
Antalet personer som dör i trafiken minskar stadigt. I fjol omkom 264 personer, en minskning med 19 personer jämfört med 2012, och en enorm skillnad jämfört med i mitten av 60-talet då över 1 300 personer avled i trafikolyckor.
Men samtidigt som bilarna och vägarna har blivit säkrare har trafikmängden och hastigheterna ökat. Det finns all anledning att ta det lugnt på vägarna i sommar - oavsett om man åker bil, motorcykel eller tar med husvagnen. För sommarmånaderna juni, juli och augusti är den period då flest dödsolyckor inträffar.
De våldsammaste olyckorna inträffar på 90-vägar, där krafterna som uppstår vid en krock är 90 procent högre på sommaren än på vintern, enligt statistik från Motormännen. Detta är förstås en konsekvens av att många av oss kör fortare på torra vägbanor jämfört med snöiga vintervägar.
Men många kör dessvärre inte bara fortare, utan även onyktra. Under semesterperioden ökar alkohol och drogrelaterade trafikolyckor markant. På sommaren är det också fler vägarbeten än under resten av året, de bara inte leder till köer utan till att en del förare väljer att göra vansinniga omkörningar.
Medtrafikanternas beteende är svårt att påverka men som förare kan du minska riskerna i semestertrafiken. Du har säkert hört Trafikverkets råd förut men de är ändå väl värda att upprepas:
Var nykter och utvilad
Att inte sätta sig bakom ratten i onyktert tillstånd är förstås en självklarhet. Men se också till att vara utvilad, framför allt om du varit uppe sent kvällen innan. Forskning har visat att en riktigt trött förare kan jämställas med en person som är rattfull.
Lätta på gasen
Stressa inte och håll hastighetsbegränsningar och avstånd till nästa fordon. Hastigheten är avgörande för hur svårt skadad du blir om en olycka skulle inträffa. Dessutom sparar du både pengar och miljö om du kör lagligt.
Lasta säkert
Ibland behöver man ta med lite extra packning eller material i bilen. Det är föraren av fordonet som ansvarar för att lasten är säkrad på sådant sätt att den inte kan utgöra någon fara. Surra säkert!
Undvik mobilen
Mobiltelefonsamtal och sms stör koncentrationen. Låt passageraren i baksätet hantera telefonen.
Glöm inte att ta en paus då och då.
Kaffe, glass eller toabesök – det finns många anledningar till ett stopp längs vägen.
Kolla upp trafikläget
På Trafikverkets hemsida finns information om aktuella vägarbeten eller andra hinder på den väg du tänkt ta. Ibland kan det vara bättre att ta en omväg för att det ska gå smidigare.
Fakta om bilolyckor
Omkomna under juni, juli och augusti 2013 (2012):
- 92 döda (85)
- 53 satt i en bil (34)
4 i en lastbil
17 på en motorcykel (20)
3 på en moped (5)
7 på en cykel (11) och
8 var gående (9) - 7 gående blev påkörda av en personbil, 1 av en lastbil
- 19 var över 65 år, 5 under 18
Trafikverket