Hoppa till huvudinnehåll
Internationellt

ITUC uppmärksammar strejkrätten

Den 10 december är, förutom att vara vigd åt Nobelfirande, den internationella dagen för mänskliga rättigheter. Dagen till ära har världsfacket ITUC valt att lyfta fram den internationella strejkrätten.
Linnea Andersson Publicerad 10 december 2014, kl 11:04
John Alexander Sahlin/TT
John Alexander Sahlin/TT

För 64 år sedan utsåg FN den 10 december till internationell dag för mänskliga rättigheter.

I ett uttalande framhåller den internationella fackliga samorganisationen ITUC strejkrätten som en viktig rättighet för arbetare världen över. Inte minst i länder där det sker inskränkningar i demokratin.

Oavsett om det har handlat om åtta timmars arbetsdag, rättvisa löner eller säkerhet och hälsa på jobbet, har strejkrätten under de senaste 100 åren lett till både social och ekonomisk utveckling för arbetstagare världen över.

I dag har i stort sett alla världens länder erkänt arbetares rätt att strejka och 90 länder har till och med skrivit in strejkrätten i sina konstitutioner.

Uttalandet från ITUC är en reaktion på att arbetsgivarsidan under de tre senaste ILO-konferenserna har kommit med invändningar mot strejkrätten.

ITUC

är världens största fackliga organisation med 175 miljoner medlemmar i 311 medlemsorganisationer och 155 olika länder. Organisationen bildades 2006 och dess främsta mål r att "främja och försvara arbetares rättigheter och intressen genom internationella samarbeten mellan fackföreningar, globala kampanjer och förespråkande inom de större globala institutionerna".

Linnea Andersson
[email protected]