Hoppa till huvudinnehåll
Hälsa

Sjukdom och sportlov syns i statistiken

När sjukskrivningstalen ökar är det många som söker svar på sjukdomsrelaterade frågor på internet. Artiklar om feber, huskurer mot magsjuka och vad som gäller för vabb och vobb har under de senaste veckorna klättrat upp i statistiken över vad som är mest läst på Kollega.se just nu.
Linnea Andersson Publicerad
Gorm Kallestad / Scanpix
Vi söker ofta svar på våra frågor på nätet. Inte minst när vi blir sjuka och är i desperat behov av huskurer. Gorm Kallestad / Scanpix

Sjukskrivningstalen stiger i februari, som fått öknamnet vabruari. Sjukskrivningarna ökar inte minst när det är sportlovstider.

Visste du att du kan vabba barn trots att de fyllt tolv år

Att vobba, det vill säga att jobba hemifrån samtidigt som du är hemma för vård av sjukt barn, upplevs både som ett krav och en möjlighet. Det visar en undersökning från Unionen. För att se till att man som förälder inte glömmer bort sitt sjuka barn när man vobbar har Unionen tagit fram verktyget Vobbomatic.

Vet du vad som gäller när du blir sjuk? Här reder vi ut när arbetsgivaren har rätt att begära sjukintyg.

Lider du av migrän eller någon annan återkommande åkomma? Då kan du ansöka om ett särskilt högriskskydd hos Försäkringskassan för att slippa karensdagar.

Vad är vitsen med feber och är det verkligen bra att ta febernedsättande? Dr. Per Knutson svarar på alla tänkbara frågor om feber.

Risken att drabbas av vinterkräksjuka är som störst i februari och mars. Skulle olyckan vara framme kan du få hjälp av Kollegaläsarnas bästa huskurer mot magsjuka. Efter en magsjuka kan det vara bra att mjukstarta tarmarna med mat som är snäll mot magen. Här är recepten.

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Hälsa

Ny forskning: automatkaffe är onyttigt

Brukar du svära över blaskigt automatkaffe? Nu får du en till anledning: det är onyttigare än kaffet du brygger hemma. Det visar en ny studie.
Noa Söderberg Publicerad 31 mars 2025, kl 06:00
Studie från Uppsala universitet: Automatkaffe kan påverka blodfetter och öka risken för hjärt-kärlsjukdom.
Studie från Uppsala universitet: Automatkaffe kan påverka blodfetter och öka risken för hjärt-kärlsjukdom. Foto: Jessica Gow/TT.

Forskarna har jämfört automatkaffe med sådant som bryggts i perkolator, espressomaskin, kaffepress, vanlig hemmabryggare och på spisen. Resultatet: maskinerna vi har på jobbet ger kaffe som är sämre för kroppens kolesterolvärden.

– Med tanke på hur mycket kaffe som dricks på svenska arbetsplatser ville vi ta reda på hur halten av kolesterolhöjande ämnen ser ut i det kaffet. Vi har undersökt fjorton maskiner och kunde se att halterna är mycket högre än i vanligt bryggkaffe, säger David Iggman, docent och forskare vid Institutionen för folkhälso- och vårdvetenskap vid Uppsala universitet, i ett pressmeddelande.

Filtret avgör hur nyttigt kaffet är

Det rör sig om ämnena cafestol och kahweol, som är naturligt förekommande i kaffe oavsett bryggmetod. Men halterna är alltså mycket högre i automatkaffe än exempelvis bryggkaffe, eftersom ett kaffefilter fångar upp ämnena.

Sedan tidigare är det känt att kokkaffe innehåller höga halter av de kolesterolhöjande ämnena. Därför har de nordiska länderna näringslivsrekommendationer om att dra ner på, eller helt utesluta, kokkaffe.

Automatkaffe kan påverka blodfetter

Forskarna har åkt till olika arbetsplatser och testat totalt fjorton kaffeautomater. Mätvärdena skilde sig åt beroende på modell och testtillfälle. Den vanligaste typen av automat är också den som ger högst nivå av kolesterolhöjande ämnen, enligt forskarna.

Espressokaffe innehöll också höga halter av ämnena vid vissa provtillfällen, men svaren skilde sig kraftigt åt.

– Större delen av kaffeproverna innehöll nivåer som kan tänkas påverka kaffedrickarnas blodfetter och framtida risk för hjärt-kärlsjukdom. För storkonsumenter som dricker kaffe varje dag, är det tydligt att bryggkaffe eller annat välfiltrerat kaffe är att föredra, säger David Iggman.

Samtidigt betonar han att det krävs en kontrollerad studie för att ta reda på exakt hur en människas blodfetter påverkas av att dricka just automatkaffe.