Hoppa till huvudinnehåll
Jämställdhet

Årliga lönekartläggningar återinförs

Från och med nästa år blir arbetsgivare återigen skyldiga att göra årliga lönekartläggningar. Dessutom kommer fler företag än tidigare att behöva dokumentera kartläggningarna. Unionen välkomnar beslutet.
Johanna Rovira Publicerad
Colourbox
Lönekartläggning är ett viktigt verktyg för att komma till rätta med lönegapet mellan kvinnor och män. Colourbox

Sedan 2008 då Alliansregeringen ändrade diskrimineringslagen behöver företag inte genomföra lönekartläggningar mer än vart tredje år. En rapport från Unionen förra året visade att arbetsgivare blivit sämre på att genomföra kartläggningar efter lagändringen, en tredjedel av företagen hade inte gjort någon lönekartläggning alls under de senaste tre åren.

Stefan Löfvén lovade under valrörelsen att återinföra årliga lönekartläggningar. På tisdagen sade riksdagen ja till regeringens förslag om ändringar i diskrimineringslagen. Dessutom kommer kravet på skriftlig dokumentation vid lönekartläggningen ändras till att omfatta arbetsgivare med minst tio anställda. I dag går gränsen vid 25 anställda.

Unionen har länge drivit kravet på att återinföra årliga lönekartläggningar efter som det anses vara ett viktigt verktyg för att komma till rätta med ojämställda löner.

– Jag blev superglad när jag hörde om beslutet, jag har väntat länge på det personligen. Sen blir det spännande att se vad nästa steg blir och  frågan är hur mycket krut man kommer att lägga på att lagen efterlevs, säger Theres Sysimetsä, styrelseledamot i Unionen.

– Vi behöver titta på olika sätt att verkställa lagen och här ligger det ett tungt ansvar på alla arbetsmarknadens parter.

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning
C&K 2-25

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Jämställdhet

7 sätt att öka jämställdheten

Ett lyckat jämställdhetsarbete leder till bättre rekryteringar och högre lönsamhet. Här är sju tips som får jämställdheten att blomstra på din arbetsplats.
Publicerad 15 maj 2025, kl 09:30
En nyckel för att lyckas skapa en jämställd arbetsplats är att jobba med normer och beteenden. Foto: Colourbox
  1. Börja prata om företagets jämställdhetsmål och gör en bedömning om det finns ojämställdhetsproblem på arbetsplatsen. Prioritera ett par av dessa problem och upprätta en plan för hur de ska åtgärdas. Följ upp arbetet för att säkerställa att förändring sker. Om inte, gör ett omtag.
     
  2. Granska de normer som finns på arbetsplatsen, och förändra om det behövs. Var aktiv och visa vilka beteenden som inte är önskvärda, säg ifrån.
     
  3. Bestäm vilka regler som gäller och hur ni som medarbetare är mot varandra. Föregå själv med gott exempel.
     
  4. Jämställdheten börjar med chefen. Satsa på att utbilda ledarna, normer och beteenden skapas uppifrån och går nedåt i organisationen. Chefer kan behöva hantera motstånd mot jämställdhetsarbetet. Det betyder att kunna kommunicera och motivera varför företaget arbetar med jämställdhet.
     
  5. Kommunicera er vision. Det går inte att bara tänka ut ändrade normer kring jämställdhet utan att kommunicera dem. Hitta informella ledare som är intresserade av jämställdhet.
     
  6. Ett företag som vill rekrytera mer jämställt måste börja med jämställdhetsarbetet och ändra normer kring jämställdhet internt i företaget – innan man börjar rekrytera. Att enbart anställa några kvinnor på en mansdominerad arbetsplats löser inte jämställdheten.
     
  7. Glöm inte: Håll ut – förändringsarbete tar tid.

Källa: Jämställdhetsmyndigheten/Sara Nilsson, senior utredare.

Text: Teres Hallman

Läs mer

Foto: Erik Abel

Mansdominerade Norra Skog följde tipsen och fick högre lönsamhet och bättre rekryteringar på köpet. Läs artikeln här.