Hoppa till huvudinnehåll
Fackligt

Nya jobbhjältar korade

En majoritet Skåne med inslag av Värmland. Så beskriver årets uppstickare sig och de andra två jobbhjältarna som under måndagen prisades av Unionen för sina fackliga bedrifter
Johanna Rovira Publicerad
Patrik Nygren
Albin Rosberg, Jenny Sjöholm och Angelica Fors. Patrik Nygren

Årets uppstickare, Albin Rosberg, mjukvarutestare på säkerhetsföretaget Verisure i Malmö, bildade tillsammans med några kollegor klubb i ren frustration över den undermåliga informationen från företaget.

– Vi råkade på omvägar höra att företaget bytt kollektivavtal och undrade varför vi inte blivit involverade.

Som den föreningsmänniska han är kavlade han upp ärmarna och startade en klubb med målsättningen att vara en naturlig samarbetspart för arbetsgivaren. Efter en trög uppstartssträcka är målet uppnått. Med råge.

– Vi har kommit så långt att vi numer blir informerade om saker vi inte behöver vara informerade om, säger Albin Rosberg.

Årets nytänkare, Angelica Fors på Saab Dynamics i Karlskoga hade ett krav när hon övertog ordförandeklubban från sin företrädare för 18 månader sedan – alla i styrelsen skulle bidra.

– Dels insåg jag att jag inte skulle hinna göra allt själv, dels ville jag öka engagemanget i klubben. Så jag har jobbat med att skapa nya roller, berättar Angelica Fors.

Uppenbarligen har hennes delegationstaktik fallit väl ut, för någon eller några av de 280 medlemmarna har motiverat henne för att hon vänt upp och ner på klubbarbetet. Medlemsantalet har också ökat sedan hennes tillträde.

– Det beror delvis på att företaget har expanderat, men vi har lockat över några medlemmar från andra förbund. Jag tycker också att fler engagerar sig, det är lättare att få hjälp, säger Angelica Fors.

Årets eldsjäl, Jenny Sjöholm, ordförande för Peabs koncernklubbsedan 4,5 år och hemmahörande i Ängelholm, vet inte heller vem som nominerat henne, men hon har sina aningar.

– Jag undrar själv varför de tycker jag är en eldsjäl, men jag tror att det beror på att jag alltid är tillgänglig för att svara på frågor, bolla idéer eller att prata med.

Att vara tillgänglig för alla 1 000 Unionenmedlemmar på olika arbetsplatser runt om i Sverige måste vara något av en bedrift – det blir många resor och en hel del Skype-möten. Hon jobbar dessutom med annat 20 procent av sin arbetstid.

– Tanken var att jag skulle jobba fackligt 50 procent, men det funkade inte, det fackliga uppdraget tog för mycket tid. Ett tag var jag heltidsarvoderad, men jag vill ha en fot i verkligheten och eftersom jag lärt mig mycket om arbetsmiljö i det fackliga arbetet, arbetar jag som arbetsmiljösamordnare på 20 procent, säger Jenny Sjöholm.

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Fackligt

Hon ska leda Unionen

Ulrika Johansson är ny andre vice ordförande i Unionen. Hon valdes som ersättare för Martin Johansson, som avgick i somras efter knappt ett år på sin post.
Ola Rennstam, Noa Söderberg Publicerad 14 oktober 2024, kl 13:01
Ulrika Johansson ny andre vice ordförande i Unionen.
Ulrika Johansson ny andre vice ordförande i Unionen, omgärdad av Victoria Kirchhoff, förste vice ordförande, och Unionens förbundsordförande Peter Hellberg. Ulrika Johansson, verksamhetsutvecklare på Gestamp Hardtech i Luleå, valdes av knappt 150 delegater till Unionens tredje högsta maktposition. Foto: Ola Rennstam.

Ulrika Johansson är ny andre vice ordförande i Unionen. Det är förbundets tredje högsta maktposition. Johansson jobbar som verksamhetsutvecklare på fordonssäkerhetsföretaget Gestamp Hardtech i Luleå och sitter sedan tidigare i Unionens förbundsstyrelse.

Vad kommer du tillföra Unionens högsta ledning?
– Först och främst känns det oerhört hedrande att ha blivit vald. Jag har mycket kunskap om vad som händer och sker i norra Sverige. Jag kan även mycket om industrisektorn, jag har jobbat på ett industriföretag i 33 år och sitter med i IndustriAll som representant för Unionen.

Vilka är dina fackliga hjärtefrågor?
–  På senaste tid har det blivit mycket kring hbtqi-frågor. Mitt äldsta barn har kommit ut som transtjej för några år sedan. 

Vilka utmaningar ser du framöver för Unionen? 
– Det som blir absolut viktigast att fokusera på nu är att få fram 50 000 förtroendevalda. Där kan jag komma med kreativa idéer och hjälpa till att pusha för att fler medlemmar ska engagera sig.

Ni var flera i förbundsstyrelsen som slogs om den här posten. Hur kommer det att påverka styrelsens arbete framöver?
– Haha. Ja, det var många kandidater men jag tror att det kommer att gå bra, vi har alltid bra diskussioner i förbundsstyrelsen.

Johansson valdes av knappt 150 delegater på det så kallade förbundsrådet. Hon ställdes mot flera andra personer i Unionens förbundsstyrelse. Efter en andra omröstning fick hon en tydlig majoritet av rösterna.

Näst mest röster fick Daniel Landin, regionordförande i Unionen Småland och socialdemokratisk lokalpolitiker i Osby. 

Peter Hellberg, Unionens förbundsordförande, är nöjd med valet av Ulrika Johansson.

Hon är en stabil och förståndig person. Ulrika har stor erfarenhet från industrin och jag ser fram emot att hon ska fortsätta inom IndustriAll, där hon varit aktiv i många år, och även i Facken inom Industrin. 

Victoria Kirchhoff, förste vice ordförande instämmer:
– Ulrika är en trygg person som kommer hjälpa oss i presidiet att navigera när det blåser. Som presidieledamot ska man kunna representera alla medlemmar men med det sagt finns det en viss finess med att Unionens ledning nu får en person från norr, vilket vi inte haft tidigare. 

Ulrika Johansson tar över efter Martin Johansson, som valdes till andre vice ordförande på Unionens senaste kongress men avgick i somras, efter knappt ett år på posten.

I och med den nya rollen lämnar Ulrika Johansson sin ordinarie plats i förbundsstyrelsen. Det innebär att Edvin Arnby Machata, som valdes till suppleant på Unionens senaste kongress, blir ordinarie ledamot.