Hoppa till huvudinnehåll
Fackligt

Nya jobbhjältar korade

En majoritet Skåne med inslag av Värmland. Så beskriver årets uppstickare sig och de andra två jobbhjältarna som under måndagen prisades av Unionen för sina fackliga bedrifter
Johanna Rovira Publicerad 18 juni 2019, kl 12:26
Patrik Nygren
Albin Rosberg, Jenny Sjöholm och Angelica Fors. Patrik Nygren

Årets uppstickare, Albin Rosberg, mjukvarutestare på säkerhetsföretaget Verisure i Malmö, bildade tillsammans med några kollegor klubb i ren frustration över den undermåliga informationen från företaget.

– Vi råkade på omvägar höra att företaget bytt kollektivavtal och undrade varför vi inte blivit involverade.

Som den föreningsmänniska han är kavlade han upp ärmarna och startade en klubb med målsättningen att vara en naturlig samarbetspart för arbetsgivaren. Efter en trög uppstartssträcka är målet uppnått. Med råge.

– Vi har kommit så långt att vi numer blir informerade om saker vi inte behöver vara informerade om, säger Albin Rosberg.

Årets nytänkare, Angelica Fors på Saab Dynamics i Karlskoga hade ett krav när hon övertog ordförandeklubban från sin företrädare för 18 månader sedan – alla i styrelsen skulle bidra.

– Dels insåg jag att jag inte skulle hinna göra allt själv, dels ville jag öka engagemanget i klubben. Så jag har jobbat med att skapa nya roller, berättar Angelica Fors.

Uppenbarligen har hennes delegationstaktik fallit väl ut, för någon eller några av de 280 medlemmarna har motiverat henne för att hon vänt upp och ner på klubbarbetet. Medlemsantalet har också ökat sedan hennes tillträde.

– Det beror delvis på att företaget har expanderat, men vi har lockat över några medlemmar från andra förbund. Jag tycker också att fler engagerar sig, det är lättare att få hjälp, säger Angelica Fors.

Årets eldsjäl, Jenny Sjöholm, ordförande för Peabs koncernklubbsedan 4,5 år och hemmahörande i Ängelholm, vet inte heller vem som nominerat henne, men hon har sina aningar.

– Jag undrar själv varför de tycker jag är en eldsjäl, men jag tror att det beror på att jag alltid är tillgänglig för att svara på frågor, bolla idéer eller att prata med.

Att vara tillgänglig för alla 1 000 Unionenmedlemmar på olika arbetsplatser runt om i Sverige måste vara något av en bedrift – det blir många resor och en hel del Skype-möten. Hon jobbar dessutom med annat 20 procent av sin arbetstid.

– Tanken var att jag skulle jobba fackligt 50 procent, men det funkade inte, det fackliga uppdraget tog för mycket tid. Ett tag var jag heltidsarvoderad, men jag vill ha en fot i verkligheten och eftersom jag lärt mig mycket om arbetsmiljö i det fackliga arbetet, arbetar jag som arbetsmiljösamordnare på 20 procent, säger Jenny Sjöholm.

Fackligt

Spelföretaget Avalanche ska teckna kollektivavtal

Avalanche Studios Group vill teckna kollektivavtal med Unionen. Love Arvidsson är ordförande i Unionenklubben på företaget:
– Kollektivavtalet ger de anställda den representation de saknat.
Elisabeth Brising Publicerad 29 april 2024, kl 06:04
The Hunter game Avalanche och Love Arvidsson
The Hunter är ett av spelföretaget Avalanche Studios Groups spel. Th Love Arvidsson är lokal klubbordförande för Unionen och nöjd med att arbetsgivaren nu vill teckna kollektivavtal. Foto: Avalanche Studio Group Press/Privat

Ni ska teckna kollektivavtal. Varför?

– Det fanns ett missnöje bland de anställda som var grundat i en brist på inflytande och transparens. Många kände att ledningen inte lyssnade på deras åsikter. Kollektivavtalet är vår lösning, det ger de anställda den representation de saknat.

Berätta om resan dit.

Love Arvidsson.
Love Arvidsson. Foto: Privat

– Vi började prata om att organisera oss år 2022 och bildade klubben för nästan exakt ett år sedan. Att vi ville ha kollektivavtal var prio ett från första dagen. Vårt fokus låg på att rekrytera medlemmar och skaffa ett bra underlag innan vi skickade in förhandlingsframställan. 

Hur har dialogen med arbetsgivaren varit?

– Den har överlag varit väldigt bra. Tonen på förhandlingsmötena har varit konstruktiv och företaget har varit väldigt transparent. Mycket av samtalen har kretsat kring oro från ledningen. Man har varit rädd att ett kollektivavtal kan sakta ner verksamheten och försvåra. Genom att visa exempel på hur facket kan integreras i processerna kunde vi lätta oron.

Avalanche Studios Group
Spelutvecklarföretaget Avalanche Studios Group har aviserat att de avser att teckna kollektivavtal med Unionen och Sveriges Ingenjörer för sina anställda i Sverige. 

Företagets vd Stefanía Guðrún Halldórsdóttir kommenterar överenskommelsen i ett officielt uttalande:  

“Over the past years, we’ve taken significant steps toward making Avalanche one of the best workplaces in the games industry. Our inclusive, warm, and welcoming culture, sound work-life balance, profit sharing, and parental leave policy – just to name a few – are a testament to that. These are all things that set us apart and allow us to focus on making great games. We hope that signing a CBA will be yet another step in that same direction.”

Överenskommelsen har även uppmärksammats på spelnyhetssajten IGN Nordic.