Hoppa till huvudinnehåll
Hälsa

Här är jobben där man skiljer sig mest

Hoppas du att ditt äktenskap ska hålla? Då kan det vara klokt att tänka på yrkesvalet, både vad gäller dig och din partner. Minst risk för skilsmässa löper farmaceuter, jordbrukare och bibliotekarier medan risken är störst bland anställda inom hotell och restaurang liksom i bemanningsbranschen.
Anita Täpp Publicerad
Colourbox
Heterosexuella skiljer sig oftare om de har många kollegor av motsatt kön. Colourbox

Tidigare forskning har visat att risken för skilsmässor ökar med 70 procent på arbetsplatser där en stor majoritet är av motsatt kön, jämfört med ”enkönade” arbetsplatser. I en nu aktuell undersökning har Caroline Uggla och Gunnar Andersson vid Stockholms universitet undersökt hur vanligt det är att äktenskap går i kras beroende på yrke och bransch.

En möjlig förklaring till att risken för skilsmässor är störst i hotell- och restaurangbranschen liksom i bemanningsbranschen är att det på dessa arbetsplatser ofta jobbar många av motsatt kön. Att man i dessa branscher även ofta ges möjlighet att träffa många andra människor ökar också sannolikheten att träffa en ny partner, påpekar forskarna.

Läs mer: Kvinnor med toppjobb riskerar skilsmässa

Men att man väljer att bryta upp beror också på andra faktorer, som kön och utbildning. Exempelvis visar studien att medan skilsmässorisken bland högutbildade kvinnor ungefär var densamma, oavsett om de arbetade på en mansdominerad arbetsplats eller inte, så fördubblades risken för skilsmässa bland högutbildade män med fler kvinnliga medarbetare än manliga.

Underlaget för studien är danska register med uppgifter om alla danskar födda efter 1945, som gift sig med någon av motsatt kön och yrkesarbetat någon gång mellan 1981 och 2002.

– Jag skulle bli förvånad om det såg väldigt annorlunda ut i Sverige, givet att Sverige och Danmark är lika på många sätt, säger Caroline Uggla vid Stockholms universitet en av forskarna bakom studien, till DN.

Läs mer om studien här: ”Higher divorce risk when mates are plentiful?”

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Hälsa

Ny forskning: automatkaffe är onyttigt

Brukar du svära över blaskigt automatkaffe? Nu får du en till anledning: det är onyttigare än kaffet du brygger hemma. Det visar en ny studie.
Noa Söderberg Publicerad 31 mars 2025, kl 06:00
Studie från Uppsala universitet: Automatkaffe kan påverka blodfetter och öka risken för hjärt-kärlsjukdom.
Studie från Uppsala universitet: Automatkaffe kan påverka blodfetter och öka risken för hjärt-kärlsjukdom. Foto: Jessica Gow/TT.

Forskarna har jämfört automatkaffe med sådant som bryggts i perkolator, espressomaskin, kaffepress, vanlig hemmabryggare och på spisen. Resultatet: maskinerna vi har på jobbet ger kaffe som är sämre för kroppens kolesterolvärden.

– Med tanke på hur mycket kaffe som dricks på svenska arbetsplatser ville vi ta reda på hur halten av kolesterolhöjande ämnen ser ut i det kaffet. Vi har undersökt fjorton maskiner och kunde se att halterna är mycket högre än i vanligt bryggkaffe, säger David Iggman, docent och forskare vid Institutionen för folkhälso- och vårdvetenskap vid Uppsala universitet, i ett pressmeddelande.

Filtret avgör hur nyttigt kaffet är

Det rör sig om ämnena cafestol och kahweol, som är naturligt förekommande i kaffe oavsett bryggmetod. Men halterna är alltså mycket högre i automatkaffe än exempelvis bryggkaffe, eftersom ett kaffefilter fångar upp ämnena.

Sedan tidigare är det känt att kokkaffe innehåller höga halter av de kolesterolhöjande ämnena. Därför har de nordiska länderna näringslivsrekommendationer om att dra ner på, eller helt utesluta, kokkaffe.

Automatkaffe kan påverka blodfetter

Forskarna har åkt till olika arbetsplatser och testat totalt fjorton kaffeautomater. Mätvärdena skilde sig åt beroende på modell och testtillfälle. Den vanligaste typen av automat är också den som ger högst nivå av kolesterolhöjande ämnen, enligt forskarna.

Espressokaffe innehöll också höga halter av ämnena vid vissa provtillfällen, men svaren skilde sig kraftigt åt.

– Större delen av kaffeproverna innehöll nivåer som kan tänkas påverka kaffedrickarnas blodfetter och framtida risk för hjärt-kärlsjukdom. För storkonsumenter som dricker kaffe varje dag, är det tydligt att bryggkaffe eller annat välfiltrerat kaffe är att föredra, säger David Iggman.

Samtidigt betonar han att det krävs en kontrollerad studie för att ta reda på exakt hur en människas blodfetter påverkas av att dricka just automatkaffe.