfta fram vikten av tjejer inom IT.
Läs mer: Hon blev 2015 års IT-tjej
Sista anmälningsdatum är den 17 januari 2016.
Läs mer: Var är IT-brudarna
Inte helt jämställt
Flera stora IT-jättar, däribland Microsoft, jobbar sedan ett par år för att förbättra bilden av företagen vad gäller jämställdhet. Men att ändra attityder är inte gjort i en handvändning.
Enligt siffror från 2014 var 29 procent av de anställda på Microsoft globalt kvinnor. Titlar framgår inte i statistiken.
För närvarande pågår en rättstvist där en tidigare anställd stämt Microsoft för diskriminering på grund av kön.
Facebooks vd Satya Nadella var själv ute i blåsväder i fjol, när han uppmanade kvinnor att tänka på sin karma innan de bad om löneförhöjning, ett uttalande han senare bett om ursäkt för.