Hoppa till huvudinnehåll
Fackligt

Peter Hellberg tar över klubban i UNI Europa

Unionens förste vice ordförande Peter Hellberg kommer under kommande fyra år också vara ordförande för branschfederationen UNI Europa, som företräder sju miljoner anställda inom privat servicesektor. Han valdes under federationens kongress på torsdagen.
Johanna Rovira Publicerad 29 april 2021, kl 15:50
Camilla Svensk
Unionens förste vice ordförande Peter Hellberg valdes under torsdagen till ordförande för UNI Europa. Camilla Svensk

Coronapandemin var ett av de ämnen som avhandlades under UNI Europas kongress, jämte digitalisering, ökad ojämlikhet och förändringar i arbetslivet. Peter Hellberg säger att han förutom att driva frågan om kollektivavtal kommer att verka för ökad jämlikhet och jämställdhet i sin nya roll.

Vad innebär det att vara ordförande för UNI Europa?
– Jag ska leda arbetet i federationens styrelse och i det verkställande utskottet. Jag har ju suttit som ledamot i båda, så tanken är att det inte blir så många fler resor än tidigare och att jag kommer att kunna kombinera ordförandeskapet med de uppdrag jag har på andra håll.

– Jag tycker det är fint och hedrande att vara förtroendevald och att jag nu är det på europeisk nivå känns fantastiskt. I min nya roll ska jag försöka jämka samman olika kulturer, synsätt och sektorer, så jag är väldigt ödmjuk inför uppdraget.

Varför ska ett svenskt fackförbund engagera sig internationellt?
– Därför att de vi förhandlar med, arbetsgivarna och företagen, inte är begränsade av landsgränser – vi befinner oss i en globaliserad värld. Vi ser när vi förhandlar med arbetsgivarna att de blir inspirerade av vad som händer i andra länder så av rent egenintresse är det viktigt för oss att engagera sig. Men framför allt är det viktigt att stötta andra fack eftersom vi blir starkare av att koppla ihop oss med varandra.

Varför är just UNI Europa viktig att engagera sig i?
– Vi är en del av EU och det som händer i Europa påverkar oss väldigt mycket. Vi behöver ha allt inflytande som vi kan få och nu får vi ännu en väg in i information och insikt om vad som händer och är på gång i Europa. Flera av de branscher som UNI representerar och där vi har många medlemmar, som tjänstesektorn och handeln, blir dessutom viktigare och viktigare på arbetsmarknaden, det har vi inte minst sett nu under pandemin.

UNI Europa

UNI Europa är en samarbetsorganisation för 272 fackförbund i 50 europeiska länder. UNI Europa företräder medlemmar inom handel, bank och finans, spel, sport, försäkring, post, it-telekom, bemanning et cetera.

Läs mer

Fackligt

Hyrpersonal är en facklig utmaning

Medlemmar spridda över landet och på många olika slags företag. De fackliga utmaningarna inom bemanningsbranschen är speciella. Både för konsulter och förtroendevalda.
Lina Björk Publicerad 26 april 2023, kl 06:00
Pamela Valenzuela
Pamela Valenzuela jobbar heltid med de fackliga frågorna på bemanningsföretaget Randstad. Foto: Christopher Hunt

Att arbeta som konsult inom bemanningsbranschen kan vara ensamt. Du är en del av arbetsplatsens anställda, men står ändå utanför. Vem backar till exempel upp dig om du inte får ut din lön eller blir lovad mer timmar än du får jobba?

På Manpower och Randstad jobbar Ylva Eriksson respektive Pamela Valenzuela Silva fackligt på heltid för att se till att medlemmarnas intressen tas tillvara. Bemanningsföretagen skiljer sig en del från andra företag och bjuder på en del utmaningar för de förtroendevalda. 

Ylva Karlsson
Ylva Karlsson Unionen

– Visst är det speciellt att jobba fackligt när våra medlemmar är spridda över landet och har väldigt skilda uppdrag. En utmaning är att få förtroendevalda, men den svårigheten finns ju i alla branscher, säger Ylva Eriksson, klubbordförande på Manpower.

 

Var föregångare att träffas digitalt

Ett sätt för klubbarna att möta medlemmar är via digitala möten. Under pandemin, när både arbetsgivare och fackförbund var tvungna att byta arbetssätt för att informera och diskutera med de anställda, var skillnaden för Manpower och Randstads fackklubbar inte särskilt stor – de hade jobbat digitalt i många år.

– Vi försöker att vara så tillgängliga det går och då är det ett bra sätt och där låg vi i framkant när pandemin kom, säger Pamela Valenzuela Silva, klubbordförande på Randstad.

Vanliga frågor som kommer från konsulter ute på uppdrag kan exempelvis handla om arbetsmiljön för de inhyrda, om man har fått rätt lön eller hur man som konsult och förtroendevald ska stämma av ledigheter och debitera för sin tid.

Men även om klubben och arbetsgivaren har skapat rutiner för att man ska få till sin förtroendearbetstid, är det svårt för en konsult som hyrs in som resurs att få en ersättare med kort varsel.

– Vi har våra styrelsemöten på kvällstid för att inte behöva ta ledigt. Då får man en timlön för sitt förtroendeuppdrag, säger Ylva Eriksson.

 

Randstad först med kollektivavtal inom branschen

Mycket har förändrats sedan det legaliserades att bedriva personaluthyrning för 30 år sedan. Då såg många på branschen med skepsis, inte minst facken som ansåg att anställningstryggheten skulle försämras. Men i dag är bilden delvis en annan. Många företag har upptäckt fördelarna med att hyra in tjänster och personal på konsultbasis, för att möta arbetstoppar och konjunkturförändringar.

Och arbetsrätten har hängt med, åtminstone för de stora jättarna. Randstad har till exempel haft kollektivavtal längre tid än genomsnittsåldern på sina anställda.

– Vi var först med kollektivavtal och har jobbat med de fackliga frågorna sedan starten. Sedan branschen blivit mer accepterad handlar många av våra frågor om samma saker som på andra företag, som lön och arbetstid, säger Pamela Valenzuela Silva.

I bemanningsbranschens linda var inte tillsvidareanställningar norm och det betalades inte ut någon lön mellan uppdrag. I dag har samtliga tjänstemän en garantilön på 90 procent av snittlönen och en prestationslön som varierar beroende på hur många timmar de varit uthyrda.

– Vi har kommit långt trots att vi fortfarande ses som en relativ ung bransch. Men även om vi fått igenom mycket måste vi också bevaka så att de schysta villkoren behålls, säger Ylva Eriksson.