Hoppa till huvudinnehåll
Fackligt

Google gör sig av med fackligt aktiva

Flera medarbetare på Google hävdar att de har blivit av med jobben på grund av sitt fackliga arbete. De planerar att stämma arbetsgivaren i den amerikanska motsvarigheten till Arbetsdomstolen, NLRB.
Kamilla Kvarntorp Publicerad 18 december 2019, kl 16:44
Jeff Chiu/AP Photo/TT
Google anklagas för att ha gjort sig av med medarbetare som stöttat fackliga initiativ på företaget. Jeff Chiu/AP Photo/TT

I slutet på november förlorade fyra ingenjörer på Google jobben sedan de engagerat sig fackligt, rapporterar den amerikanska nättidningen Huffington Post.

De hade bland annat stöttat kollegor på Googles kontor i Pittsburgh och schweiziska Zürich, bolaget största kontor i Europa, när de ville bilda fackklubbar. I Zürich försökte den lokala företagsledningen stoppa ett möte där anställda skulle diskutera hur de kunde organisera sig fackligt. Händelsen upprörde anställda på IT-jätten runt om i världen.

Missnöjet med arbetsgivaren växer nu snabbt, inte enbart på grund av svårigheterna att organisera sig fackligt. Det har till exempel rapporterats i olika medier att företaget har installerat mjukvara i anställdas datorer för att kontrollera om de anordnar stora möten.

I ett uttalande skrev ingenjörerna att Googles budskap är att den som vågar arbeta för fackliga rättigheter straffas:

”De räknar med att den rädsla, sorg och ilska vi alla känner ska få oss att sluta utöva våra rättigheter, och att våra försök att ställa en av historiens mäktigaste organisationer till svars för sitt agerande ska kylas ner”, skrev de i kommentaren.

I ett e-postmeddelande till Huffington Post förnekade en talesperson för Google att de fyra medarbetarna förlorat sina jobb för att de var fackligt aktiva, utan hävdade att anledningen var att de hade brutit mot företagets datasäkerhetspolicy.

Men ingenjörerna planerar att anmäla arbetsgivaren till den amerikanska motsvarigheten till Arbetsdomstolen, National Labor Relations Board.

Läs mer: Höga löner men få kollektivavtal i techbranschen

Fackligt

Klubben på Spotify hoppas fortfarande på kollektivavtal

I somras drog sig Spotify ur förhandlingarna om kollektivavtal. Men för den lokala klubben är frågan fortfarande aktuell.
– Vi ser ett värde i att säkerställa att anställda kan lita på att villkoren kommer att finnas kvar, säger Jonas Sundberg, klubbordförande på Spotify.
David Österberg Publicerad 23 november 2023, kl 06:03
Till vänster Jonas Sundberg, Unionenklubbens ordförande på Spotify, till höger Spotifys huvudkontor i Stockholm.
I somras drog sig Spotify ur förhandlingarna om kollektivavtal. Men för den lokala klubben är frågan fortfarande aktuell, enligt klubbordförande Jonas Sundberg. Foto: Peter Knutsson/Magnus Hjalmarsson Neideman/TT.

I januari i år bildades den första Unionen-klubben på Spotify. Strax efteråt meddelade företaget att personalstyrkan skulle minskas med sex procent – vilket innebar runt 100 personer i Sverige.

– Då blev de fackliga frågorna extra aktuella. Det gjorde också att vi fick fler engagerade. I dag är engagemanget fortfarande stort, men inte på den nivån som vi hade i januari, säger Jonas Sundberg som är klubbordförande sedan några månader tillbaka.

Spotify körde kampanj mot kollektivavtal

Under våren hamnade Spotify åter i rampljuset när Unionen krävde kollektivavtal på företaget. Förhandlingar inleddes och tonen mellan företag och fack var bitvis hätsk. Efter att Unionen stått utanför Spotifys kontor för att informera om fördelarna med kollektivavtal svarade Spotify med att dela ut en flyer till sina anställda. På den fanns två kolumner. I den ena listades de förmåner som anställda på Spotify har, i den andra om förmånen finns med i det kollektivavtal som bland andra Unionen vill att företaget ska teckna. Budskapet var att ett kollektivavtal skulle försämra villkoren på Spotify. 

I juni drog sig företaget ur förhandlingarna.

– Vi träffades några gånger, men kom aldrig in på exakt hur ett kollektivavtal skulle kunna se ut innan Spotify drog sig ur. Vi är förstås missnöjda med det och vill gärna återuppta diskussionerna, säger Jonas Sundberg. 

Har ni fått några sådana signaler?

– Vi har inte hört något i dagsläget. Just nu fokuserar klubben mer på vilka sakfrågor som medlemmarna vill att vi ska driva, oavsett om det är via kollektivavtal eller inte.

Finns det intresse bland medlemmarna att ha kollektivavtal?

– Det finns ett intresse att reglera anställningsvillkoren. Vårt mål är att förbättra och säkerställa villkoren för de anställda och kollektivavtal är det vanligaste verktyget för att göra det.

Håller ni med arbetsgivaren om att villkoren är väldigt goda?

– Över lag så gör vi det. Men villkoren är i dag till stor del är ensidiga utfästelser från arbetsgivarens sida vilket innebär att de har möjlighet att förändra villkoren på egen hand. Vi ser ett värde i att säkerställa att anställda kan lita på att villkoren kommer att finnas kvar, även om de ekonomiska förutsättningarna förändras eller företagsledningen byts ut, till exempel. 

Vilka frågor jobbar klubben med just nu?

– Att säkerställa att de villkor vi har kommer att finnas kvar och att få mer transparens kring lönesättning och lönerevision. Ytterligare en fråga är en ny policy för att kunna välja om man vill arbeta från kontoret eller på distans. I dag säger policyn att Spotify kan besluta om olika lösningar för varje enskild anställd. Vi vill att den regleras tydligare så att man som anställd kan lita på att man får fortsätta jobba på distans, så att man till exempel vågar flytta från de orter där vi har kontor.