Hoppa till huvudinnehåll
Internationellt

Svenska företag har beredskap i Ukraina

Ryska bomber föll under torsdagen över staden Ivano-Frankivsk i Ukraina, där Electrolux har en fabrik. Electrolux följer, liksom H&M och Scania som också har verksamhet i Ukraina, utvecklingen med oro.
Johanna Rovira Publicerad 25 februari 2022, kl 13:23
Electrolux huvudkontor i Stockholm, H&M:s logga, lastbil från Scania.
Svenska företagen Electrolux, H&M och Scania följer med oro utvecklingen i Ukraina där de har verksamhet. Foto: Henrik Montgomery/TT, Fredrik Sandberg/TT, Jonas Ekströmer/TT

Staden Ivano-Frankivsk ligger i västra Ukraina nära gränsen till Rumänien och Ungern. Enligt flera källor träffades stadens flygplats under torsdagen av en rysk missil.

Peter Ferm
Peter Ferm

– Produktionen på vår fabrik i staden ligger nere sedan tidigare på grund av brist på komponenter och vad vi vet är våra anställda oskadda. Företaget har haft säkerhetsrutiner igång i flera veckor och HR har rutiner för att hålla koll på alla anställda, säger Peter Ferm, ordförande för Unionenklubben på Electrolux i Sverige.

Peter Ferm sitter också med i Electrolux europeiska företagsråd som av en slump hade möte under gårdagen. Fokus låg på situationen i Ukraina.

Kievkontoret stängt

– Vi har även ett försäljningskontor i Kiev, men där jobbar alla hemifrån,delvis på grund av pandemin, men också av säkerhetsskäl, säger Peter Ferm.

Electrolux har sammanlagt närmare 400 platsanställda i Ukraina. Eftersom företaget haft en strikt resepolicy under pandemin finns inga Sverigeanställda i landet, vad Peter Ferm erfar. Han kan inte svara på om de ukrainska Electroluxanställda får lön som vanligt under krisen.

– Företaget brukar vara generöst i krissituationer.

Rädsla för ryska cyberattacker

– Vi har ett team som följer läget och beredskapen är så bra som den kan vara. Vi är konstant rädda för ryska cyberattacker och är även redo att snabbt koppla ner oss från nätet i Ukraina, säger Peter Ferm.

Peter Ferm räknar med att många anställda kommer att bli inkallade nu om striderna fortsätter. Under den väpnade konflikten i Ukraina 2014 kom önskemål från männen på fabriken att Electrolux skulle bidra med utrustning som kängor och kläder eftersom de ville ge sig in i striderna.

– Problemet är att vi också har många ukrainare i våra fabriker i närliggande länder, framför allt Polen. Även om de inte blir inkallade, finns risken att de rycker in frivilligt, säger han.

H&M stänger butiker

Klädföretaget H&M meddelade under torsdagen att det stängt ner nio butiker i Ukraina. Även H&M har ett europeiskt företagsråd, som krävt sin arbetsgivare på ytterligare svar om situationen i Ukraina.

– Vi har fått många frågor under gårdagen och vill veta hur det blir med lönen för de anställda i Ukraina under nedstängningen, säger Robin Olofsson, ordförande i H&M:s europeiska företagsråd samt för Unionenklubben på H&M:s huvudkontor i Sverige.

– Vi har också ställt frågan om hur det går för anställda med utlandstjänstgöring i Ukraina och om företaget kommer att erbjuda något annat stöd eller någon form av sociala insatser.

Scania fortsätter serva lastbilar

Scania har ingen tillverkning i Ukraina, men har cirka 180 anställda på plats, som arbetar med försäljning och verkstadsarbeten.

– Landschefen fattade beslut att åka hem till Sverige redan när UD gick ut med sina rekommendationer, men han leder arbetet på distans och har kontinuerlig kontakt med anställda i Ukraina, säger Erik Bratthall, presschef på Scania.

– Personalen är såklart jätteorolig och vi gör vårt yttersta för att värna deras säkerhet, bland annat funderar vi på att omlokalisera dem utanför Kiev. Men vi känner också ett stort ansvar mot samhället och kunderna, och eftersom vi servar lastbilar som behövs för att bland annat leverera livsmedel, så får vi hjälpa till så gott vi kan.

Europeiska företagsråd

Europeiska företagsråd, förkortade EWC (European Works Councils) ger anställda i företag som har verksamhet i flera länder rätt till inflytande om  beslut som berör och får konsekvenser för anställda över gränserna inom EU/EES. För att blida EWC behöver företaget ha fler än 1 000 anställda och minst 150 i två av länderna. 

Internationellt

Unionen stöttar finska storstrejken

Över 40 000 privatanställda tjänstemän är i strejk mot den finska regeringens begränsningar av strejkrätten. Nu går Unionens ordförande Peter Hellberg ut till stöd för de strejkande, i ett uttalande som Kollega tagit del av.
Noa Söderberg Publicerad 1 februari 2024, kl 14:08
Peter Hellberg, Unionen till vänster och till höger Finlands flagga.
Samtliga finska tjänstemän på SSAB, Stora Enso och många andra företag strejkar mot regeringen
– Finlands sak är vår, säger Unionens ordförande Peter Hellberg.
Foto: Peter Jönsson/Hasse Holmberg/TT.

Kort efter att den finska högerregeringen tillträdde aviserades förslag om stora förändringar av landets strejkrätt, löneförhandlingssystem och regler kring uppsägningar. Regeringen meddelade också att de vill genomföra nedskärningar och sänka ersättningarna i landets välfärdssystem.

Den finska fackföreningsrörelsen reagerade skarpt och har, enligt egen utsago, försökt få till förhandlingar med regeringen utan framgång. Därför har stora delar av fackföreningsrörelsen varslat om politisk strejk under torsdagen och fredagen. Delar av flygtrafiken, skolor, fabriker och restauranger står just nu still.

Unionens systerförbund Pro har tagit ut över 40 000 privatanställda tjänstemän i strejk. På arbetsplatser som ABB, SSAB, Stora Enso och Sandvik har samtliga tjänstemän lagt ned arbetet. Förbundet deltar också i en demonstration på Senatstorget i centrala Helsingfors under torsdagen.
 

Unionen till de strejkandes försvar

Nu rycker Unionens ordförande Peter Hellberg ut till de strejkandes försvar. I ett uttalande som Kollega tagit del av skriver han att konflikten ”har sin grund i en omfattande politisk inblandning i lönebildningen”. Han fortsätter:

”Att genom politiken kraftigt förändra spelplanen utan att samtal och förhandling sker, det skadar förutsättningarna för en väl fungerande arbetsmarknad. Det är en dålig politik för Finlands löntagare!”

Hellberg uttrycker också sitt explicita stöd till strejkerna, demonstrationerna och ”de fackförbund i Finland som arbetar stenhårt för en rättvis, trygg och inkluderande arbetsmarknad”. Rubriken på uttalandet lyder ”Finlands sak är vår”.

Demonstrationer i Finland

Andreas Mårtensson är ordförande i riksklubben på Boliden Minerals – ytterligare ett av de företag där finska tjänstemän är i strejk. Han berättar för Kollega att han varit i kontakt med sina finska kollegor genom företagets bolagsstyrelse och Europeiska arbetsråd (EWC). Enligt Mårtensson har arbetsgivaren uttryckt ”neutralitet” inför konflikten och den svenska klubben har därför beslutat att inte göra någon särskild stödaktion. Däremot säger Mårtensson att han själv stöttar sina finska kollegor.

– Vi har ju svårt att göra sympatiåtgärder eller så, säger han och fortsätter:

– Men vi står bakom dem och stödjer dem i deras strid.

Den finska tidningen Huvudstadsbladet rapporterar på torsdagseftermiddagen att demonstrationen i centrala Helsingfors har "stort deltagande och folkmassan bara växer".