Hoppa till huvudinnehåll
Jämställdhet

Hur funkar jämställdhetsarbetet hos er?

Kollega frågade fyra Unionenklubbar hur jämställdhetsarbetet fungerar på deras arbetsplats.
Publicerad 8 mars 2019, kl 10:33
nito/Colourbox
nito/Colourbox

1. Jobbar er arbetsgivare aktivt med jämställdhet på något sätt?

2. Hur fungerar arbetet med lönekartläggning hos er?

3. Har ni fått gehör från arbetsgivaren när ni upptäckt oförklarade skillnader vid lönekartläggning?­

Matilda Dahl, klubbordförande Concentrix, Helsingborg:
– Absolut att de gör. När vi har lönerevisioner så tittar man alltid igenom att det inte ska finnas några löneskillnader till exempel. Arbetsgivaren uppmärksammar också Internationella kvinnodagen. I korridoren hänger tidslinje på viktiga årtal och bilder på bland annat suffragetter och andra betydelsefulla kvinnor.

– Jag tycker det fungerar väldigt bra. Jag har kontinuerliga möten med arbetsgivaren varje månad där lönekartläggning är en av de saker vi tar upp.

– Vi har faktiskt inte upptäckt oförklarade löneskillnader. Om det är något så tjänar kvinnorna hos oss lite mer men då för att de har arbetat längre och har en högre utbildningsgrad.

Goran Cacija, ordförande på Unionenklubben på CEVT i Göteborg:
– Ja, bland annat arbetas det med värdegrunden samt ledarskapet i företaget för att främja jämställdhet. Utöver det har man ett särskilt fokus, för att lönekartläggningen de senaste två åren har visat på oförklarade löneskillnader mellan kvinnliga och manliga anställda.

– Företaget generar en rapport via en extern firma varje år som jämför löner för liknande roller mellan avdelningar och inom branschen. Rapporten och dess innehåll diskuteras löpande under ett par sittningar, utöver det så djupdyker vi ner på individnivå i de fall där det upptäcks löneskillnader.

– Vi har precis börjat en ny lönekartläggning, men tidigare år har vi fått gehör när vi hittat oförklarade skillnader.

Jenny Sjöholm, ordförande Unionenklubben på Peab, Ängelholm:
– Man har satsat mycket de senaste åren med utbildning i jämställdhet men även med mångfald och likabehandling. Man jobbar aktivt med ttill exempel kvinnliga nätverk. Frågan om jämställdhet upplever jag är högt på agendan i hela koncernen. Man vill öka andelen kvinnor i branschen och då är jämlikhet en förutsättning.

– Det fungerar väldigt bra och i full samverkan. Vi är helt inkluderade i processen i hur vi årligen tar oss an denna uppgiften och hur den ska genomföras. Vi märker att vår input betyder mycket. Och det är ett gediget arbete varje år.

– Absolut. Arbetsgivaren lyssnar och vi har aktiva dialoger när vi upptäcker något som ser avvikande ut. För en sådan stor arbetsgivare så måste jag säga att lönerna inte är ett stort problem i frågan kring jämställdhet.

Rose-Mari Moden, ordförande Unionenklubben på DHL i Värnamo:
– Ja, företaget jobbar med jämställdhet, man gör en kartläggning varje år för att se hur det ligger till. Sen har man ett program för att lyfta kvinnor till högre positioner.

– Vi arbetar aktivt varje år med lönkartläggning.

– Ja, det har vi och vi har gått in specifikt där vi ser skillnader. Ibland kan det vara så att kvinnan tjänar mer än manen.

 

Text: Petra Rendik, Ola Rennstam, Johanna Rovira & David Österberg

 

Jämställdhet

Kvinnor missgynnas under föräldraledighet

Var tredje kvinna har känt sig missgynnad av sin arbetsgivare under sin föräldraledighet. Det visar en undersökning som Unionen har låtit göra.
Publicerad 8 mars 2024, kl 06:01
Till vänster en hög med mynt, till höger en föräldraledig mamma med sitt barn.
Jämställt var det - inte - här. Var tredje kvinna upplever lönemässig diskriminering i samband med föräldraledighet. Det visar en undersökning från Unionen och Novus. Foto: Colourbox/Martina Holmberg/TT.

Vad krävs egentligen för att ett arbetsliv ska vara föräldravänligt? Den frågan har Unionen, med hjälp av Novus, ställt till drygt 1 000 tjänstemän i privat sektor som har barn mellan 0–11 år. Svaren visar att det mest avgörande för att arbetslivet ska fungera med att vara förälder är en chef som har förståelse och en positiv inställning till föräldraskap och arbetsliv.

Undersökningen visar att jämställdheten på svensk arbetsmarknad har en bit kvar. Var tredje kvinnlig tjänsteman uppger att hon på något sätt ha blivit missgynnad av sin arbetsgivare under sin föräldraledighet. 
Många anser vidare att de inte fått tillräcklig kompetensutveckling, att de gått miste om chans till befordran eller att man blivit tilldelad sämre arbetsuppgifter på grund av sin föräldraledighet. 

Lönekartläggning nyckel till jämställdhet

Svaren visar även att många av de tillfrågade kvinnorna inte ingått i den årliga lönerevisionen. Det är allvarligt, anser Unionens förbundsordförande Peter Hellberg.

− Vi har haft ett förbud mot missgynnande av föräldralediga i snart 20 år, men fortfarande är det här något som drabbar tjänstemän, det är inte okej, säger han och fortsätter:

− Många känner sig missgynnade lönemässigt, att man har halkat efter i löneutvecklingen I många av våra kollektivavtalsskrivningar är det bestämt att man ska ingå i lönerevisionen. Om det är under ett sådant avtal, då bryter man mot det,

Enligt Unionens är de årliga lönekartläggningarna en viktig nyckel för att komma till rätta med oskäliga löneskillnader.

− Det är alldeles för många arbetsgivare som inte gör de här årliga lönekartläggningarna som det faktiskt finns lagkrav på. En tredjedel av lönekartläggningarna visar på osakliga löneskillnader som då rättas till. Vår erfarenhet visar att när man väl upptäcker löneskillnaderna och får diskutera det så brukar det faktiskt rättas till. Lönekartläggningar gör verkligen skillnad, säger Peter Hellberg.

Unionen arbetar aktivt för att det måste bli tydligare konsekvenser för företag som inte genomför lönekartläggningar.

− Idag är uppföljningen från myndigheter och Diskrimineringsombudsmannen för sällan förekommande, och sanktionerna för små. Då blir det inte några incitament för arbetsgivarna att följa lagen som vi ser det, och det måste det bli en förändring på, säger Peter Hellberg.

Text: Sylvester Löfström