Hoppa till huvudinnehåll
Jämställdhet

Föräldrar till små barn tar ut färre dagar

Föräldrar tar ut allt färre föräldradagar för sina mindre barn. Samtidigt är nyblivna pappor hemma längre med sina småttingar. Det visar ny statistik från Försäkringskassan.
Ola Rennstam Publicerad
Håkon Mosvold Larsen/NTB scanpix/TT
Uttaget av antalet föräldradagar minskar för små barn. Håkon Mosvold Larsen/NTB scanpix/TT

2016 infördes den tredje öronmärkta ”pappamånaden” och sedan dess har trenden varit att männen tar ut fler föräldradagar. Ny statistik från Försäkringskassan, som TT fått ta del av, visar att utvecklingen mot ett mer jämställt uttag av föräldrapenningen håller i sig. Det går dessutom i en allt snabbare takt.

Pappor till barn som föddes 2016 tog i genomsnitt ut sju dagar fler jämfört med fäder till barn som föddes under 2014. Det är den snabbaste ökningen i antalet pappadagar hittills. ­Totalt hade papporna till barnkullen 2016 tagit ut knappt 79 dagar, eller omkring 2,6 månader, när barnen fyllt 2,5 år.

Statistiken från Försäkringskassan visar dock att män inte ökar sina föräldradagar i samma takt som kvinnor minskar uttaget av sina. Resultatet blir att antalet föräldradagar totalt minskar för 2,5-åringarna. Barn födda 2016 fick sex färre föräldradagar tillsammans med sina föräldrar jämfört med barnen som föddes året innan. Det är den största minskningen för en årskull under 2000-talet.

– Enligt Försäkringskassan kan det ha flera orsaker: Det kan bero på flera beteendeförändringar, att föräldrar till exempel sparar dagar tills barnen blir äldre eller att man spär ut föräldraledigheten och är hemma fler obetalda dagar, säger Niklas Löfgren, familjeekonomisk talesperson på Försäkringskassan, till TT.

Läs också: Sverige på efterkälken med föräldraledighet

Sammanlagt utgör nu männens andel av föräldra­ledigheten 23 procent. Om utvecklingen fortsätter i samma takt dröjer det till omkring år 2055 innan uttaget är jämställt för barn upp till 2,5 år. Enligt Försäkringskassans prognos kommer uttaget år 2040 vara 60 procent mot 40 procent mellan kvinnor och män.

Även bland chefer är det stor skillnad på hur mycket föräldraledighet män och kvinnor tar ut. En undersökning som Chef & Karriär presenterar i nästa nummer visar att endast tolv procent av de manliga cheferna valde att vara hemma längre än sex månader, motsvarande siffra för kvinnliga chefer är 93 procent.

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning
C&K 2-25

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Jämställdhet

7 sätt att öka jämställdheten

Ett lyckat jämställdhetsarbete leder till bättre rekryteringar och högre lönsamhet. Här är sju tips som får jämställdheten att blomstra på din arbetsplats.
Publicerad 15 maj 2025, kl 09:30
En nyckel för att lyckas skapa en jämställd arbetsplats är att jobba med normer och beteenden. Foto: Colourbox
  1. Börja prata om företagets jämställdhetsmål och gör en bedömning om det finns ojämställdhetsproblem på arbetsplatsen. Prioritera ett par av dessa problem och upprätta en plan för hur de ska åtgärdas. Följ upp arbetet för att säkerställa att förändring sker. Om inte, gör ett omtag.
     
  2. Granska de normer som finns på arbetsplatsen, och förändra om det behövs. Var aktiv och visa vilka beteenden som inte är önskvärda, säg ifrån.
     
  3. Bestäm vilka regler som gäller och hur ni som medarbetare är mot varandra. Föregå själv med gott exempel.
     
  4. Jämställdheten börjar med chefen. Satsa på att utbilda ledarna, normer och beteenden skapas uppifrån och går nedåt i organisationen. Chefer kan behöva hantera motstånd mot jämställdhetsarbetet. Det betyder att kunna kommunicera och motivera varför företaget arbetar med jämställdhet.
     
  5. Kommunicera er vision. Det går inte att bara tänka ut ändrade normer kring jämställdhet utan att kommunicera dem. Hitta informella ledare som är intresserade av jämställdhet.
     
  6. Ett företag som vill rekrytera mer jämställt måste börja med jämställdhetsarbetet och ändra normer kring jämställdhet internt i företaget – innan man börjar rekrytera. Att enbart anställa några kvinnor på en mansdominerad arbetsplats löser inte jämställdheten.
     
  7. Glöm inte: Håll ut – förändringsarbete tar tid.

Källa: Jämställdhetsmyndigheten/Sara Nilsson, senior utredare.

Text: Teres Hallman

Läs mer

Foto: Erik Abel

Mansdominerade Norra Skog följde tipsen och fick högre lönsamhet och bättre rekryteringar på köpet. Läs artikeln här.