Annons
Annons
 • Unionen fångade många av hockeyspelarnas önskningar i det nya avtalet. Tydligare regler kring utlåning till andra föreningar är ett exempel. Foto: Erland Segerstedt/TT

Hockeyspelare har fått nytt avtal

Publicerad 6 februari 2020, kl 16:16

Unionen har tecknat ett nytt avtal för hockeyspelare i SHL och Allsvenskan. Det innebär bland annat att utövarna får större inflytande över hur deras namn och bild får användas och att lägastalönerna höjs för nya spelare.

En återkommande fråga för hockeyspelarna har varit hur deras namn och bild används i olika sammanhang. Med det nya avtalet kan spelare neka till marknadsföringsuppdrag hos arbetsgivaren om varumärket står i strid med spelarens livsåskådning.

– Skriver du på ett kontrakt för en klubb har det tidigare varit fritt fram för dem att använda ditt namn och din bild hur de ville. De har inte behövt fråga, du fick ingen ersättning och du kunde inte säga nej. Tittar man på de största sponsorerna inom ligan så är det alkohol och spelbolag. Om du har en anhörig som är spelberoende  känns det inte så kul att vara ansiktet utåt för spelande, nu har vi gjort en skrivning där spelaren kan säga nej, säger Lukas Ringqvist, central ombudsman med ansvar över idrotten.

Läs mer: Stora löneskillnader i hockeyn

Det nya avtalet är ett tillsvidareavtal med en bilaga för dem som spelar som rookies, alltså nya spelare. I den finns minimilöner och bonusmöjligheter beroende på segrar, poäng och representation i landslaget. Bilagan har stått still i några år, men nu har parterna kommit överrens om att minimilönerna ska höjas med 1 500 kronor i månaden varje år.

– En annan viktig del är att vi tidigare har haft spelare som varit med i en klubb, men inte kommit upp i de minuter som behövs för att få någon ersättning. Med det nya avtalet har vi fått igenom en modest ersättning även för de spelare som får lite speltid.

Läs mer: Fackliga framgångar för idrotten

En av de viktigaste frågorna för hockeyspelare rör utlåning till andra föreningar. Om du har ett kontrakt, men inte platsar, hävdar arbetsgivaren att du har en anställningsskyldighet inom föreningen. Det skulle i såfall kunna innebära att du får packa väskan och flytta dit klubben tycker att du ska spela.

– Nu har vi fått ett tydliggörande vad gäller utlåning. Kommer man överrens är det inga konstigheter men säger spelaren att han inte har möjlighet att flytta mellan två orter så ska man ha möjlighet att säga nej.

Parterrna har även kommit överrens om att ha en central samverkansgrupp där man exempelvis kommer att diskutera kommande säsong, utveckling av klubbens verksamhet, utvärdera spelarnas säkerhet och nya regeltolkningar inom sporten.

Vid upprepade skador har många spelare utförsäkrats, därför har parterna också kommit överrens om att tillsätta en arbetsgrupp för att se över om möjligheten att utöka antalet dagar med sjuklön, och om det finns möjlighet för spelarna att få någon ersättning vid en utförsäkring.

Proffsligorna

Svenska hockeyligan, officiellt SHL (tidigare Elitserien i ishockey), är den högsta nivån i ishockeyns seriespel för herrar i Sverige. Serien består sedan 2015 av fjorton lag.

Hockeyallsvenskan är den näst högsta nivån för seriespel, efter SHL. Även här är det 14 lag som gör upp om guldet.

 

 

 • Läs även...

  Unionen kräver Apotea på flera hundra tusen kronor

  Arbetsvillkoren för de anställda på Apotea är satta under lupp. Nu har företaget stämts av Unionen som hävdar att företaget betalat ut fel ersättning till anställda.

 • Läs även...

  Replik: Unionen missar bollen

  Att kategoriskt säga nej till att se över Märket är anmärkningsvärt. Och att hänvisa till lönekartläggningar som bevis på att man jobbar för jämställdhet är ett spel för galleriet – många företag gör dem inte, skriver Unionenmedlemmen Susanne Persson.

 • Läs även...

  Förlaget: Tecknaren ställde orimliga krav

  Enligt Anneli Tisell, grundaren till Babblarna, ville förlaget aldrig att tvisten skulle gå till AD. Men illustratören valde att ställa orimliga krav och att sabotera för förlaget, anser hon.

 • Läs även...

  Unionen larmar om arbetsmiljön i Brynäs

  Det är stora brister i arbetsmiljön i Brynäs IF. Nu vädjar Unionen till ishockeyföreningens nya styrelse att ta tag i problemen: "Det är skrämmande hur personalen mår", säger Unionens ombudsman Annelie Giselson.

 • Läs även...

  Hockeydamerna får kollektivavtal

  Alla spelare i högsta ligan kommer från och med oktober att kunna få ersättning om de skadar sig på isen. Damhockeyn har fått ett historiskt kollektivavtal på plats.

 • Läs även...

  Fackliga framgångar för idrotten

  Idrotten är på frammarsch när det gäller fackliga framgångar. Senast i raden är damkronorna, där Sico förhandlat fram ett landslagsavtal, som reglerar ersättningar och försäkringar under landslagsspel.

 • Läs även...

  ”Det är en riktig pisslön”

  I callcenterbranschen tjänar anställda hälften så mycket som en genomsnittlig medlem i Unionen. Även trotjänare och de som presterar på topp har låga löner. Nu vill till och med arbetsgivarna se en ny lönemodell.

 • Läs även...

  Debatt: Du är rättslös utan facket

  Om du inte är med i facket står du i princip rättslös när det krisar på jobbet. Väljer du att stämma företaget på egen hand kan notan bli hundratusentals kronor i rättegångskostnader vid en förlust, skriver unionenmedlemmen Staffan Marklund.

 • Läs även...

  Debatt: Ge egenföretagare samma chans

  Egenföretagare har samma behov som andra grupper på arbetsmarknaden men ges inte samma förutsättningar, skriver Hans Björkman, ordförande för Unionens egenföretagare i Stockholm.