Hoppa till huvudinnehåll
Avtal

Hockeyspelare har fått nytt avtal

Unionen har tecknat ett nytt avtal för hockeyspelare i SHL och Allsvenskan. Det innebär bland annat att utövarna får större inflytande över hur deras namn och bild får användas och att lägastalönerna höjs för nya spelare.
Lina Björk Publicerad 6 februari 2020, kl 16:16
Erland Segerstedt/TT
Unionen fångade många av hockeyspelarnas önskningar i det nya avtalet. Tydligare regler kring utlåning till andra föreningar är ett exempel. Erland Segerstedt/TT

En återkommande fråga för hockeyspelarna har varit hur deras namn och bild används i olika sammanhang. Med det nya avtalet kan spelare neka till marknadsföringsuppdrag hos arbetsgivaren om varumärket står i strid med spelarens livsåskådning.

– Skriver du på ett kontrakt för en klubb har det tidigare varit fritt fram för dem att använda ditt namn och din bild hur de ville. De har inte behövt fråga, du fick ingen ersättning och du kunde inte säga nej. Tittar man på de största sponsorerna inom ligan så är det alkohol och spelbolag. Om du har en anhörig som är spelberoende  känns det inte så kul att vara ansiktet utåt för spelande, nu har vi gjort en skrivning där spelaren kan säga nej, säger Lukas Ringqvist, central ombudsman med ansvar över idrotten.

Läs mer: Stora löneskillnader i hockeyn

Det nya avtalet är ett tillsvidareavtal med en bilaga för dem som spelar som rookies, alltså nya spelare. I den finns minimilöner och bonusmöjligheter beroende på segrar, poäng och representation i landslaget. Bilagan har stått still i några år, men nu har parterna kommit överrens om att minimilönerna ska höjas med 1 500 kronor i månaden varje år.

– En annan viktig del är att vi tidigare har haft spelare som varit med i en klubb, men inte kommit upp i de minuter som behövs för att få någon ersättning. Med det nya avtalet har vi fått igenom en modest ersättning även för de spelare som får lite speltid.

Läs mer: Fackliga framgångar för idrotten

En av de viktigaste frågorna för hockeyspelare rör utlåning till andra föreningar. Om du har ett kontrakt, men inte platsar, hävdar arbetsgivaren att du har en anställningsskyldighet inom föreningen. Det skulle i såfall kunna innebära att du får packa väskan och flytta dit klubben tycker att du ska spela.

– Nu har vi fått ett tydliggörande vad gäller utlåning. Kommer man överrens är det inga konstigheter men säger spelaren att han inte har möjlighet att flytta mellan två orter så ska man ha möjlighet att säga nej.

Parterrna har även kommit överrens om att ha en central samverkansgrupp där man exempelvis kommer att diskutera kommande säsong, utveckling av klubbens verksamhet, utvärdera spelarnas säkerhet och nya regeltolkningar inom sporten.

Vid upprepade skador har många spelare utförsäkrats, därför har parterna också kommit överrens om att tillsätta en arbetsgrupp för att se över om möjligheten att utöka antalet dagar med sjuklön, och om det finns möjlighet för spelarna att få någon ersättning vid en utförsäkring.

Proffsligorna

Svenska hockeyligan, officiellt SHL (tidigare Elitserien i ishockey), är den högsta nivån i ishockeyns seriespel för herrar i Sverige. Serien består sedan 2015 av fjorton lag.

Hockeyallsvenskan är den näst högsta nivån för seriespel, efter SHL. Även här är det 14 lag som gör upp om guldet.

 

 

Avtal

Unionen stämmer Folkuniversitetet i AD

Unionen stämmer Folkuniversitet efter att 18 medlemmar som jobbar som coacher och yrkesvägledare omfattats av Sveriges Lärares kollektivavtal för cirkelledare. Ett brott mot avtalet, menar Unionen, som vill att Arbetsdomstolen reder ut vad som gäller.
Linnea Andersson Publicerad 31 augusti 2023, kl 11:33
Skylt med texten Folkuniversitetet.
Unionen stämmer Folkuniversitet för vad man menar är ett avtalsbrott. Foto: Linnea Andersson.

Folkuniversitetet har kollektivavtal med både fackförbunden Unionen och Sveriges Lärare. Sedan en längre tid tillbaka har 18 Unionenmedlemmar – i stället för att omfattas av sitt fackförbunds kollektivavtal – gått på lärarnas cirkelledaravtal.

– Vi menar att det är fel att arbetsgivaren har tillämpat Sveriges Lärares avtal och att det i stället är vårt kollektivavtal inom civilsamhället som ska tillämpas, säger Carl Siljehamre, en av två förbundsjurister på Unionen som driver målet i AD.

Vill inte kommentera

Enligt Siljehamre menar Folkuniversitet å sin sida att Cirkelledaravtalet visst kan tillämpas även på coacher och yrkesvägledare och att man inte gjort sig skyldig till kollektivavtalsbrott.

Unionen kräver att Folkuniversitetet både ska betala skadestånd på 100 000 kronor till förbundet för brott mot kollektivavtalet och skadestånd till de 18 medlemmarna på 40 000 kronor vardera. Medlemmarna har, enligt Unionen, inte förlorat någon lön, däremot har de bland annat gått miste om pensionsinbetalningar till deltidspension på 1,2 procent.

Kollega har sökt Folkuniversitetet för en kommentar som hänvisat vidare till sin arbetsgivarorganisation Fremia. Fremia vill i sin tur inte lämna någon kommentar med hänvisning till att de ännu inte kommit med svaromål i ärendet.

Gränsdragning

På arbetsplatser där det jobbar flera yrkesgrupper finns i vissa fall gränsdragningar mellan facken för att det ska bli tydligt vilket fackförbund en anställd kan vara medlem i och vilket kollektivavtal som ska gälla. En sådan gränsdragning finns till exempel mellan Unionen och IF Metall för tjänstemän respektive arbetare.

Mellan Unionen och Sveriges Lärare finns inget sådant på förhand bindande gränsdragningsavtal.

Folkuniversitetet

Folkuniversitetet är ett studieförbund som bedriver folkbildning och vuxenutbildning på ett 100-tal orter i Sverige och utomlands.