
- Att påstå att kvinnor oftare får belastningsskador för att de är spröda håller inte, säger Svend Erik Mathiassen, professor vid Centrum för belastningsskadeforskning vid Högskolan i Gävle, och en av forskarna bakom Arbetsmiljöverkets rapport Belastning, genus och hälsa i arbetslivet.
Arbetsmiljöverket vill komma underfund med varför kvinnor i högre utsträckning än män drabbas av ohälsa och sökte förklaringen bland annat i hypotesen att kvinnors och mäns kroppar belastas olika när de utför exakt samma arbetsuppgifter. Grejen är att de sällan utför exakt samma saker.
- Sverige har en av Europas mest könssegregerade arbetsmarknader, men även när en man och en kvinna har exakt samma titel, så gör de olika saker på jobbet. Kvinnornas arbetsuppgifter är ofta mer repetitiva och monotona, männens mer varierade.
- Detta beror nog främst på fördomar och attityder. Jag träffade en gång en arbetsgivare som hävdade att kvinnor kunde inte arbeta på hans lager eftersom hyllorna satt för högt. Det var en billig ursäkt eftersom det bara var att sänka hyllorna.
Dåligt anpassad ergonomi är en annan orsak till kvinnors större ohälsa – flertalet arbetsverktyg och arbetsstationer är utformade efter en genomsnittlig man.
- Man bör ha arbetsstationer och verktyg som går att ställa in efter den som ska jobba där, men så är det inte överallt i arbetslivet. Det går ut över kvinnorna, men också till exempel korta killar får problem, säger Svend Erik Mathiassen.