Hoppa till huvudinnehåll
Hälsa

Reclaima nyårslöftet!

Har du redan brutit nyårslöftet? Det gör ingenting. Vi hjälper dig att hitta tillbaka till vägen mot en bättre ekonomi, hälsa, kondition. Och hur du maxar ledigheten.
Gabriella Westberg Publicerad
TT Bild
Nyår över Stockholm TT Bild

1. Vi närmar oss slutet av januari. Är du redan så utmattad av jobbet och andra måsten att du inte orkar göra annat än ligga i tv-soffan på kvällarna? Olof Röhlander är "mental tränare", här får du hans bästa råd för hur du tar dig över trösklarna.

2. Ta det lugnt! Mjukstarta beach 2014. Men håll fast vid dina mål och se till att få in lite vardagsmotion - till och från jobbet, till exempel.

- Den bästa motionen är den som blir av. Istället för att köpa ett dyrt gymkort som du inte kommer att använda, fundera på hur du kan säkerställa en motion du använder i vardagen, säger Dan Hansson, docent i folkhälsovetenskap. Läs mer om hur du kommer igång här.

3. Motion är viktigt, men kanske vill du också visa att du hänger med? Då ska du läsa prognosen för träningstrenderna 2014.

4. Lönen är slut och kreditkorten är belastade till max efter jul och nyår. Det är lätt att deppa ihop i januari. Gör inte det! Ingela Gabrielsson, privatekonom på Nordea, ger här sina bästa tips på hur du kommer igång med att spara.

5. Vi är vad vi äter, sägs det. Efter helgernas frossande är det dags att ta itu med matintaget igen. Om inte för formens skull - så för plånbokens. Men billig mat behöver inte alls vara tråkig - här får du Kollegas bästa tips på bra, god och billig mat!

6. Ja, ja, alla goda råd om hur man blir en bättre människa är nog bra, men vad du egentligen behöver är kanske ännu mer ledigt? Vi har närskådat kalendern för 2014 - så här får du ut mesta möjliga ledighet under året som kommer.

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Hälsa

Ny forskning: automatkaffe är onyttigt

Brukar du svära över blaskigt automatkaffe? Nu får du en till anledning: det är onyttigare än kaffet du brygger hemma. Det visar en ny studie.
Noa Söderberg Publicerad 31 mars 2025, kl 06:00
Studie från Uppsala universitet: Automatkaffe kan påverka blodfetter och öka risken för hjärt-kärlsjukdom.
Studie från Uppsala universitet: Automatkaffe kan påverka blodfetter och öka risken för hjärt-kärlsjukdom. Foto: Jessica Gow/TT.

Forskarna har jämfört automatkaffe med sådant som bryggts i perkolator, espressomaskin, kaffepress, vanlig hemmabryggare och på spisen. Resultatet: maskinerna vi har på jobbet ger kaffe som är sämre för kroppens kolesterolvärden.

– Med tanke på hur mycket kaffe som dricks på svenska arbetsplatser ville vi ta reda på hur halten av kolesterolhöjande ämnen ser ut i det kaffet. Vi har undersökt fjorton maskiner och kunde se att halterna är mycket högre än i vanligt bryggkaffe, säger David Iggman, docent och forskare vid Institutionen för folkhälso- och vårdvetenskap vid Uppsala universitet, i ett pressmeddelande.

Filtret avgör hur nyttigt kaffet är

Det rör sig om ämnena cafestol och kahweol, som är naturligt förekommande i kaffe oavsett bryggmetod. Men halterna är alltså mycket högre i automatkaffe än exempelvis bryggkaffe, eftersom ett kaffefilter fångar upp ämnena.

Sedan tidigare är det känt att kokkaffe innehåller höga halter av de kolesterolhöjande ämnena. Därför har de nordiska länderna näringslivsrekommendationer om att dra ner på, eller helt utesluta, kokkaffe.

Automatkaffe kan påverka blodfetter

Forskarna har åkt till olika arbetsplatser och testat totalt fjorton kaffeautomater. Mätvärdena skilde sig åt beroende på modell och testtillfälle. Den vanligaste typen av automat är också den som ger högst nivå av kolesterolhöjande ämnen, enligt forskarna.

Espressokaffe innehöll också höga halter av ämnena vid vissa provtillfällen, men svaren skilde sig kraftigt åt.

– Större delen av kaffeproverna innehöll nivåer som kan tänkas påverka kaffedrickarnas blodfetter och framtida risk för hjärt-kärlsjukdom. För storkonsumenter som dricker kaffe varje dag, är det tydligt att bryggkaffe eller annat välfiltrerat kaffe är att föredra, säger David Iggman.

Samtidigt betonar han att det krävs en kontrollerad studie för att ta reda på exakt hur en människas blodfetter påverkas av att dricka just automatkaffe.