Hoppa till huvudinnehåll
Hälsa

Så vaccinerade är olika yrkesgrupper

Andelen vaccinerade mot covid-19 skiljer sig stort mellan olika yrkesgrupper. Bland exempelvis telefonförsäljare är vaccinationsgraden – 65 procent – klart under medianyrket.
Oscar Broström Publicerad
Skylt där det står "Drop-in vaccination covid 19"
Så många har vaccinerat sig i olika yrkesgrupper. Foto: Anders Wiklund/ TT

Det är Centrum för arbets- och miljömedicin, Camm, som undersökt hur andelen covid-19-vaccinerade ser ut mellan olika yrkesgrupper, samt skillnaderna mellan kvinnor och män i dessa yrkesgrupper. Siffrorna kommer från arbetande i region Stockholm.

I medianyrket – vilket betyder att hälften av yrkena låg under och hälften över – var vaccinationstäckningen 78 procent bland män och 82 procent bland kvinnor.

Camms resultat visar att vaccinationstäckningen överlag är högre bland högre tjänstemän än arbetaryrken med låga kvalifikationskrav. Studien visar också att det finns ett samband mellan i vaccinationstäckning i olika yrken och socioekonomiska faktorer, såsom födelseland och inkomst.

– Våra analyser har inte syftat till att ge en förklaring skillnaderna i vaccinationstäckning, utan till att identifiera grupper där det kan finnas behov av särskilda insatser. Det finns länder som involverat arbetsplatserna i sin vaccinationsstrategi. Våra resultat ger ett underlag för att diskutera om vi också bör göra det och hur det i så fall skall genomföras, säger Maria Albin, professor i arbets- och miljömedicin på Camm, i ett pressmeddelande.

Kollega har tittat närmare för siffrorna i några av Unionens medlemsgrupper och generellt sett är vaccinationsgraden hög. Bland exempelvis controllers har både män och kvinnor en vaccinationstäckning på 84 procent.

Bland yrkesgrupper som sticker ut åt det lägre hållet lyfter Camm bland annat fram apotekstekniker. Där har 72,7 procent av männen och 60,9 procent av kvinnorna tagit två vaccindoser. Den största skillnaden mellan män och kvinnor bland de yrkesgrupper Kollega tittat på finns bland kabinpersonalen. Där har 86,7 procent av männen vaccinerat sig, men endast 68,9 procent av kvinnorna.

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Hälsa

Ny forskning: automatkaffe är onyttigt

Brukar du svära över blaskigt automatkaffe? Nu får du en till anledning: det är onyttigare än kaffet du brygger hemma. Det visar en ny studie.
Noa Söderberg Publicerad 31 mars 2025, kl 06:00
Studie från Uppsala universitet: Automatkaffe kan påverka blodfetter och öka risken för hjärt-kärlsjukdom.
Studie från Uppsala universitet: Automatkaffe kan påverka blodfetter och öka risken för hjärt-kärlsjukdom. Foto: Jessica Gow/TT.

Forskarna har jämfört automatkaffe med sådant som bryggts i perkolator, espressomaskin, kaffepress, vanlig hemmabryggare och på spisen. Resultatet: maskinerna vi har på jobbet ger kaffe som är sämre för kroppens kolesterolvärden.

– Med tanke på hur mycket kaffe som dricks på svenska arbetsplatser ville vi ta reda på hur halten av kolesterolhöjande ämnen ser ut i det kaffet. Vi har undersökt fjorton maskiner och kunde se att halterna är mycket högre än i vanligt bryggkaffe, säger David Iggman, docent och forskare vid Institutionen för folkhälso- och vårdvetenskap vid Uppsala universitet, i ett pressmeddelande.

Filtret avgör hur nyttigt kaffet är

Det rör sig om ämnena cafestol och kahweol, som är naturligt förekommande i kaffe oavsett bryggmetod. Men halterna är alltså mycket högre i automatkaffe än exempelvis bryggkaffe, eftersom ett kaffefilter fångar upp ämnena.

Sedan tidigare är det känt att kokkaffe innehåller höga halter av de kolesterolhöjande ämnena. Därför har de nordiska länderna näringslivsrekommendationer om att dra ner på, eller helt utesluta, kokkaffe.

Automatkaffe kan påverka blodfetter

Forskarna har åkt till olika arbetsplatser och testat totalt fjorton kaffeautomater. Mätvärdena skilde sig åt beroende på modell och testtillfälle. Den vanligaste typen av automat är också den som ger högst nivå av kolesterolhöjande ämnen, enligt forskarna.

Espressokaffe innehöll också höga halter av ämnena vid vissa provtillfällen, men svaren skilde sig kraftigt åt.

– Större delen av kaffeproverna innehöll nivåer som kan tänkas påverka kaffedrickarnas blodfetter och framtida risk för hjärt-kärlsjukdom. För storkonsumenter som dricker kaffe varje dag, är det tydligt att bryggkaffe eller annat välfiltrerat kaffe är att föredra, säger David Iggman.

Samtidigt betonar han att det krävs en kontrollerad studie för att ta reda på exakt hur en människas blodfetter påverkas av att dricka just automatkaffe.