Hoppa till huvudinnehåll
Jämställdhet

EU-parlamentet: Inte jämställt nog!

Arbetet för jämställdhet går för långsamt. Lönegapet är för stort och det behövs bättre jämställdhet i arbetslivet. Det slog EU-parlamentet på tisdagen fast i en resolution - en icke-bindande resolution, vilket innebär att den är uppmanande, snarare än tvingande.
Gabriella Westberg Publicerad 10 mars 2015, kl 15:58
Fredrik Persson/TT
EU-parlamentet i Strasbourg. Fredrik Persson/TT

För att komma tillrätta med den undermåliga jämställdheten i arbetslivet, från stora lönegap inom kvinno- och mansdominerade yrken till representationen i bolagsstyrelser, uppmanar EU-parlamentet medlemsländerna att trappa upp ansträngningarna.

EU-parlamentet antar en resolution som utvärderar framstegen på väg mot jämställdhet mellan kvinnor och män varje år. Årets resolution, som tittar på utvecklingen fram till och med 2013, antogs med 441 röster för och 205 röster mot. 52 la ner sina röster.

- Den majoritet som röstade ja till resolutionen visar att Europaparlamentet står bakom kampen för lika lön för lika arbete, kampen mot våld mot kvinnor och för förslagen om mammaledighet och rätten till abort, sa den belgiske socialdemokraten Marc Tarabella, som lett parlamentets arbete med resolutionen, i en kommentar.

För jämställdhet i arbetslivet listar parlamentet ett antal särskilt angelägna utmaningar, som att bryta låsningen i förhandlingarna om ett direktiv för jämnare könsfördelning i bolagsstyrelser, att främja kvinnors utbildning och karriär inom IT, teknik och vetenskap samt att erbjuda god barnomsorg så att kvinnor får möjlighet att ta sig ur deltidsträsket.

Flexiblare arbetsformer lyfts ofta fram som förutsättning för kvinnors möjlighet till karriär, men parlamentets ledamöter konstaterar också att flexibiliteten kan få negativ inverkan på kvinnors löner och pensioner. Därför uppmanas mammor och pappor att dela lika på föräldraansvaret. Men startpunkten ser olika ut bland medlemsländerna. Parlamentets ledamöter konstaterar att pappor ska ha rätt till minst tio dagars betald föräldraledighet.

 

Fakta

  • 32 procent av alla kvinnor i EU arbetar deltid, jämfört med 8,2 procent av männen
  • Kvinnors pensioner är 39 procent mindre än männens
  • Av alla som tar universitetsexamen är 60 procent kvinnor, men bara 31 procent av företagarna i EU är kvinnor. I större europeiska bolagsstyrelser är 17,8 procent kvinnor.
  • Om nuvarande utveckling fortsätter kommer målet att 75 procnet av alla kvinnor i arbetsför ålder också arbetar inte att uppnås förrän 2028. Europeiska kvinnor och män kommer inte att få lika lön för lika arbete förrän 2084, i nuvarande förändringstakt.

Europaparlamentet

Jämställdhet

Kvinnor missgynnas under föräldraledighet

Var tredje kvinna har känt sig missgynnad av sin arbetsgivare under sin föräldraledighet. Det visar en undersökning som Unionen har låtit göra.
Publicerad 8 mars 2024, kl 06:01
Till vänster en hög med mynt, till höger en föräldraledig mamma med sitt barn.
Jämställt var det - inte - här. Var tredje kvinna upplever lönemässig diskriminering i samband med föräldraledighet. Det visar en undersökning från Unionen och Novus. Foto: Colourbox/Martina Holmberg/TT.

Vad krävs egentligen för att ett arbetsliv ska vara föräldravänligt? Den frågan har Unionen, med hjälp av Novus, ställt till drygt 1 000 tjänstemän i privat sektor som har barn mellan 0–11 år. Svaren visar att det mest avgörande för att arbetslivet ska fungera med att vara förälder är en chef som har förståelse och en positiv inställning till föräldraskap och arbetsliv.

Undersökningen visar att jämställdheten på svensk arbetsmarknad har en bit kvar. Var tredje kvinnlig tjänsteman uppger att hon på något sätt ha blivit missgynnad av sin arbetsgivare under sin föräldraledighet. 
Många anser vidare att de inte fått tillräcklig kompetensutveckling, att de gått miste om chans till befordran eller att man blivit tilldelad sämre arbetsuppgifter på grund av sin föräldraledighet. 

Lönekartläggning nyckel till jämställdhet

Svaren visar även att många av de tillfrågade kvinnorna inte ingått i den årliga lönerevisionen. Det är allvarligt, anser Unionens förbundsordförande Peter Hellberg.

− Vi har haft ett förbud mot missgynnande av föräldralediga i snart 20 år, men fortfarande är det här något som drabbar tjänstemän, det är inte okej, säger han och fortsätter:

− Många känner sig missgynnade lönemässigt, att man har halkat efter i löneutvecklingen I många av våra kollektivavtalsskrivningar är det bestämt att man ska ingå i lönerevisionen. Om det är under ett sådant avtal, då bryter man mot det,

Enligt Unionens är de årliga lönekartläggningarna en viktig nyckel för att komma till rätta med oskäliga löneskillnader.

− Det är alldeles för många arbetsgivare som inte gör de här årliga lönekartläggningarna som det faktiskt finns lagkrav på. En tredjedel av lönekartläggningarna visar på osakliga löneskillnader som då rättas till. Vår erfarenhet visar att när man väl upptäcker löneskillnaderna och får diskutera det så brukar det faktiskt rättas till. Lönekartläggningar gör verkligen skillnad, säger Peter Hellberg.

Unionen arbetar aktivt för att det måste bli tydligare konsekvenser för företag som inte genomför lönekartläggningar.

− Idag är uppföljningen från myndigheter och Diskrimineringsombudsmannen för sällan förekommande, och sanktionerna för små. Då blir det inte några incitament för arbetsgivarna att följa lagen som vi ser det, och det måste det bli en förändring på, säger Peter Hellberg.

Text: Sylvester Löfström