Hoppa till huvudinnehåll
Fackligt

Peter Hellberg tar över klubban i UNI Europa

Unionens förste vice ordförande Peter Hellberg kommer under kommande fyra år också vara ordförande för branschfederationen UNI Europa, som företräder sju miljoner anställda inom privat servicesektor. Han valdes under federationens kongress på torsdagen.
Johanna Rovira Publicerad
Camilla Svensk
Unionens förste vice ordförande Peter Hellberg valdes under torsdagen till ordförande för UNI Europa. Camilla Svensk

Coronapandemin var ett av de ämnen som avhandlades under UNI Europas kongress, jämte digitalisering, ökad ojämlikhet och förändringar i arbetslivet. Peter Hellberg säger att han förutom att driva frågan om kollektivavtal kommer att verka för ökad jämlikhet och jämställdhet i sin nya roll.

Vad innebär det att vara ordförande för UNI Europa?
– Jag ska leda arbetet i federationens styrelse och i det verkställande utskottet. Jag har ju suttit som ledamot i båda, så tanken är att det inte blir så många fler resor än tidigare och att jag kommer att kunna kombinera ordförandeskapet med de uppdrag jag har på andra håll.

– Jag tycker det är fint och hedrande att vara förtroendevald och att jag nu är det på europeisk nivå känns fantastiskt. I min nya roll ska jag försöka jämka samman olika kulturer, synsätt och sektorer, så jag är väldigt ödmjuk inför uppdraget.

Varför ska ett svenskt fackförbund engagera sig internationellt?
– Därför att de vi förhandlar med, arbetsgivarna och företagen, inte är begränsade av landsgränser – vi befinner oss i en globaliserad värld. Vi ser när vi förhandlar med arbetsgivarna att de blir inspirerade av vad som händer i andra länder så av rent egenintresse är det viktigt för oss att engagera sig. Men framför allt är det viktigt att stötta andra fack eftersom vi blir starkare av att koppla ihop oss med varandra.

Varför är just UNI Europa viktig att engagera sig i?
– Vi är en del av EU och det som händer i Europa påverkar oss väldigt mycket. Vi behöver ha allt inflytande som vi kan få och nu får vi ännu en väg in i information och insikt om vad som händer och är på gång i Europa. Flera av de branscher som UNI representerar och där vi har många medlemmar, som tjänstesektorn och handeln, blir dessutom viktigare och viktigare på arbetsmarknaden, det har vi inte minst sett nu under pandemin.

UNI Europa

UNI Europa är en samarbetsorganisation för 272 fackförbund i 50 europeiska länder. UNI Europa företräder medlemmar inom handel, bank och finans, spel, sport, försäkring, post, it-telekom, bemanning et cetera.

Läs mer

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Fackligt

Hon ska leda Unionen

Ulrika Johansson är ny andre vice ordförande i Unionen. Hon valdes som ersättare för Martin Johansson, som avgick i somras efter knappt ett år på sin post.
Ola Rennstam, Noa Söderberg Publicerad 14 oktober 2024, kl 13:01
Ulrika Johansson ny andre vice ordförande i Unionen.
Ulrika Johansson ny andre vice ordförande i Unionen, omgärdad av Victoria Kirchhoff, förste vice ordförande, och Unionens förbundsordförande Peter Hellberg. Ulrika Johansson, verksamhetsutvecklare på Gestamp Hardtech i Luleå, valdes av knappt 150 delegater till Unionens tredje högsta maktposition. Foto: Ola Rennstam.

Ulrika Johansson är ny andre vice ordförande i Unionen. Det är förbundets tredje högsta maktposition. Johansson jobbar som verksamhetsutvecklare på fordonssäkerhetsföretaget Gestamp Hardtech i Luleå och sitter sedan tidigare i Unionens förbundsstyrelse.

Vad kommer du tillföra Unionens högsta ledning?
– Först och främst känns det oerhört hedrande att ha blivit vald. Jag har mycket kunskap om vad som händer och sker i norra Sverige. Jag kan även mycket om industrisektorn, jag har jobbat på ett industriföretag i 33 år och sitter med i IndustriAll som representant för Unionen.

Vilka är dina fackliga hjärtefrågor?
–  På senaste tid har det blivit mycket kring hbtqi-frågor. Mitt äldsta barn har kommit ut som transtjej för några år sedan. 

Vilka utmaningar ser du framöver för Unionen? 
– Det som blir absolut viktigast att fokusera på nu är att få fram 50 000 förtroendevalda. Där kan jag komma med kreativa idéer och hjälpa till att pusha för att fler medlemmar ska engagera sig.

Ni var flera i förbundsstyrelsen som slogs om den här posten. Hur kommer det att påverka styrelsens arbete framöver?
– Haha. Ja, det var många kandidater men jag tror att det kommer att gå bra, vi har alltid bra diskussioner i förbundsstyrelsen.

Johansson valdes av knappt 150 delegater på det så kallade förbundsrådet. Hon ställdes mot flera andra personer i Unionens förbundsstyrelse. Efter en andra omröstning fick hon en tydlig majoritet av rösterna.

Näst mest röster fick Daniel Landin, regionordförande i Unionen Småland och socialdemokratisk lokalpolitiker i Osby. 

Peter Hellberg, Unionens förbundsordförande, är nöjd med valet av Ulrika Johansson.

Hon är en stabil och förståndig person. Ulrika har stor erfarenhet från industrin och jag ser fram emot att hon ska fortsätta inom IndustriAll, där hon varit aktiv i många år, och även i Facken inom Industrin. 

Victoria Kirchhoff, förste vice ordförande instämmer:
– Ulrika är en trygg person som kommer hjälpa oss i presidiet att navigera när det blåser. Som presidieledamot ska man kunna representera alla medlemmar men med det sagt finns det en viss finess med att Unionens ledning nu får en person från norr, vilket vi inte haft tidigare. 

Ulrika Johansson tar över efter Martin Johansson, som valdes till andre vice ordförande på Unionens senaste kongress men avgick i somras, efter knappt ett år på posten.

I och med den nya rollen lämnar Ulrika Johansson sin ordinarie plats i förbundsstyrelsen. Det innebär att Edvin Arnby Machata, som valdes till suppleant på Unionens senaste kongress, blir ordinarie ledamot.