Hoppa till huvudinnehåll
Fackligt

Partipolitik i vägen för nytt storfack

Tjänstemän och arbetare, förenen eder? Unionen utesluter inte ett nytt superfack för båda grupperna i framtiden.
– Men jag tror att det är en bit kvar dit, säger Unionens 2:e vice ordförande Marina Åman som menar att den största skiljelinjen ligger i att Unionen till skillnad från IF Metall är partipolitiskt obundet.
Niklas Hallstedt Publicerad
Tomas Oneborg/SvD/TT
IF Metalls koppling till Socialdemokraterna sätter käppar i hjulet för ett samarbete med Unionen. Tomas Oneborg/SvD/TT

Idén om ett gemensamt fack för tjänstemän och arbetare kommer från IF Metalls nya ordförande Marie Nilsson. På vårens kongress tog hon upp att de båda gruppernas jobb alltmer glider in i varandra, berättar Dagens Arbete. 

Marie Nilsson är tydlig med att det i första hand är Unionen som hon ser som en tänkbar partner.

Från Unionens sida är man inte överraskad över utspelet.

– Gemenskapen med de man jobbar tillsammans med är en del av vår organisationsidé. Vi tror att problemen på en arbetsplats är likartade oavsett vilket yrke man har. Därför är det här inte någon främmande tanke, säger Marina Åman, Unionens andre vice ordförande, som också påpekar att de båda förbunden sedan länge har många gemensamma intressen och samarbeten, framför allt i samband med avtalsrörelserna.

Däremot tror hon inte att tiden är mogen för ett samgående. Det största hindret är enligt henne att Unionen är partipolitiskt obundet, medan IF Metall samverkar med Socialdemokraterna.

– Det vill vi fortsätta vara, för det gynnar våra medlemmar bäst. Det är en sådan grundläggande del av vår organisation. Därför är ett samgående inte aktuellt just nu.

Kan ett samgående bli verklighet framöver?
– Det är svårt att förutspå framtiden. Just nu sker många förändringar på arbetsmarknaden, inte minst som en följd av digitaliseringen. Det man kan konstatera är att vi, liksom alla fackförbund, behöver utvecklas. Framtiden får utvisa vart den utvecklingen för oss, säger Marina Åman.

Finns det några risker med att ett fack blir alltför stort och starkt?
– Det kan finnas något att vinna på mångfalden också, även om en grundläggande idé i den fackliga rörelsen är att vi blir starkare tillsammans. Vi måste alltid se till medlemsnyttan. Finns det ingen sådan ska man inte gå vidare. Det finns inget egenvärde i att bygga ett imperium.

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Ulrika Johansson ny andre vice ordförande i Unionen.
Ulrika Johansson ny andre vice ordförande i Unionen, omgärdad av Victoria Kirchhoff, förste vice ordförande, och Unionens förbundsordförande Peter Hellberg. Ulrika Johansson, verksamhetsutvecklare på Gestamp Hardtech i Luleå, valdes av knappt 150 delegater till Unionens tredje högsta maktposition. Foto: Ola Rennstam.

Ulrika Johansson är ny andre vice ordförande i Unionen. Det är förbundets tredje högsta maktposition. Johansson jobbar som verksamhetsutvecklare på fordonssäkerhetsföretaget Gestamp Hardtech i Luleå och sitter sedan tidigare i Unionens förbundsstyrelse.

Vad kommer du tillföra Unionens högsta ledning?
– Först och främst känns det oerhört hedrande att ha blivit vald. Jag har mycket kunskap om vad som händer och sker i norra Sverige. Jag kan även mycket om industrisektorn, jag har jobbat på ett industriföretag i 33 år och sitter med i IndustriAll som representant för Unionen.

Vilka är dina fackliga hjärtefrågor?
–  På senaste tid har det blivit mycket kring hbtqi-frågor. Mitt äldsta barn har kommit ut som transtjej för några år sedan. 

Vilka utmaningar ser du framöver för Unionen? 
– Det som blir absolut viktigast att fokusera på nu är att få fram 50 000 förtroendevalda. Där kan jag komma med kreativa idéer och hjälpa till att pusha för att fler medlemmar ska engagera sig.

Ni var flera i förbundsstyrelsen som slogs om den här posten. Hur kommer det att påverka styrelsens arbete framöver?
– Haha. Ja, det var många kandidater men jag tror att det kommer att gå bra, vi har alltid bra diskussioner i förbundsstyrelsen.

Johansson valdes av knappt 150 delegater på det så kallade förbundsrådet. Hon ställdes mot flera andra personer i Unionens förbundsstyrelse. Efter en andra omröstning fick hon en tydlig majoritet av rösterna.

Näst mest röster fick Daniel Landin, regionordförande i Unionen Småland och socialdemokratisk lokalpolitiker i Osby. 

Peter Hellberg, Unionens förbundsordförande, är nöjd med valet av Ulrika Johansson.

Hon är en stabil och förståndig person. Ulrika har stor erfarenhet från industrin och jag ser fram emot att hon ska fortsätta inom IndustriAll, där hon varit aktiv i många år, och även i Facken inom Industrin. 

Victoria Kirchhoff, förste vice ordförande instämmer:
– Ulrika är en trygg person som kommer hjälpa oss i presidiet att navigera när det blåser. Som presidieledamot ska man kunna representera alla medlemmar men med det sagt finns det en viss finess med att Unionens ledning nu får en person från norr, vilket vi inte haft tidigare. 

Ulrika Johansson tar över efter Martin Johansson, som valdes till andre vice ordförande på Unionens senaste kongress men avgick i somras, efter knappt ett år på posten.

I och med den nya rollen lämnar Ulrika Johansson sin ordinarie plats i förbundsstyrelsen. Det innebär att Edvin Arnby Machata, som valdes till suppleant på Unionens senaste kongress, blir ordinarie ledamot.

Unionen

Martin Johansson lämnar sitt uppdrag

Noa Söderberg Publicerad 31 maj 2024, kl 17:47
Martin Johansson lämnar sitt uppdrag
I måndags konfronterades Unionens andre vice ordförande av organisationen Dumpen. Nu uttalar sig förbundet för första gången om vad som kommer hända härnäst.
Martin Johansson lämnar sitt uppdrag