Hoppa till huvudinnehåll
Fackligt

Google gör sig av med fackligt aktiva

Flera medarbetare på Google hävdar att de har blivit av med jobben på grund av sitt fackliga arbete. De planerar att stämma arbetsgivaren i den amerikanska motsvarigheten till Arbetsdomstolen, NLRB.
Kamilla Kvarntorp Publicerad 18 december 2019, kl 16:44
Jeff Chiu/AP Photo/TT
Google anklagas för att ha gjort sig av med medarbetare som stöttat fackliga initiativ på företaget. Jeff Chiu/AP Photo/TT

I slutet på november förlorade fyra ingenjörer på Google jobben sedan de engagerat sig fackligt, rapporterar den amerikanska nättidningen Huffington Post.

De hade bland annat stöttat kollegor på Googles kontor i Pittsburgh och schweiziska Zürich, bolaget största kontor i Europa, när de ville bilda fackklubbar. I Zürich försökte den lokala företagsledningen stoppa ett möte där anställda skulle diskutera hur de kunde organisera sig fackligt. Händelsen upprörde anställda på IT-jätten runt om i världen.

Missnöjet med arbetsgivaren växer nu snabbt, inte enbart på grund av svårigheterna att organisera sig fackligt. Det har till exempel rapporterats i olika medier att företaget har installerat mjukvara i anställdas datorer för att kontrollera om de anordnar stora möten.

I ett uttalande skrev ingenjörerna att Googles budskap är att den som vågar arbeta för fackliga rättigheter straffas:

”De räknar med att den rädsla, sorg och ilska vi alla känner ska få oss att sluta utöva våra rättigheter, och att våra försök att ställa en av historiens mäktigaste organisationer till svars för sitt agerande ska kylas ner”, skrev de i kommentaren.

I ett e-postmeddelande till Huffington Post förnekade en talesperson för Google att de fyra medarbetarna förlorat sina jobb för att de var fackligt aktiva, utan hävdade att anledningen var att de hade brutit mot företagets datasäkerhetspolicy.

Men ingenjörerna planerar att anmäla arbetsgivaren till den amerikanska motsvarigheten till Arbetsdomstolen, National Labor Relations Board.

Läs mer: Höga löner men få kollektivavtal i techbranschen

Kamilla Kvarntorp
[email protected]