Hoppa till huvudinnehåll
Jämställdhet

Är du årets IT-tjej?

Eller vet du någon annan som är Sveriges mest drivna, engagerade tjej som studerar data eller IT-relaterade ämnen på heltid? Då kan du nu nominera eller ansöka till Microsofts utmärkelse Årets IT-tjej.
Linnea Andersson Publicerad

Som IT-tjej blir du under ett års tid ambassadör för kvinnor som är intresserade av data- och IT-branschen. Vinnaren får tillfälle att besöka en rad evenemang och får en egen mentor på Microsoft.

Som Kollega skrivit tidigare är IT-branschen, trots sin relativt låga ålder, dålig när det kommer till jämställdhet. Kvinnorna lyser med sin frånvaro på såväl utbildningarna som ledande positioner.

Kriteriet för att få priset, förutom driv och engagemang, är att du har minst ett år kvar av heltidsstudier vid universitet, högskola eller YH-utbildning.

Priset delas ut för tolfte året i rad den 11 mars. Innan dess bjuds finalisterna in till ett evenemang i februari, med bland annat intervjuer och mingel. Nominering eller anmälan kan ske fram till 9 februari.

Tidigare vinnare:

2014 - Sofie Lindblom, Spotify

2013 - Cecilia Lindberg, Cisco

2012 - Ina Bäckström, Paradox studios

2011 - Katarina Larsson, Ericsson

2010 - Anne-Marie Liljekvist, Microsoft

2009 - Louisa Luciani Lysell, Google

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning
C&K 2-25

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Jämställdhet

7 sätt att öka jämställdheten

Ett lyckat jämställdhetsarbete leder till bättre rekryteringar och högre lönsamhet. Här är sju tips som får jämställdheten att blomstra på din arbetsplats.
Publicerad 15 maj 2025, kl 09:30
En nyckel för att lyckas skapa en jämställd arbetsplats är att jobba med normer och beteenden. Foto: Colourbox
  1. Börja prata om företagets jämställdhetsmål och gör en bedömning om det finns ojämställdhetsproblem på arbetsplatsen. Prioritera ett par av dessa problem och upprätta en plan för hur de ska åtgärdas. Följ upp arbetet för att säkerställa att förändring sker. Om inte, gör ett omtag.
     
  2. Granska de normer som finns på arbetsplatsen, och förändra om det behövs. Var aktiv och visa vilka beteenden som inte är önskvärda, säg ifrån.
     
  3. Bestäm vilka regler som gäller och hur ni som medarbetare är mot varandra. Föregå själv med gott exempel.
     
  4. Jämställdheten börjar med chefen. Satsa på att utbilda ledarna, normer och beteenden skapas uppifrån och går nedåt i organisationen. Chefer kan behöva hantera motstånd mot jämställdhetsarbetet. Det betyder att kunna kommunicera och motivera varför företaget arbetar med jämställdhet.
     
  5. Kommunicera er vision. Det går inte att bara tänka ut ändrade normer kring jämställdhet utan att kommunicera dem. Hitta informella ledare som är intresserade av jämställdhet.
     
  6. Ett företag som vill rekrytera mer jämställt måste börja med jämställdhetsarbetet och ändra normer kring jämställdhet internt i företaget – innan man börjar rekrytera. Att enbart anställa några kvinnor på en mansdominerad arbetsplats löser inte jämställdheten.
     
  7. Glöm inte: Håll ut – förändringsarbete tar tid.

Källa: Jämställdhetsmyndigheten/Sara Nilsson, senior utredare.

Text: Teres Hallman

Läs mer

Foto: Erik Abel

Mansdominerade Norra Skog följde tipsen och fick högre lönsamhet och bättre rekryteringar på köpet. Läs artikeln här.