Hoppa till huvudinnehåll
Jämställdhet

Blev av med jobbet efter vab

Arbetsgivare har rätt att avsluta en provanställning utan att behöva lämna någon förklaring till varför. Men nu stämmer Diskrimineringsombudsmannen, DO, ett företag som bröt en provanställning för en kvinna som vabbat.
Johanna Rovira Publicerad

En kvinna som fått provanställning som säljare på ett IT-företag som utvecklar hemsidor blev tvungen att stanna hemma och vårda sin febriga dotter sammanlagt fyra dagar under sina första två anställningsveckor. På söndagen andra veckan fick kvinnan ett telefonsamtal från arbetsgivaren som meddelande att hon inte behövde komma tillbaka eftersom det inte funkade med hennes frånvaro.

-Här finns det ju en förklaring som ger en direkt koppling till föräldraledighetslagen, säger Anna Rosenmüller Nordlander, jurist på DO.

DO stämmer nu företaget i Arbetsdomstolen, AD, för ett brott mot föräldraledighetslagen som ska förhindra  föräldralediga från att missgynnas i arbetslivet. Det är första gången DO har drivit något mål när det gäller just vab.

-Vi har gjort en scanning och som vi kan se har det inte prövats någonsin tidigare, säger Anna Rosenmüller Nordlander.

-Vi tror det finns en stor okunskap om att även föräldrar som är hemma för vård av barn omfattas av föräldraledighetslagen.

 

 

Fakta

Enligt föräldraledighetslagen får arbetsgivare varken missgynna en arbetssökande eller en arbetstagare av skäl som har samband med föräldraledighet när arbetsgivaren säger upp, avskedar, permitterar eller vidtar annan ingripande åtgärd mot en arbetstagare

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning
C&K 2-25

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Jämställdhet

7 sätt att öka jämställdheten

Ett lyckat jämställdhetsarbete leder till bättre rekryteringar och högre lönsamhet. Här är sju tips som får jämställdheten att blomstra på din arbetsplats.
Publicerad 15 maj 2025, kl 09:30
En nyckel för att lyckas skapa en jämställd arbetsplats är att jobba med normer och beteenden. Foto: Colourbox
  1. Börja prata om företagets jämställdhetsmål och gör en bedömning om det finns ojämställdhetsproblem på arbetsplatsen. Prioritera ett par av dessa problem och upprätta en plan för hur de ska åtgärdas. Följ upp arbetet för att säkerställa att förändring sker. Om inte, gör ett omtag.
     
  2. Granska de normer som finns på arbetsplatsen, och förändra om det behövs. Var aktiv och visa vilka beteenden som inte är önskvärda, säg ifrån.
     
  3. Bestäm vilka regler som gäller och hur ni som medarbetare är mot varandra. Föregå själv med gott exempel.
     
  4. Jämställdheten börjar med chefen. Satsa på att utbilda ledarna, normer och beteenden skapas uppifrån och går nedåt i organisationen. Chefer kan behöva hantera motstånd mot jämställdhetsarbetet. Det betyder att kunna kommunicera och motivera varför företaget arbetar med jämställdhet.
     
  5. Kommunicera er vision. Det går inte att bara tänka ut ändrade normer kring jämställdhet utan att kommunicera dem. Hitta informella ledare som är intresserade av jämställdhet.
     
  6. Ett företag som vill rekrytera mer jämställt måste börja med jämställdhetsarbetet och ändra normer kring jämställdhet internt i företaget – innan man börjar rekrytera. Att enbart anställa några kvinnor på en mansdominerad arbetsplats löser inte jämställdheten.
     
  7. Glöm inte: Håll ut – förändringsarbete tar tid.

Källa: Jämställdhetsmyndigheten/Sara Nilsson, senior utredare.

Text: Teres Hallman

Läs mer

Foto: Erik Abel

Mansdominerade Norra Skog följde tipsen och fick högre lönsamhet och bättre rekryteringar på köpet. Läs artikeln här.