Hoppa till huvudinnehåll
Jämställdhet

Svenskt IT-företag har infört pappaledighet på Sri Lanka

Fyra månaders betald pappaledighet. Det har Anna Kalm infört på sitt IT-företag Ascentic på Sri Lanka, för att bidra till större jämställdhet i landet.
Anita Täpp Publicerad 18 februari 2022, kl 06:00
Anna Kalm.
Att stå för pappornas föräldraledighet blir dyrt men kommer ändå löna sig på sikt, menar Anna Kalm. Foto: Privat

På Sri Lanka har mammorna en lagstadgad föräldraledighet på fyra månader, som arbetsgivarna betalar, medan pappor ofta bara får en dag. Varför ger ni mer ledighet åt dem?
– Jag och min man som driver Ascentic har känt att vi inte kan stå bakom så ojämställda villkor. Därför vill vi gärna bidra till en förändring, också för att hjälpa mammorna komma tillbaka i arbete.

Har ni fått mycket uppmärksamhet för det här?
– Ja, framför allt i sociala medier där det skrivits och delats mycket. Och det är jättekul med alla glada tillrop från pappor och i de många personliga meddelanden jag fått.

Tror du fler företag kommer att göra som ni nu?
– Jag hoppas att det leder till en debatt och att folk vågar ställa högre krav så att fler män får längre pappaledigt.

Vilken utmaning innebär den här förändringen för er?
– Den medför en stor kostnad. Även om vår vinstmarginal gör att vi kan hantera den så innebär det ändå att vi betalar full lön till medarbetare som inte drar in några pengar på fyra månader. Fast då kanske vi i stället får skjuta något – som ett bonusprogram – på framtiden.

Men du tror ändå att pappaledigheten kommer att löna sig?
– Ja, det är tuff konkurrens om IT-konsulterna på Sri Lanka och det här är bra för möjligheten att rekrytera. Och det kommer också göra att vi har ett team som har bättre balans i livet och stannar kvar längre.

Varför har ni företaget på Sri Lanka?
– Vi har länge velat pröva att jobba utomlands, på en plats med bra surfing, eftersom vi båda älskar det. När vi åkte på semester till Sri Lanka blev vi också förtjusta i mycket annat. Dessutom visade det sig att man hade många IT-offshore-företag i landet. Och det ägnar vi oss nu alltså själva åt, i och med att vi bara har svenska företag som kunder.

Och nu surfar ni varje dag?
– Vår ambition var att göra det. Men det har inte gått eftersom det har varit så mycket jobb med företagsbyggande. Men på helgerna surfar vi ändå varje förmiddag.

Gruppbild på medarbetarna på Ascentics kontor på Sri Lanka.
Medarbetarna på Ascentics kontor på Sri Lanka. Foto: Privat

Anna Kalm

GÖR: vd för IT-konsultbolaget Ascentic som förser svenska företag med mjukvaruutvecklare. Har 90 anställda, tre i Sverige och övriga på kontoret i Colombo.

ÅLDER: 32 år.

UTBILDNING: Civilingenjör i design- och produktutveckling.

BAKGRUND: Partneransvarig på Microsoft i Sverige.