Hoppa till huvudinnehåll
Hälsa

Stillasittande ökar cancerrisk

Risken att drabbas av tarm- och livmodercancer ökar ju fler timmar man sitter ner per dag. Det skriver Upsala Nya Tidning och hänvisar till den hittills största studien på sambandet mellan inaktivitet och cancer.
Linnea Andersson Publicerad 25 augusti 2014, kl 11:27
Två röda Bonde-stolar designade av Carl Malmsten.
Att slå sig ner på en stol är något man bör göra då och då, men inte hela tiden! Stillasittande kan leda till cancer, enligt ny forskning. Även om det är på fina stolar. Här Carl Malmstens Bonde från 1947. Foto: Staffan Löwstedt/TT

Som Kollega skrivit tidigare finns det flera hälsorisker med ett alltför stillasittande liv. Förutom ökad risk för sjukdomar leder sittandet till problem och värk i rygg och nacke.

Nu visar en undersökning av inaktivitet och cancer att det dessutom leder till en ökad risk för tarm- och livmodercancer. Forskarna menar att två timmars ökning av det dagliga stillasittandet ökar risken att drabbas av de två cancertyperna med uppemot tio procent.

En förklaring kan enligt studien vara att inaktivitet påverkar halterna av vissa hormoner, vitaminer och inflammationsämnen som bidrar till cancer.

Kollegas läsarundersökning visar att 70 procent sitter still under mer än halva dagen.

Det bästa sättet att undvika cancer är enligt cancerforskaren Christel Häggström att låta bli cigaretterna och att hålla en bra BMI-nivå, vilket bland annat kan göras genom att undvika att sitta alltför länge.

- Om man är mer stillasittande så är det större risk att man också samlar på sig mer blodsocker och blodfetter i kroppen och då också större sannolikhet att få inflammationer och cancer, säger Christel Häggström, vid Umeå universitet, till TT.

Samband mellan inaktivitet och cancer

Forskarnas slutsatser bygger på analyser av 43 studier där sammanlagt mer än fyra miljoner deltagare runt om i världen ingår. Studien publicerades i den amerikanska tidsskriften Journal of the National Cancer Institute.

Linnea Andersson
Linnea Andersson
[email protected]