Hoppa till huvudinnehåll
Jämställdhet

Svenskt IT-företag har infört pappaledighet på Sri Lanka

Fyra månaders betald pappaledighet. Det har Anna Kalm infört på sitt IT-företag Ascentic på Sri Lanka, för att bidra till större jämställdhet i landet.
Anita Täpp Publicerad 18 februari 2022, kl 06:00
Anna Kalm.
Att stå för pappornas föräldraledighet blir dyrt men kommer ändå löna sig på sikt, menar Anna Kalm. Foto: Privat

På Sri Lanka har mammorna en lagstadgad föräldraledighet på fyra månader, som arbetsgivarna betalar, medan pappor ofta bara får en dag. Varför ger ni mer ledighet åt dem?
– Jag och min man som driver Ascentic har känt att vi inte kan stå bakom så ojämställda villkor. Därför vill vi gärna bidra till en förändring, också för att hjälpa mammorna komma tillbaka i arbete.

Har ni fått mycket uppmärksamhet för det här?
– Ja, framför allt i sociala medier där det skrivits och delats mycket. Och det är jättekul med alla glada tillrop från pappor och i de många personliga meddelanden jag fått.

Tror du fler företag kommer att göra som ni nu?
– Jag hoppas att det leder till en debatt och att folk vågar ställa högre krav så att fler män får längre pappaledigt.

Vilken utmaning innebär den här förändringen för er?
– Den medför en stor kostnad. Även om vår vinstmarginal gör att vi kan hantera den så innebär det ändå att vi betalar full lön till medarbetare som inte drar in några pengar på fyra månader. Fast då kanske vi i stället får skjuta något – som ett bonusprogram – på framtiden.

Men du tror ändå att pappaledigheten kommer att löna sig?
– Ja, det är tuff konkurrens om IT-konsulterna på Sri Lanka och det här är bra för möjligheten att rekrytera. Och det kommer också göra att vi har ett team som har bättre balans i livet och stannar kvar längre.

Varför har ni företaget på Sri Lanka?
– Vi har länge velat pröva att jobba utomlands, på en plats med bra surfing, eftersom vi båda älskar det. När vi åkte på semester till Sri Lanka blev vi också förtjusta i mycket annat. Dessutom visade det sig att man hade många IT-offshore-företag i landet. Och det ägnar vi oss nu alltså själva åt, i och med att vi bara har svenska företag som kunder.

Och nu surfar ni varje dag?
– Vår ambition var att göra det. Men det har inte gått eftersom det har varit så mycket jobb med företagsbyggande. Men på helgerna surfar vi ändå varje förmiddag.

Gruppbild på medarbetarna på Ascentics kontor på Sri Lanka.
Medarbetarna på Ascentics kontor på Sri Lanka. Foto: Privat

Anna Kalm

GÖR: vd för IT-konsultbolaget Ascentic som förser svenska företag med mjukvaruutvecklare. Har 90 anställda, tre i Sverige och övriga på kontoret i Colombo.

ÅLDER: 32 år.

UTBILDNING: Civilingenjör i design- och produktutveckling.

BAKGRUND: Partneransvarig på Microsoft i Sverige.

Jämställdhet

De ska säkra mensskydden

Alla trodde att det redan fanns. Men det saknas en standard som kvalitetssäkrar mensskydd som säljs handeln. Det ska svenska experter ändra på.
David Österberg Publicerad 13 februari 2023, kl 06:00
Gerda Mazi Larsson och Jenny Acaralp
Internationella standarder finns för nästan allt - men inte för mensskydd. Något som Gerda Mazi Larsson och Jenny Acaralp jobbar för att ändra på. Peter Knutson

 

Det finns över 22 000 globala standarder. Bakom dem står den internationella organisationen ISO*, som har 165 medlemsländer. ISO har standarder för allt från pappersformat och skostorlekar till laboratorier och varningsskyltar. Men för mensskydd finns ingen.

– Det är lite märkligt eftersom det är produkter som riktar sig till hälften av världens befolkning. För många andra kroppsnära produkter – blöjor, inkontinensskydd och sexleksaker – finns ISO-standarder, säger Gerda Mazi Larsson.

Under många år var hon vd på det filantropiska investmentbolaget The Case for Her, som investerar i menstruell hälsa, sexuell hälsa och njutning samt säkra aborter. Nu är hon ordförande för den internationella kommitté som ska ta fram en standard för mensskydd.

Till sin hjälp har hon bland andra Jenny Acaralp. Hon är projektledare på Svenska institutet för standarder, SIS.

– Gerda sitter på sakkunskapen. Jag har kunskapen kring att skriva standarder, känna till regelverk, se till att olika parter är representerade, planera möten och resor och göra budgetprognoser, säger hon.

"Mens är ett tabubelagt ämne"

I projektet deltar experter, branschföreträdare, forskare, organisationer och ISO-personal från 36 länder. Tillsammans har de omkring tre år på sig att enas om en internationell standard för mensskydd.

– Det är en utmaning att leda möten med så många människor från så många olika länder. Det är viktigt att alla känner sig delaktiga och får komma till tals. Vårt första möte var digitalt och efteråt fick alla deltagare svara på en enkät om hur jag hade skött mig. Det var lite nervöst med den typen av direktfeedback, men det verkar som att jag klarade det, säger Gerda Mazi Larsson.

Varför finns det inte redan en standard för mensskydd?

– En förklaring är att alla har förutsatt att standarden redan fanns. Menstruation är dessutom en kvinnofråga och ett tabubelagt ämne som vi inte pratar om så mycket.

Kan dagens produkter vara hälsofarliga?

– Det behöver de inte vara. Men en standard kommer att öka kunskapen om och kvaliteten på mensskydd. Den som använder tamponger vid varje menstruation har haft en tampong i kroppen mellan sex och åtta år när menstruationen upphör vid klimakteriet. I kroppens mest absorberande organ. Då ska det finnas bevis för att det inte är skadligt. En standard ökar också konsumentmakten, eftersom den gör det lättare att jämföra produkter, säger Gerda Mazi Larsson.

Lättare att importera mensskydd

Branschen kan också dra nytta av en standard. Om en produkt är ISO-certifierad underlättar det import och export. Och företag som utvecklar nya mensskyddsprodukter har lättare att förstå vilka krav som gäller.

– Det är dock inte ett lagkrav att följa en ISO-standard. Det är frivilligt att använda standarder och det är frivilligt att delta. Men det finns flera fördelar med att använda en internationell standard och därför väljer de flesta att göra det, säger Jenny Acaralp.

*ISO står för International organization for standardization.