
I dag, tisdag, startar rättegången om misstänkta ekobrott i Saab Automobile. Sju tidigare chefer står åtalade, bland dem finns biltillverkarens tidigare vd Jan Åke Jonsson och företagets siste ägare, holländaren Victor Muller. Båda misstänks för grovt svindleri och grovt försvårande av skattekontroll. Jonsson är även åtalad för grovt osant intygande. Samtliga åtalade nekar till brott.
Rättegången mot de tidigare Saabcheferna hålls i Vänersborgs tingsrätt och kommer att pågå i två månader. 23 vittnen kommer att höras. Ett av dem är Anette Hellgren, som var Unionens bolagsstyrelserepresentant i Saab Automobile under den ekonomiska krisen. Nu får hon stöd av förbundet inför rättegången.
– Det handlar om hur en brottsmålsrättegång fungerar, vad man är skyldig att svara på. Det var länge sedan det skedde och det är ett komplicerat material som vi har hjälpt till att orientera henne i, säger Martin Wästfelt, Unionens chefsjurist.
Den 6 juli 2011, fem månader före konkursen, valde Anette Hellgren och de övriga arbetstagarrepresentanterna att lämna sina styrelseuppdrag. Martin Wästfelt har svårt att bedöma om Anette Hellgren också skulle ha blivit åtalad om hon inte frånträtt styrelsen före konkursen.
– Huvudpunkterna i åtalet skedde innan hon frånträdde styrelsen. Jag vill betona att Anette Hellgren var medveten om sitt ansvar och sin roll som styrelseledamot och gjorde ett extremt bra jobb för medlemmarna som förtroendevald, säger Martin Wästfelt, som i nuläget inte vill kommentera varför Hellgren valde att lämna styrelen.
Att sitta som arbetstagarrepresentant i en bolagsstyrelse är en roll som förpliktigar. Går företaget knackigt bör man vara extra vaksam, enligt Martin Wästfelt.
– Det är ett viktigt och svårt uppdrag. Man måste känna till att man har samma ansvar som övriga ledamöter i styrelsen och verkligen sätta sig in i vad man beslutar om. Ju mer röda siffror desto mer utmanande blir uppgiften och det är därför som vi har omfattande utbildning genom PTK, säger han.
I vilket läge bör man som bolagsrepresentant kontakta Unionen?
– Uppdraget handlar mycket om att ställa jobbiga motfrågor. Får man obegripliga eller otydliga svar är det läge att hojta till. Eller om man behöver hjälp av oss att bedöma om svaren är begripliga.
Anette Hellgren är numera anställd som ombudsman på Unionen Skaraborg/Väst och har tidigare suttit i Unionens förbundsstyrelse.