Hoppa till huvudinnehåll
Hälsa

Stillasittande ökar cancerrisk

Risken att drabbas av tarm- och livmodercancer ökar ju fler timmar man sitter ner per dag. Det skriver Upsala Nya Tidning och hänvisar till den hittills största studien på sambandet mellan inaktivitet och cancer.
Linnea Andersson Publicerad 25 augusti 2014, kl 11:27
Två röda Bonde-stolar designade av Carl Malmsten.
Att slå sig ner på en stol är något man bör göra då och då, men inte hela tiden! Stillasittande kan leda till cancer, enligt ny forskning. Även om det är på fina stolar. Här Carl Malmstens Bonde från 1947. Foto: Staffan Löwstedt/TT

Som Kollega skrivit tidigare finns det flera hälsorisker med ett alltför stillasittande liv. Förutom ökad risk för sjukdomar leder sittandet till problem och värk i rygg och nacke.

Nu visar en undersökning av inaktivitet och cancer att det dessutom leder till en ökad risk för tarm- och livmodercancer. Forskarna menar att två timmars ökning av det dagliga stillasittandet ökar risken att drabbas av de två cancertyperna med uppemot tio procent.

En förklaring kan enligt studien vara att inaktivitet påverkar halterna av vissa hormoner, vitaminer och inflammationsämnen som bidrar till cancer.

Kollegas läsarundersökning visar att 70 procent sitter still under mer än halva dagen.

Det bästa sättet att undvika cancer är enligt cancerforskaren Christel Häggström att låta bli cigaretterna och att hålla en bra BMI-nivå, vilket bland annat kan göras genom att undvika att sitta alltför länge.

- Om man är mer stillasittande så är det större risk att man också samlar på sig mer blodsocker och blodfetter i kroppen och då också större sannolikhet att få inflammationer och cancer, säger Christel Häggström, vid Umeå universitet, till TT.

Samband mellan inaktivitet och cancer

Forskarnas slutsatser bygger på analyser av 43 studier där sammanlagt mer än fyra miljoner deltagare runt om i världen ingår. Studien publicerades i den amerikanska tidsskriften Journal of the National Cancer Institute.

Hälsa

Sopa banan med kollegorna

Europamästerskapen i curling avgörs i skotska Aberdeen nu i dagarna. Läs om sporten som fick lag Edin och lag Wranå att sopa fram segrar. Och som passar för gammal som ung.
Lina Björk Publicerad 24 november 2023, kl 06:05
Curlingklot på en nyspolad is.
Curling sägs innehålla allt: åldersoberoende, gemenskap, individanpassad motion, taktik, strategi och känsla. Foto: Colourbox.

Svenska Curlingförbundet bildades 1916, men då hade sporten redan 70 år på nacken. Från norr till söder finns ett helt gäng klubbar för den som är sugen på att utöva den idrott som, enligt generalsekreteraren Sara Carlsson, har ”allt”.

Sara Carlsson
Sara Carlsson

– Det är mycket gemenskap, spel över generationsgränser, lagom med motion för den som är ovan och hård träning för den som vill satsa. Du kan lägga dig helt på den nivå som passar dig, säger hon.

Och vill man bli bra så finns det många förebilder i landet. På herrsidan har lag Edin kammat hem flertalet medaljer, på damsidan känner de flesta till lag Norberg och Hasselborg. Klubbarna har också lite draghjälp av de svenska framgångarna.

– Vi märker att intresset ökar efter till exempel en olympiad. Det är roligt eftersom vi haft det kämpigt de senaste åren, framför allt under pandemin, säger Sara Carlsson.

Kommunikation är ett måste

I en curlingmatch är inget slag det andra likt och förutsättningarna förändras ständigt. Att tänka taktik och fler steg framåt är därför ett måste, egenskaper som är bra att öva på om du vill klättra i seriesystemet.

– Du behöver kunna kommunicera. I ett lag är man fyra personer och den som spelar stenen har ansvar för den i några sekunder, sedan tar nästa över. Det är hög precision så det gäller att hålla nerverna i styr.

Många varianter

För den som vill testa på sporten finns flera varianter att välja mellan: Figurspel för singelspelare, den mest traditionella med fyra spelare, mixade lag eller stickcurling, där du i stället för att glida fram på knä, använder en pinne för att fösa fram stenen.

– Träningen går att anpassa helt efter hur din kropp mår. Vill du ha mycket träning kan du lära dig att sopa hårt, om du vill undvika belastning så tar du det lugnare. Du kan komma ensam eller som lag, det finns alltid någon att spela med. Och som motionärspelare behöver du inte tänka på material, bara klä dig för vinterväder.

Hur hjälper curling dig att bli en bättre chef?

Klas Holmesson, produktionschef i bergmaterialindustrin, Skanska.

Klas Holmesson

- Jag leder mitt lag i curlingen och då handlar det mycket om att få de andra spelarna att prestera sitt bästa. Likadant är det egentligen på jobbet. Seden är det ett skönt sätt att koppla av. 
Det är inte lika hetsigt tävlingsmoment som i andra sporter och du kan spela långt upp i åldern.

 

 

 

Karin Lindmark, enhetschef Örnäsets hälsocentral:

Karin Lindmark

- I curling behöver man se enskilda personers behov och svårigheter för att kunna stötta på rätt sätt. På träningar försöker vi ge varandra feedback löpande. I lagspel gäller det även att känna sina medspelare och försöka ge dem rätt uppgift, om passar deras kapacitet. Jag spelar skip i vårt lag och då är det min primära uppgift att ha en tanke om strategi och kommunicera den inom laget så alla vet vad vi ska göra och vad det ska syfta till.

 

 

Jan Österberg, försäljningschef Ahlsell: 

Jan Österberg

- Det är ett lagspel och i curling, liksom i chefsrollen, handlar det om att få ihop sitt team och dra åt samma håll. 

I den här sporten måste man också fördela uppgifterna på ett strategiskt sätt, på samma sätt som i arbetslivet. 
För mig är curling en komplett sport för den innehåller allt: taktik, känsla, strategi och träning.

Curling - Hur gör man?

  • Ett curlinglag består oftast av fyra spelare som kallas etta, tvåa, trea och fyra. En av dem, oftast fyran, kallas för skip och leder laget och bestämmer taktik.
  • Medan en dirigerar spelet, sopar två andra isen för att få stenen i rätt riktning. I varje omgång spelar man om åtta poäng.
  • En normalmatch går i åtta till tio omgångar och tar cirka två timmar.