Hoppa till huvudinnehåll
Hälsa

Människor med hög IQ

Två procent av jordens befolkning har 131 eller mer i IQ. De kan, om de vill, vara med i Mensa som har 100 000 medlemmar runt om i världen. I Mensa Sverige finns cirka 3 500 medlemmar i åldrarna 7 till 81 år.
Eva Karlsson Publicerad 2 februari 2011, kl 14:26
Bild på figurer från IQ-test.

Fredrik Kjällander, pressansvarig på Mensa Sverige, säger att det som kännetecknar en person med IQ över 130 är att han eller hon är mer intelligent än de flesta. När det gäller andra egenskaper finns inga klara besked.

Hur kom du på att du var ovanligt smart?
– Jag har alltid känt att jag har haft lätt för att lära mig saker och att förstå samband. Tyvärr innebar detta att jag redan i lågstadiet tappade motivationen för skolan och ägnade lika mycket tid åt att driva lärarna till vansinne som att prestera i skolarbetet. Som tur var fanns högskoleprovet (fick 2,0) som öppnade dörren till universitetet. Det gjorde mig även nyfiken på att testa min IQ.

Vad har du för yrke?
– Jag är civilekonom och jobbar som vd.

Har man kapacitet att arbeta och plugga mer än andra? Personer som till exempel studerar till jurist och ekonom samtidigt, kan man utgå från att de har hög IQ?
– Hög IQ kan väl ses som en form av potential för hög studiekapacitet. Men det räcker inte med att ha kapaciteten - man måste ju göra själva jobbet också, vilket är en helt annan sak. Att läsa dubbelt anser jag handlar mer om tidsprioritering och ett gott sittfläsk än hög IQ.

Ni får varje år tar emot hundratals mejl från oroliga föräldrar till barn som har extremt lätt för sig men som inte trivs i skolan.
– Man hör ofta från skolans håll att "de begåvade klarar sig alltid", som svar på att de begåvade barnen i klassen försummas när det gäller fördelningen av lärarresurserna. Sanningen är att begåvade barn i dag ofta blir understimulerade i skolan och rent av hindrade i sin utveckling.

– Bortsett från att de inte får vad de har rätt till påverkas Sveriges konkurrenskraft negativt, då det är dessa barn som väntas stå för Sveriges innovationskraft och ledarskap när de växer upp. Mensa Sverige har därför startat ett speciellt program GCP, Gifted Children Programme, för att stödja föräldrar till begåvade barn.  

På er hemsida står att man måste var 18 år för att göra IQ-testet.  
– Mensa har valt att använda en 18-årsgräns för de tester som vi ansvarar för. Yngre medlemmar har testat sig hos en extern psykolog.

Vad finns det för fördelar i vardagen med att ha hög IQ? Finns det nackdelar
– Det är mest fördelar. Man har ju lättare att sätta sig in i en problemställning och förhoppningsvis även att komma fram till hur man löser problemet.

Ger hög IQ självförtroende?
– Att vara avvikande från medel i någon form kan i sig vara en grund för ett utanförskap, speciellt i unga år. Men vad gäller vuxna är min personliga uppfattning att hög intelligens påverkar självförtroendet positivt. Samtidigt är många med hög IQ orimligt självkritiska och blir sällan nöjda med sina prestationer.

Har Mensamedlemmar hög status?
– Jantelagen har fortfarande Sverige i ett järngrepp och vi ligger nog i den absoluta botten avseende samhällets uppskattning av hög intelligens. Många medlemmar håller sitt medlemskap i Mensa hemligt för att de tror att de ska få negativ respons på medlemskapet. Men trots jantelagen är faktiskt Sverige ett av de länder som har flest medlemmar per capita, vilket jag personligen mer tror beror på den starka föreningstradition som finns i Sverige.

Jag gjorde just Mensas provtest på nätet och fick veta att chansen att få bli medlem är liten. Kan dagsformen variera?
– Din IQ är i princip konstant, men din dagsform för allmän testning kan ju självklart variera. För att få en mer kvalificerad uppfattning om var du ligger bör du även göra det riktiga testet.

En kollega till mig har läst att IQ-testet är mer gjort för män. Män och kvinnor tänker ju på olika sätt.   
– De etablerade IQ-test som finns på marknaden är mycket tillförlitliga för att mäta IQ. Men dessa hittar man inte på nätet.

– Män och kvinnor har i princip samma IQ i genomsnitt, men med en överrepresentation av män i ytterkanterna av skalan. Det finns med andra ord fler män än kvinnor med låg IQ såväl som hög IQ.

Berätta om medlemmarna i Mensa.
– En tveksamhet jag själv kände inför att bli medlem var att jag trodde att det bara skulle vara en samling nördar och kufar med tveksam social förmåga. Det visade sig tvärtom att medlemmarna utgörs av en salig blandning av intressanta människor.

Kan du nämna några svenska kändisar.
– Mensa Sverige har som policy att inte lämna ut vilka som är medlemmar, så du kan tyvärr inte få några kändisexempel.

Vad gör ni på era möten?
– Det finns en hel uppsjö av olika sociala aktiviteter inom Mensa, från pubträffar till olika forum på nätet. Vi brukar sammanfatta poängen med Mensa med orden: Nytta, Nöje, Nytta. Det vill säga Nytta för dig själv, genom att vara en del av ett kvalificerat internationellt nätverk. Nöje, genom att träffa spännande människor under olika former. Nytta för andra, genom att göra en samhällsinsats, till exempel genom vårt program för att hjälpa begåvade barn.

– Den senaste aktiviteten jag själv deltog i var en Prova på-träff. Man träffas och testar på något som man kanske inte gjort förut. Det kan vara allt från att lära sig någon dans till att spela på trav på Solvalla.

Mer info om Mensa, provtestet och information om programmet för begåvade barn (GCP) hittar du på www.mensa.se

Rätt svar: A

Eva Karlsson